Tepeltatoeage na een borstreconstructie
Contact
Bij een tepeltatoeage wordt er kleurstof (pigment) aangebracht onder de huid.
Het tatoeëren van een tepel of tepelhof gebeurt regelmatig na een borstreconstructie. De medische term voor medische tatoeages is dermatografie.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen.
Bodylotion
Gebruik op de dag van de behandeling geen bodylotion op uw bovenlichaam.
Gevoelige borsten
Als uw borsten gevoelig zijn, kunt u voor de behandeling:
- een tablet paracetamol innemen;
- en/of 1 tot 2 uur voor de behandeling verdovende Emla®-crème op uw borst aanbrengen. U kunt uw huisarts of plastisch chirurg om een recept voor Emla®-crème vragen.
Behandeling
Verpleegkundige
De behandeling wordt gedaan door een verpleegkundige die onder supervisie van de plastisch chirurg werkt.
De behandeling
Tijdens uw eerste afspraak bepaalt de verpleegkundige in overleg met u de grootte en kleur van de tepelhof. Deze worden afgestemd op uw andere tepelhof en huidskleur. De verpleegkundige brengt vervolgens met een speciaal apparaat het pigment in de huid. Omdat dit over het algemeen niet pijnlijk is, is plaatselijke verdoving niet nodig. Wel kan het schaafwondje dat na het tatoeëren ontstaat soms een wat schrijnend gevoel geven.
Meerdere afspraken
U heeft voor deze behandeling 2 of 3 afspraken op de poli Plastische Chirurgie. Dit met een tussentijd van minimaal 4 weken. Uw eerste afspraak duurt een half uur, bij eventueel 2 tepels een uur. De vervolgbehandelingen duren meestal een half uur.
U kunt na de eerste afspraak meteen een nieuwe afspraak maken.
Nazorg
Na de behandeling
De verpleegkundige doet vaseline en plastic folie op de tepelhof. U kunt met deze folie gewoon douchen. Na 2 dagen mag u de folie er onder de douche afhalen. Spoel de tepelhof goed schoon en droog deze voorzichtig af. Blijf de wondjes insmeren met vaseline, net zolang tot deze helemaal genezen zijn en er geen korstjes meer op zitten.
Lees meer over de nazorg bij uw behandeling
Resultaat
Na afronding van de hele behandeling is de tepelhof donker van kleur. Dit wordt geleidelijk aan lichter. Als de tatoeage na zo’n 3 jaar (erg) licht geworden is, kunt u altijd een nieuwe afspraak maken om uw tepelhof bij te laten kleuren.
Complicaties
Het schaafwondje dat door het tatoeëren ontstaat, kan ontsteken. Let daarom goed op eventuele roodheid en pijn. Verder is er een hele kleine kans dat u allergisch reageert op de kleurstof.
Contact opnemen
Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Tot 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
- Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.
Na 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
- Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.
Expertise en ervaring
Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en esthetische chirurgie.
Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.
Op de polikliniek behandelen we ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5.600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.