Stembandenonderzoek (microlaryngoscopie)
Bij het onderzoek bekijkt de KNO-arts met een buis (scoop) via de mond en keel het strottenhoofd met de stembanden. Het onderzoek wordt gedaan in de operatiekamer, onder algehele narcose.
Deze ingreep wordt verricht om een afwijking ter plaatse van het strottenhoofd/stembanden te verwijderen, dan wel om een klein beetje weefsel weg te halen om nader te onderzoeken en zo een diagnose te kunnen stellen.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.
Telefonisch bericht over dag en tijd onderzoek
Enkele dagen voor het onderzoek krijgt u van Opname telefonisch bericht op welke dag en tijdstip het onderzoek plaatsvindt.
Eten en drinken
Op de dag van de operatie mag u vanaf 00.00 uur niet meer eten. U mag nog wel heldere vloeibare dranken drinken, zoals water, thee met of zonder suiker, zwarte koffie met of zonder suiker, bouillon, appelsap, druivensap en limonadesiroop.
Als u ’s ochtends geopereerd wordt, dan mag u vanaf 06.00 uur ’s ochtends ook niets meer drinken. Wordt u ’s middags geopereerd, dan mag u vanaf 10.00 uur ‘s morgens niets meer eten en drinken. Roken raden wij ook af.
Vervoer regelen
Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Omdat u narcose of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.
Pen en papier meenemen (in geval van stemrust)
In sommige gevallen adviseert de KNO-arts 48 uur zogenaamde 'stemrust', om de stembanden rust te gunnen. Dit houdt in dat u 48 uur niet mag praten. In dat geval is het verstandig pen en papier mee te nemen naar het ziekenhuis. Zo kunt u toch nog met uw omgeving communiceren.
Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).
Zwangerschap
Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Onderzoek
Melden op de verpleegafdeling
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling. U wordt daar opgevangen door een verpleegkundige.
Naar de operatiekamer
U krijgt speciale operatiekleding aan en u de verpleegkundige of vrijwilliger rijdt u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.
Narcose
U krijgt een infuus in uw arm en de verdovingsarts (anesthesioloog) brengt u onder narcose. Dit betekent dat u direct in slaap valt. U merkt hierdoor niets van het onderzoek zelf.
In de operatiekamer
Op de operatiekamer schuift de KNO-arts een buis (scoop) in uw mond en keel naar de stembanden. De arts bekijkt met de microscoop uw stembanden. Vervolgens verwijdert de arts het probleem veroorzakende weefsel of neemt een klein stukje weefsel weg voor onderzoek.
Tijdens het onderzoek rust de buis op uw boventanden, daarom krijgt u een tandenbeschermer om uw boventanden. Ondanks deze beschermer kan er soms schade ontstaan aan het gebit. Denk hierbij aan een stukje tand wat kan afbreken.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Nazorg
Schraal gevoel in keel
Na de ingreep heeft u een schraal gevoel in de keel. U kunt na het onderzoek gewoon praten, eten en drinken.
In sommige gevallen: stemrust
Uw KNO-arts zal aangeven als u 48 uur stemrust moet aanhouden. U mag dan ook niet fluisteren. Na deze 48 uur dient u weer op normaal stemvolume te spreken, dus ook niet fluisteren of geforceerd spreken.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.
Expertise en ervaring
Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.
Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.
Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.
De stembanden
Stembanden liggen in het strottenhoofd. Het strottenhoofd vormt een verbinding tussen de luchtpijp en de keelholte. De stembanden in het strottenhoofd zijn twee plooien die door spieren naar elkaar gebracht kunnen worden en zo de luchtpijp afsluiten.
Lees meer
Als de stembanden tegen elkaar gehouden worden, kunnen ze in trilling gebracht worden door de uitgeademde lucht. Deze stembandtrilling veroorzaakt het geluid dat te horen is.
Door de spanning in de stembanden te veranderen, verandert de toonhoogte van het geluid. Ook deze spanningsverandering vindt plaats door spierbewegingen. Het stemgeluid wordt omgezet in verschillende klanken door bewegingen van de lippen, tong, gehemelte en keel.
Algemene richtlijnen voor goed stemgebruik
U kunt zelf ook het een en ander doen (of laten) om stembandproblemen zo veel mogelijk te voorkomen:
Lees meer
- Niet roken
- Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen
- Rustig spreken. Als u te gehaast spreekt heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.