Behandelingen & onderzoeken

Sedatie bij gynaecologische ingrepen

U krijgt binnenkort een gynaecologische ingreep in het St. Antonius Ziekenhuis. Om ervoor te zorgen dat u ontspannen bent tijdens de behandeling, krijgt u voor de ingreep een pijnstiller en een slaapmiddel via een infuus. Wij noemen dit sedatie, een ander woord hiervoor is een ‘roesje’. Dit is iets anders dan een narcose, u heeft geen beademing nodig. De kans is aanwezig dat u zich weinig tot niets herinnert van de behandeling.

Voorbereiding

Begeleiding

Het is belangrijk dat u een begeleider meeneemt op de dag van de behandeling. Hij/zij kan u na de behandeling naar huis brengen, omdat u na de behandeling (24 uur) niet deel mag nemen aan het verkeer. Als u dit wil mag uw begeleider bij de behandeling aanwezig zijn.

Nuchter

Het is belangrijk dat u nuchter bent en vanaf zes uren voor de ingreep niets meer eet. U mag voor de ingreep wel een paar slokjes water of lichte thee drinken.

Medicijnen

U mag pijnmedicatie innemen met een klein beetje water. Als u nog andere medicijnen gebruikt, overlegt u vooraf met uw arts of u deze mag innemen.

Behandeling

Wat gaat er gebeuren?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Dagbehandeling (route 6). De verpleegkundige van de Dagbehandeling komt u daar ophalen. U krijgt een bed in de uitslaapkamer. De verpleegkundige plaatst een infuus en geeft u een badjas. Ook controleert zij uw vitale functies zoals de bloeddruk en de saturatie. De saturatie ( zuurstofgehalte in uw bloed) wordt gemeten met behulp van een vingerclip. 

Als u aan de beurt bent voor de ingreep, loopt u met een van de Gynaecologie assistentes naar de behandelkamer. Daar wordt u aangesloten op de saturatiemeter zodat wij gedurende de behandeling uw zuurstofgehalte in de gaten kunnen houden. Vervolgens krijgt u een pijnstiller en het slaapmiddel toegediend via het infuus. Tijdens de ingreep vragen wij u om goed door te ademen, soms is dit wat lastig, dit komt door de bijwerking van de medicatie. Daarom geven wij u ook wat extra zuurstof via een slangetje in uw neus.

Complicaties

In zeldzame gevallen ontstaan door het slaapmiddel problemen met de uw ademhaling of de hartfunctie. Dit komt gemiddeld bij drie op de duizend patiënten voor. Deze problemen kunnen we goed behandelen met medicijnen of extra zuurstof.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Nazorg

Direct na de ingreep

Na de ingreep brengen wij u met een bed terug naar de uitslaapkamer. Omdat het enige tijd duurt voordat de medicijnen zijn uitgewerkt, blijft u na de ingreep nog tenminste twee uur in bed en meten wij uw saturatie en bloeddruk. Wanneer u weer goed wakker bent bieden wij u een ontbijt aan. Het kan zijn dat u al weer snel helder bent. Voor elke patiënt is dit anders. U moet dan toch 2 uur blijven. Neem bijvoorbeeld een boek mee of iets anders om de tijd door te komen.

Wat mag u wel en niet doen na de ingreep?

U kunt na de ingreep nog een aantal uren suf zijn. Het kan zijn dat u zich de ingreep niet meer helemaal herinnert. De medicijnen die u hebt gekregen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Dit betekent dat u tot de volgende ochtend de volgende dingen niet mag doen:

  • actief deelnemen aan het verkeer
  • werken
  • machines bedienen
  • slaapverwekkende medicijnen en alcohol gebruiken

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Contact opnemen

Wanneer u twijfelt over uw herstel of dringende vragen heeft kunt u contact opnemen met het ziekenhuis.

  • Tijdens kantooruren belt u de Poli Gynaecologie via T: 088 - 320 62 00.
  • ’s Avonds, 's nachts en in het weekend belt u voor dringende zaken de Spoedeisende Hulp via T: 088 - 320 33 00.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Kosten

De meeste ziekenhuiszorgkosten wordt rechtstreeks met uw zorgverzekeraar afgehandeld. Maar niet alle onderzoeken en behandelingen vallen onder het basispakket. Daarnaast heeft u een eigen risico. Wilt u zeker weten dat uw onderzoek en/of behandeling wordt vergoed? Informeer dan op tijd vooraf bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie over kosten en vergoeding leest u op: www.antoniusziekenhuis.nl/patiënten/prijzen-vergoeding

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GYN 55-B

Terug naar boven