Behandelingen & onderzoeken

Schildwachtklieronderzoek borstkanker (Sentinel Node Mamma)

Dit onderzoek is een voorbereiding op een borstoperatie en wordt uitgevoerd bij mensen met (een vermoeden van) borstkanker. 

Tijdens de operatie wordt onder andere een lymfeklier verwijderd, zodat deze onderzocht kan worden op eventuele uitzaaiingen. De lymfeklier die onderzocht wordt is de lymfeklier waar het lymfevocht uit de borst als eerste langs komt. Dit noemen we de schildwachtklier. Het doel van dit onderzoek is om met behulp van een scan zichtbaar te maken waar deze schildwachtklier zich bevindt.

Voorbereiding

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Doel

Het doel van dit onderzoek is de locatie van de schildwachtklier in beeld te brengen. Dit geeft nog geen informatie of er wel of geen uitzaaiingen in deze lymfeklier aanwezig zijn.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het tweede deel start ongeveer anderhalf uur na het einde van het eerste deel.

Verloop onderzoek

  • Deel 1: Nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. U ontbloot uw bovenlichaam en gaat op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Vervolgens krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof in uw borst. Dit gebeurt met een zeer kleine naald. De prik die hier voor nodig is, kan een klein beetje pijnlijk zijn. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Na de injectie moet u zelf uw borst 10 minuten lang voorzichtig masseren, om de lymfeafvloed te bevorderen. Vervolgens nemen we 2 foto’s van de borst; het maken van elke foto duurt 5 minuten.  
  • Pauze: Na het 1e deel heeft u een wachttijd van ongeveer anderhalf uur. In deze tijd mag u de afdeling even verlaten als u wilt. Het is wel belangrijk dat u de injectieplaats op de borst zoveel mogelijk blijft masseren.
  • Deel 2: Voor het 2e gedeelte wordt u weer in dezelfde ruimte binnen geroepen en ontbloot u uw bovenlichaam opnieuw. Er worden weer 2 foto’s van de borst gemaakt. Het maken van elke foto duurt 5 minuten. Meestal is de schildwachtklier nu zichtbaar. Als dat niet het geval is overlegt de laborant of er nog extra foto’s gemaakt moeten worden. Als de foto’s van deel 2 klaar zijn, is het onderzoek afgerond.

Totale onderzoekstijd

Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Uitslag

Uit dit onderzoek volgt geen uitslag. Het onderzoek is slechts een voorbereiding op de operatie, met als doel de locatie van de eerst zichtbare lymfeklier op te sporen.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een halfuur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Kankercentrum is de grootste behandelaar van kanker in de regio Midden-Nederland; jaarlijks worden er ruim 3.000 nieuwe patiënten behandeld en 340 borstkankeroperaties uitgevoerd. Het Kankercentrum investeert voortdurend in de nieuwste technieken om patiënten zo goed mogelijk te behandelen.

Gerelateerde informatie

Code NG 58-O

Terug naar boven