Behandelingen & onderzoeken

Scheelzienoperatie

Een scheelzienoperatie is een operatie aan 1 of meer spiertjes die voor de oogbewegingen zorgen. Deze spiertjes worden verplaatst of verkort, waardoor de stand van de ogen wordt beïnvloed.

Een scheelzienoperatie heeft twee mogelijke doelen:

  • de oogstand cosmetisch verbeteren;
  • de samenwerking tussen beide ogen verbeteren.

Meer over scheelzien

Scheelzien is een afwijking van de oogstand waarbij één (of beide) ogen afwijken van een rechte oogstand. In sommige gevallen wisselt het scheelzien van het ene naar het andere oog.

Voorbereiding

Afspraak bij Voorbereiding Opname

Na het bezoek aan de orthoptist en de oogarts neemt de afdeling Voorbereiding Opname contact met u op voor een preoperatieve screening. Tijdens deze afspraak worden er vragen gesteld in verband met de narcose die u krijgt tijdens de operatie. Op basis daarvan beslist de anesthesist (verdovingsarts) of u geopereerd kunt worden.

Ook krijgt u informatie (mee) naar huis over opname in het ziekenhuis en de narcose. U kunt deze informatie ook vinden onder het kopje gerelateerde informatie op deze pagina.

Recept voor oogdruppels

Als er in overleg met u gekozen is voor een operatie, krijgt u van de oogarts een recept voor oogdruppels mee naar huis. Het is prettig als u de druppels al voor de operatie in huis haalt. U heeft ze namelijk na de operatie nodig.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Dagbehandeling

De operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u ’s ochtends wordt opgenomen en in de middag weer naar huis mag.

De operatie

  • U wordt onder algehele narcose gebracht.
  • De oogarts voert de operatie uit zoals vooraf is besproken.
  • De hechtingen die de oogarts gebruikt lossen vanzelf weer op.
  • Na de operatie krijgt u zalf in uw oog of in beide ogen.
  • Meestal komt er geen verband op het oog.

Duur operatie

Afhankelijk van het aantal spiertjes dat bij u moet worden verplaatst duurt de operatie meestal een uur.

Resultaat operatie

In veel gevallen is 1 operatie voldoende om de ogen in de juiste stand te zetten. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kan pas na een aantal maanden worden beoordeeld.

Nazorg

Uitslaapkamer

Na de operatie word u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier is voortdurend een verpleegkundige aanwezig. In de uitslaapkamer kunt u wachten tot de narcose is uitgewerkt.

Zicht na de operatie

  • Na de operatie kunt u direct weer zien, maar het zicht kan wazig zijn.
  • Als u brildragend bent, kunt u de bril na de operatie gewoon weer opzetten.
  • Als u een prismabril heeft mag deze na de operatie niet gedragen worden.

Klachten na de operatie

U kunt nog wat klachten krijgen na de operatie. Denk hierbij aan:

  • Braken en/of misselijk zijn. Dit komt door de narcose.
  • Last hebben van wat rode en gezwollen ogen. Dit duurt vaak een paar weken tot dit weggetrokken is. Zeker bij het correct gebruik van de voorgeschreven druppels. In uitzonderlijke gevallen kan dit een paar maanden duren.
  • Last hebben van pikkende ogen die moeilijk open te houden zijn.
  • Soms is er nog sprake van dubbelzien. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken, dit gaat meestal vanzelf over.

Naar huis

Meestal kunt u enkele uren (minstens 2 uur) na de operatie weer naar huis, afhankelijk van hoe het gaat. De oogarts komt in principe niet langs op de uitslaapkamer. De afspraken voor de controle’s van de orthoptist en de oogarts na de operatie heeft u al rondom het laatste bezoek voorafgaand aan de operatie van ons per post en/of telefonisch gekregen.

Weer thuis

Het is belangrijk dat er geen viezigheid in de ogen komt vlak na de operatie.
Ons advies is het volgende:

  • Wrijf na de operatie niet in uw ogen.
  • Vermijd omgevingen met (veel) zand of stof.
  • Zwem de eerste twee weken na de operatie niet.
  • Draag geen make-up rond en lang de ogen.
  • Zorg dat er geen shampoo en zeep in de ogen komen. Wees dus voorzichtig tijdens het wassen.
  • Stop met het dragen van uw contactlenzen voor minimaal drie weken na de operatie. Als het oog dan nog niet goed voelt en/of het er onrustig uitziet, bel dan de poli Oogheelkunde voor een afspraak bij de oogarts. Deze kan beoordelen of u  weer mag starten met het dragen van de contactlenzen.

Druppelen van de ogen

Na de operatie druppelt u het geopereerde oog (of ogen) 2 x per dag, tenzij anders voorgeschreven. U begint hiermee op de dag na de operatie. U gebruikt de druppels tot 2 weken na de operatie. De oogdruppels helpen een ooginfectie te voorkomen.

Werken of naar school

Meestal kunt u een paar dagen niet werken of naar school, maar dat is afhankelijk van hoe u of uw kind zich voelt. De hechtingen in het oog lossen binnen enkele weken vanzelf op, waarna de irritatie verdwijnt.

Nacontrole

Ongeveer 2 tot 3 maanden na de operatie vindt de nacontrole plaats door de orthoptist. De orthoptist meet dan de oogstand (deze is pas na enkele weken tot maanden stabiel) en bespreekt met u het resultaat van de operatie. Indien noodzakelijk, voert de orthoptist de controle samen met de oogarts uit.

Vragen

Aarzel niet om vragen te stellen aan de arts, orthoptist of verpleegkundige als u iets niet begrijpt of meer wilt weten. Hebt u nog vragen of zijn er problemen? Neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Buiten kantoortijden kunt u bellen met:

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code OOG 10-B

Terug naar boven