Poliklinische behandeling van aambeien (proctoscopie)
Wanneer aambeien veel klachten geven kan besloten worden om over te gaan tot behandeling. Aambeien zijn onschuldig, maar veel mensen hebben er in hun dagelijks leven last van.
Deze folder geeft u informatie over het ontstaan en de behandeling van aambeien. Het onderzoek en de behandeling van de aambeien gebeurt vaak op hetzelfde moment door middel van een proctoscopie. Een proctoscopie wordt poliklinisch uitgevoerd.
Op deze pagina snel naar
Meer over aambeien
Wat zijn aambeien?
Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door slijmvlies, welke heel erg gevoelig zijn voor druk. Aambeien bevinden zich aan de binnenkant van de anus en wanneer de zwellichamen tegen elkaar aanliggen, sluiten ze de anus lekdicht af. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen waardoor ze pijn veroorzaken. Ook kunnen ze gaan bloeden.
Hoe ontstaan aambeien?
De voornaamste oorzaak is vaak verstopping. Vezelstoffen in de voeding verteren niet en houden vocht vast, waardoor de ontlasting zacht wordt. Wanneer u dus weinig voedingsvezels eet, wordt de ontlasting ingedikt en droog. Daardoor moet u persen tijdens de stoelgang en komt er drukverhoging op de zwellichamen. Ook wanneer u veel zit, onvoldoende beweegt of een te hoog lichaamsgewicht hebt, kan er sprake zijn van drukverhoging. Ouderen en zwangeren hebben meer kans op aambeien.Soms is er sprake van erfelijke aanleg.
Voorkomen van aambeien
U kunt klachten voorkomen door de ontlasting zacht te houden, waardoor u minder hoeft te persen. Neemt u daarom vezelrijke voeding zoals zemelen, bruinbrood, muesli, rauwkost, peulvruchten en fruit. Drink ook veel water: 1½ - 2 liter per dag.
Stel het toiletbezoek voor ontlasting niet te lang uit. Wanneer u probeert er een zekere regelmaat in te brengen, voorkomt u dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden. Veel bewegen en een gezond lichaamsgewicht werkt mede bevorderend. De meeste patiënten met aambeienklachten hebben baat bij deze leefregels. Wanneer de klachten toch aanhouden, is verdere behandeling nodig.
Voorbereiding
Voorbereiding op uw polibezoek
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak.
Eten & drinken
U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken.
Medicijnen
Zorg dat u een lijst bij u heeft met de medicijnen die u gebruikt.
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunnende middelen, al dan niet via de trombosedienst? Neem dan uiterlijk vijf dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daarvoor eventueel met de voorschrijvende arts.
Bekende bloedverdunnende middelen zijn Acenocoumarol, Sintrom®, Fenprocoumon, Marcoumar® en Clopidogrel (Plavix®).
Zwangerschap
Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.
Kleding
Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Een proctoscopie is onderzoek, waarbij met een speciale kijkbuis (endoscoop) de anus en de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm) worden bekeken. Dit gebeurt met een gladmetalen of plastic buisje dat een dikte heeft van ongeveer 2,5 cm. De arts kan via de scoop uw endeldarm bekijken en eventueel behandelen.
Op het afgesproken moment meldt u zich op de afgesproken datum en locatie in het ziekenhuis. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. U wordt opgehaald in de wachtkamer om mee te gaan naar de onderzoeksruimte.
De assistente vraagt u zich van onderen uit te kleden. U gaat op uw linkerzij of op uw buik op de onderzoekstafel liggen. De arts brengt vervolgens de scoop in, via de anus, zodat hij de binnenkant van de endeldarm kan bekijken. De scoop wordt ongeveer 8 cm de darm ingschoven. Soms kan de arts besluiten wat weefsel af te nemen voor nader onderzoek. Dat doet geen pijn.
Behandeling
Vaak gaat de proctoscopie gepaard samen met een behandeling. De arts zal u hierover inlichten.
De behandeling bestaat uit het plaatsen van elastiekjes om de aambeien (ligatie). Deze elastiekjes klemmen de aambei af, waardoor die na enkele dagen afsterft. Dit wordt rubberbandligatie genoemd.
Als de arts klaar is, verwijdert hij/zij de scoop. Hierna kunt u zich aankleden en weer naar huis gaan. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig. In dat geval maakt u daarvoor een afspraak bij de balie.
Duur
Het onderzoek en de behandeling duren ongeveer 10 minuten.
Nazorg
Algemeen
Wanneer u alleen een proctoscopie ondergaat, heeft u hier nadien doorgaans geen last van. Wanneer er aansluitend ook een ingreep plaatsvindt, zoals bij aambeien, kunt u soms een aantal klachten krijgen:.
De aambeien sterven na vijf tot tien dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Soms is één behandeling niet voldoende om alle aambeien te behandelen en moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden.
Lees meer over de nazorg bij uw onderzoek
De uitslag
Na afloop geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er weefsel bij u is afgenomen, duurt het ongeveer vijf werkdagen tot de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt de uitslag op het afgesproken contactmoment.
Bloedverlies
U kunt de eerste 3 tot vijf dagen na de behandeling last hebben van wat bloedverlies. Dat is normaal. Ook als de aambei na vijf tot tien dagen loslaat, kunt u een beetje bloed verliezen. Als u meer bloed met de ontlasting kwijtraakt, bijvoorbeeld een kopje vol, neem dan contact op met uw arts.
Aandrang
De eerste vier dagen na de behandeling kunt u last hebben van loze aandrang. Dat betekent dat het lijkt of u ontlasting moet krijgen, terwijl dat niet zo is. Probeer niet toe te geven aan de drang om te persen. Het gevoel van aandrang kunt u namelijk niet wegpersen.
Pijn
De anus kan schrijnend of pijnlijk zijn. Neem dan een zitbadje met halfwarm water of een douche; dat lucht meestal erg op. Bij aanhoudende pijn kunt u paracetamol 500 mg nemen, tot maximaal 4 maal daags 2 tabletten.
Voeding
U hoeft geen speciaal dieet te volgen, maar voorkom verstopping: drink voldoende vocht en eet veel producten die vezels bevatten, zoals verse groenten, fruit en bruin brood.
Medicijnen
Gebruik de eerste tien dagen na de behandeling geen sterke laxeermiddelen zoals Dulcolax®, geen zetpillen en geen klysma’s.
Bloedverdunners kunt u in overleg met uw arts weer herstarten, indien u gestopt bent.
Risico's
De behandeling verloopt in verreweg de meeste gevallen zonder problemen.
Contact opnemen
Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Tot 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.
Na 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.
We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.