Behandelingen & onderzoeken

Pleurapunctie

Een pleurapunctie is een onderzoek om na te gaan wat voor soort vocht er tussen de longvliezen (pleurabladen) aanwezig is. De longarts kijkt eerst met een echo naar de hoeveelheid en locatie van het vocht. Zit er genoeg vocht om met een naald op te zuigen voor onderzoek, dan wordt de punctie gedaan.

Voorbereiding

Eten of drinken

U kunt vooraf gewoon eten en drinken.

Medicijnen

U kunt vooraf gewoon u medicijnen gebruiken.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom® of Marcoumar®, Apixaban® of Rivaroxaban® of clopidogrel®? Laat dit dan van tevoren weten aan de longarts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunners, prikken wij bij u bloed de ochtend voor het onderzoek. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Begeleiding

U mag iemand meenemen die tijdens het onderzoek erbij mag blijven, als u dit prettig vindt.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek Longziekten.

Onderzoek

Voorbereiding

U kunt in gewone kleding komen. Liefst wel losjes zittende kleding en geen jurk, omdat de bovenkleding omhoog wordt gedaan.

Locatie

Het onderzoek vindt plaats op de longbehandelkamer.

Onderzoek

  • U gaat op de rand van de onderzoekstafel zitten en zet uw benen op een krukje.
  • Daarna wordt uw bovenkleding omhoog gedaan.
  • U maakt vervolgens een bolle rug door een kussen vast te houden.
  • De longarts staat achter u en kijkt eerst met de echo op uw rug naar de hoeveelheid en locatie van het vocht. Zit er genoeg vocht tussen de longvliezen om met een naald op te zuigen voor onderzoek, dan wordt de punctie gedaan. Dit wordt niet verdooft en voelt vaak aan als een gewone ‘bloedprik’.
  • De longarts brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de 2 longvliezen (de ‘pleuraholte’).
  • Via de punctienaald verwijdert de longarts enige hoeveelheid van het aanwezige vocht.
  • De longarts trekt vervolgens de naald terug en plakt een pleister op het wondje.

Duur van het onderzoek

De ingreep duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Als het vocht lastig te zien is met de echo, soms wat langer.

Nazorg

Klachten

Na het onderzoek is het verstandig om het een halfuurtje rustig aan te doen. Daarna kunt u weer alles doen wat u gewend was.

De uitslag

Tijdens het onderzoek hoort u direct hoeveel vocht er aanwezig is en of er een punctie plaatsvindt. Het afgenomen vocht wordt naar het laboratorium opgestuurd. Het duurt 5 tot 7 werkdagen voordat deze uitslagen er zijn. De longarts bepaalt op basis daarvan of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. De longarts spreekt met u af wanneer de uitslag besproken wordt.

Contact opnemen

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Tijdens kantooruren kunt u dit doen met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code LBK 06-O

Terug naar boven