Behandelingen & onderzoeken

Orchidectomie

Verwijdering zaadbal bij (verdenking) zaadbalkanker

Een orchidectomie is een behandeling bij de verdenking of diagnose van zaadbalkanker. Als de uitkomsten van lichamelijk onderzoek, echografie en het bloedonderzoek op zaadbalkanker wijzen, is weefselonderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen.

Voor dit weefselonderzoek is een operatie nodig, waarbij de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng helemaal worden weggenomen. Hiermee is de tumor ook verwijderd. Deze operatie noemen we een orchidectomie. 

Binnen enkele dagen na de voorlopige diagnose vindt de operatie plaats. Dit omdat zaadbalkanker snel kan uitzaaien.

Voorbereiding

Kinderwens

De arts bespreekt voor de operatie met u of u nog een kinderwens heeft. Vóór de operatie worden dan de zaadcellen ingevroren. Daarvoor krijgt u een afspraak in het UMC Utrecht. U hoort in het UMC Utrecht hoe deze procedure verder zal gaan. U krijgt van ons een kaartje met daarop de route in het UMC Utrecht. 

Nadenken over zaadbal prothese

Het is mogelijk om de leegte in de balzak die ontstaat na de orchidectomie, op te vullen met een siliconen testikelprothese. Deze prothese moet op maat te worden besteld. Er is geen voorraad met verschillende maten van protheses aanwezig. Als u enkele weken, maanden of jaren na de operatie toch symmetrie wenst middels een testikelprothese, dan kunt u daarvoor een afspraak maken bij de uroloog. Deze bespreekt met u de procedure en er wordt door middel van lichamelijk onderzoek bepaald welke maat het meest geschikt voor u is. Daarna kan de juiste maat worden besteld en kan de vervolgoperatie voor plaatsing van de prothese worden gepland.

Narcose

Voor de operatie gaat u langs de anesthesioloog. Dit is een arts die gespecialiseerd is in narcose, pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de operatie. De anesthesioloog vraagt naar uw gezondheid en zal met u de narcose bespreken. Soms is deze afspraak pas op de operatiedag zelf. Meer informatie over de soorten verdovingen vindt u op de pagina Onder anesthesie.

Medicijnen

  • Op de Voorbereiding Opname is met u afgesproken welke medicijnen u wel of niet mag innemen. Houd u goed aan deze afspraken.
  • De medicijnen die u mag innemen kunt u innemen met een slokje water.
  • Overleg bij twijfel met uw arts.
  • Neem altijd een actueel medicijnoverzicht mee naar het ziekenhuis.

Bloedverdunners
Uw arts vertelt u wat in uw geval de afspraken zijn. Laat de Trombosedienst weten dat u geopereerd wordt.

Medicijnen voor diabetes
Uw arts vertelt u wat in uw geval de afspraken zijn.

Pijnstilling

Wij adviseren u om de eerste dagen na de operatie bij pijn vier keer daags 2 tabletten van 500 mg paracetamol te gebruiken. Het is raadzaam om dit voor de opname te kopen, zodat u dit alvast in huis hebt.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding

Neem een strak zittende onderbroek mee naar het ziekenhuis. Na de ingreep trekt u deze aan om uw penis en balzak voldoende steun te geven, dit voorkomt/vermindert zwelling

Roken

Roken vertraagt de wondgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken. Uiteraard is het voor uw gezondheid het beste om helemaal te stoppen met roken.

Waardevolle spullen thuis laten

Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van uw eigendommen.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Werk

Als u werkt, adviseren wij u om de dag van de ingreep en een paar dagen erna, vrij te nemen. U kunt dan na de behandeling voldoende rust nemen. Dit bevordert een goede wondgenezing.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Hieronder leest u hoe de dag van de operatie verloopt.

Opname

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de verpleegafdeling. U wordt ontvangen door een (oncologie)verpleegkundige. Het kan zijn dat de operatie tussen andere operaties gaat plaats vinden op het spoedprogramma. In dit geval moet u zich vroeg melden op de verpleegafdeling en is de tijd van de operatie nog onbekend. Op het tijdstip van de ingreep brengt een vrijwilliger u naar de operatiekamer.

De ingreep

Op de operatiekamer krijgt u de afgesproken verdoving toegediend. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik of onder algehele narcose. De vorm van verdoving heeft u vooraf in overleg met de anesthesioloog (verdovingsarts) gekozen. Tijdens de operatie verwijdert de arts de zaadbal, de zaadstreng en de bijbal via een snede die wordt gezet boven het lieskanaal (meestal is dat naast de schaamhaargrens). De arts maakt gebruik van oplosbare hechtingen om de wondrand vast te maken. Deze hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op. U hoeft dus niet bij de arts terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen.

Onderzoek

Het weefsel wat bij de operatie is weggehaald wordt onderzocht. Hiervan krijgt u binnen 14 dagen de uitslag.

Het kan ook zijn dat de uroloog voor, tijdens of na de opname meer beeldvorming wil van het lichaam door middel van een CT-scan.  

Duur ingreep

In totaal duurt de ingreep ongeveer 15-30 minuten.

Nazorg

Naar huis

Na de ingreep mag u meestal dezelfde dag naar huis.  U mag zelf nog geen autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u kan ophalen.

Leefregels en adviezen voor thuis

  • Er kan nog wat wondvocht uit de wond lekken. Dit is normaal. Na de operatie is het raadzaam een strakke onderbroek of zwembroek te dragen die steun geeft (dus geen boxershort), ook ‘s nachts. Hiermee vermindert u de kans op (verdere) zwelling. Wij adviseren u een strakke onderbroek of zwembroek te dragen tot de zwelling weg is.
  • U mag na 24 uur weer douchen als de wond droog is. Ook mag u dan de pleister verwijderen. 
  • De eerste 2 weken na de ingreep rustig aan doen. U voelt meestal zelf het beste wat u wel en niet kan doen.
  • De eerste 2 weken niet tillen, bukken, persen, fietsen, sporten en geen geslachtsgemeenschap hebben.
  • Om te voorkomen dat de hechtingen losweken, mag u nog niet in bad en/of zwemmen zolang de hechtingen nog in de wond zitten. De gebruikte hechtingen zijn van oplosbaar materiaal en verdwijnen na ongeveer 2 tot 4 weken.

Controle

Na ongeveer 2 weken komt u terug op de polikliniek voor controle. De uroloog bespreekt dan de uitslag van de CT-scan en het weefselonderzoek, als u deze nog niet heeft gehad. 

Complicaties na de operatie

Bij iedere operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties. Na deze operatie kunt u eventueel last krijgen van:

  • Een nabloeding of een wondinfectie;
  • Toenemende pijn;
  • Pus uit de wond;
  • Aanzienlijk dikker worden van het scrotum;
  • Meer dan 38,5 °C koorts.

Bij één of meer van deze verschijnselen, neemt u direct contact op met de poli Urologie of ‘s avonds, 's nachts en in het weekend met de verpleegafdeling.

Contact opnemen

De eerste 10 dagen na ontslag kunt u met vragen die betrekking hebben op uw opname en/of operatie contact opnemen met:

  • Poli Urologie, maandag t/m vrijdag 08.00-16.15 uur, T 088-320 25 00
  • Afdeling F2 Urologie, tijdens avond, nacht en weekend, T 088-320 62 92Een verpleegkundige staat u dan te woord en overlegt zo nodig met de arts.

Na de eerste 10 dagen kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

AYA zorgnetwerk - zorg aan jongvolwassenen met kanker

AYA zorg (Adolescents and Young Adults) is gespecialiseerde zorg voor jongvolwassenen van 18 t/m 39 jaar met de diagnose kanker. Zij hebben unieke medische en psychosociale zorgbehoeften typerend voor hun levensfase. Zo hebben zij vaak vragen over hun ziekte, behandelingen en de gevolgen daarvan voor hun toekomst,  bijvoorbeeld in relatie tot vruchtbaarheid, studeren, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis, het aangaan van relaties, enzovoort.

De poli Urologie of de verpleegafdeling kan u meer informatie geven over het AYA concept. Meer informatie vindt u op de website ayazorgnetwerk.nl

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code URO 100-B

Terug naar boven