Behandelingen & onderzoeken

Operatieve ingreep op de poli Dermatologie

Binnenkort zult u een (kleine) operatie ondergaan. Deze ingreep wordt verricht door de dermatoloog en zal plaatsvinden op de poli Dermatologie. Na de ingreep kunt u weer naar huis.

Voorbereiding

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, verdovingsvloeistof, pleisters, rubber, of latex? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Make-up

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt als u aan het gezicht wordt geopereerd.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan hoeft u hier meestal voor de ingreep niet mee te stoppen. Als u toch van te voren moet stoppen, zal uw dermatoloog aangeven hoe lang van te voren u met de medicijnen moet stoppen. 

Let op: Als de controle van de bloedverdunnende medicijnen via de Trombosedienst loopt, is het belangrijk dat u aan de Trombosedienst doorgeeft dat u mogelijk een aantal dagen met uw medicijnen moet stoppen. Geef ook door aan de Trombosedienst wanneer de ingreep plaatsvindt. Afhankelijk van het type ingreep moet de medicatie aangepast worden, zodat tijdens de ingreep de waarde van de INR (= maat voor de snelheid waarmee het bloed stolt) niet boven de 2.7 is. Voor de ingreep zal hiernaar gevraagd worden.

Als de INR waarde veel te hoog is, kan de ingreep op dat moment niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Pacemaker

Heeft u een pacemaker of ICD  (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator)? Meld dit dan voor de ingreep bij uw arts

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Dermatologie via T 088 320 54 00.

Behandeling

Naar het ziekenhuis

Op de dag van de ingreep komt u op het afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis en meldt u zich bij de poli Dermatologie. Wanneer u aan de beurt bent, neemt de assistente u mee naar de behandelkamer. Daar neemt u plaats op de behandeltafel. Eventuele begeleiders die met u mee zijn gekomen naar het ziekenhuis worden verzocht om in de wachtkamer te blijven.

Als dit nog niet gebeurd is op het spreekuur, wordt er eerst een inspectie van de hele huid gedaan op andere mogelijke verdachte plekken.

Desinfectie, verdoving en ingreep

De dermatoloog ontsmet uw huid met een desinfecterende vloeistof. Daarna krijgt u een verdovende injectie. Deze prik kan pijnlijk zijn.

De ingreep zelf is volledig pijnloos. De arts dekt uw huid rond het operatiegebied af met een steriele doek. Vervolgens vindt de ingreep plaats en wordt de wond gehecht. Na de ingreep dekt de arts de wond af met een drukverband en/of een pleister.

Duur ingreep

De totale duur van de behandeling verschilt per ingreep.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van de behandeling krijgt u van uw behandelend arts of de doktersassistente. Als weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek, is de uitslag na 2 weken bekend. U krijgt hiervoor een telefonische afspraak of een afspraak op het spreekuur van de dermatoloog. Het verslag van bepaalde behandelingen kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Afspraak voor hechtingen en nacontrole

De hechtingen worden meestal na 1 tot 2 weken verwijderd. Uw dermatoloog overlegt met u of de hechtingen worden verwijderd bij de huisarts of bij de Dermatologie.

Pijnstilling

Wanneer de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied gevoelig zijn of pijnlijk als er druk op wordt uitgeoefend. Zo nodig kunt u hiervoor paracetamol innemen. Wordt het geopereerde gebied na enkele dagen ongewoon pijnlijk, neem dan contact op met uw dermatoloog. Wacht in dit geval niet op de volgende polikliniek-afspraak.

Wondverzorging

  • Zorg ervoor dat de wond de eerste 48 uur na de ingreep goed droog blijft.
  • Het drukverband mag u na 48 uur verwijderen.
  • De hechtstrips laat u zitten totdat u de hechtingen laat verwijderen, bij ons op de poli of bij de huisarts.
  • Na de ingreep kan een blauwe plek ontstaan rond het geopereerde gebied. Dit is normaal, de blauwe plek verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Ingreep aan het onderbeen

Wonden aan het onderbeen kennen een tragere wondgenezing. Om ontsteking en zwelling (oedeem) te voorkomen, kan er gekozen worden om uw onderbeen in te zwachtelen gedurende 2 weken. Tussendoor, na 1 week, zien wij u om de zwachtels te verwisselen.

De zwachtels blijven dag en nacht om en mogen niet nat worden. U krijgt na de ingreep meer uitleg van de arts of doktersassistente.

Litteken

Elke operatiewond geeft een litteken. Alle littekens zijn eerst rood, later worden ze bleek van kleur. Dit kan al na 6 weken gebeuren, maar ook pas na 6 maanden of enkele jaren. Vermijd de eerste 6 weken zonlicht (en zonnebank) op het litteken. Daarna kunt u wel in de zon zitten maar smeer dan wel het litteken in met een zonnebrandcrème (factor 20 of hoger of gebruik een sunblock). Blijf dit doen zolang het litteken nog rood ziet.

Activiteiten

Wij adviseren u om de eerste 2 weken na de ingreep rustig aan te doen. Dat betekent in elk geval: geen zware inspanning en niet sporten. Verder hangt het af van de aard van de ingreep. De arts en de doktersassistente vertellen u hier meer over.

Bijwerkingen en complicaties

Wij adviseren u om contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie (werkdagen) of met de huisartsenpost (avonden en weekenden) bij de volgende klachten:

Nabloeding

Als de wond thuis gaat nabloeden, kunt u deze afdrukken met een schone handdoek of theedoek. Doe dit 15 minuten lang en onafgebroken. Dit betekent dat tussendoor niet kunt te kijken. Meestal is dit genoeg om de bloeding te stoppen. Als het bloeden nog niet gestopt is, gaat u verder met afdrukken en moet u contact met ons opnemen.

Pijn

Als u thuis last krijgt van napijn, kunt u paracetamol innemen: maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg.

Tekenen van ontsteking (infectie)

Als de wond na een paar dagen pijnlijk wordt, rood, gespannen aanvoelt en/of er pus uitkomt, dan moet u contact met ons opnemen. Er kan sprake zijn van een infectie. Wij zullen deze dan behandelen met antibiotica.

Vragen?

Heeft u na de behandeling nog vragen? Neem dan gerust contact op met de Dermatologie via T 088 320 54 00.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoek en behandelingen op alle gebieden van het specialisme. De dermatologen van het St. Antonius Ziekenhuis maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij verschillende vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie) en bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de één anders dan bij de ander. Als u voor behandeling naar de poli komt, streven we daarom ernaar om deze zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste bij uw situatie past.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 09-B

Terug naar boven