Behandelingen & onderzoeken

Ooroperaties

Operaties aan het oor zijn soms nodig als er klachten of chronische ontstekingen zijn in de gehoorgang, het trommelvlies of het middenoor.

Bij een chronische oorontsteking, een te nauwe gehoorgang of een vastgegroeid gehoorbeentje met gehoorverlies als gevolg, kan een operatie een oplossing zijn om daarna weer beter tot goed te kunnen horen.

Meer over ooroperaties

De meeste ooroperaties zijn aan het trommelvlies en het middenoor. Er zijn twee soorten operaties:

  • sanerende operaties met als doel de ontsteking in het oor te verwijderen en het oor te genezen;
  • gehoorverbeterende operaties.

Voorbereiding

Een ooroperatie wordt meestal in dagbehandling uitgevoerd. Soms komt het voor dat dit in combinatie is met 1 nacht opname.

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Behandeling

Verdoving

Meestal gebeurt de operatie onder volledige narcose. Soms kiest de arts er in overleg met u voor om de ingreep onder plaatselijke verdoving te doen. Hiervoor kan gekozen worden indien u te veel comorbiditeit heeft om onder narcose te kunnen gaan. Echter komt dit zelden voor.

Nauwkeurig opereren

Een ooroperatie gebeurt onder een operatiemicroscoop met een sterke vergroting. Daardoor is elk deel van uw oor goed zichtbaar en wordt de ingreep erg nauwkeurig gedaan.

Soorten ooroperaties

Sanerende operatie
Bij deze ingreep opent de arts niet alleen het middenoor maar ook het daarachter gelegen deel van het schedelbot. 

Gehoorverbeterende operatie
Bij deze ingreep kan de arts een gaatje in het trommelvlies sluiten, de gehoorbeenketen herstellen of een vastzittende stijgbeugel (gehoorbeentje) gedeeltelijk vervangen (zie ook 'hoe werkt het oor' onderaan deze pagina).

Duur van de behandeling

Een sanerende operatie duurt ongeveer 2 tot 3,5 uur. Bij een gehoorverbeterende operatie verschilt het per type ingreep. Een indicatie is van 30 minuten tot 1,5 uur. 

Nazorg

Na de operatie zal uw arts u uitleg geven over het verloop van uw operatie. Indien sprake is geweest van een gehoorverbeterende operatie, laat het effect vaak een aantal weken op zich wachten. Daarom wordt meestal pas na 6 tot 8 weken een gehoortest verricht. 

Medicatie
U krijgt pijnstillers mee op recept. Na een sanerende ooroperatie, waarbij tevens opvulling van het schedelbot plaatsvindt, wordt vaak een week antibiotica voorgeschreven. 

Naar huis
Het is noodzakelijk om vervoer naar huis te regelen. Na de operatie kunt u soms wat duizelig of misselijk zijn. 

Mogelijke klachten na de operatie

Na de operatie kunt u nog een tijdje klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn:

Pijn
U kunt wat pijn in of rond uw oor hebben, vooral tijdens het kauwen. Ook kunt u spierpijn in uw nek hebben. Als deze pijn aanhoudt en pijnstillers niet helpen, neemt u dan contact op met de polikliniek.

Duizeligheid
Als het evenwichtsorgaan ontstoken is geweest, kunt u duizelig zijn. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Als de klachten erger worden, neemt u dan contact op met de polikliniek.

Gehoor
Na de operatie kunt u kloppende of klikkende geluiden horen. Ook kan uw gehoor tijdelijk slechter zijn. Dit komt door de zwelling van het weefsel en door het verband. Meestal gaat dit binnen zes tot acht weken na de operatie weer over.

Loopoor
Na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er water in uw oor zit. Ook kan er wat (bloederig) vocht uit uw oor komen. Dit is niet erg en gaat vanzelf over. Als dit vocht geel of dik is, neemt u dan contact op met de polikliniek.

Risico’s en complicaties

Aan iedere behandeling zijn enige risico’s verbonden, hoewel wij natuurlijk ons best doen om deze te voorkomen. Het is van belang dat u weet welke risico’s dit zijn en wat u moet doen als er een complicatie optreedt. Hierdoor kunnen problemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Mogelijke complicaties zijn:

  • Een blijvende afname van het gehoor door beschadiging van het slakkenhuis. Dit kan door de oorontsteking zelf veroorzaakt worden.
  • Een beschadiging van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunt u duizelig zijn. Dit gaat meestal binnen een paar weken tot maanden over.
  • Soms is het nodig een dunne zenuw die door het middenoor loopt en belangrijk is voor het proeven tijdens de operatie door te snijden. Dit betekent dat uw smaak aan één kant van uw tong tijdelijk minder is en u zout, zoet, zuur en bitter minder goed kunt proeven. Deze klacht wordt na een paar weken minder erg en verdwijnt uiteindelijk helemaal.
  • In zeer zeldzame gevallen wordt de aangezichtszenuw aangetast, de zenuw die zorgt voor de bewegingen in het gezicht. Deze zenuw loopt door hetzelfde gedeelte van het schedelbot waarin het gehoororgaan ligt.

Adviezen voor thuis

Oor druppelen
Na de operatie kan de arts u oordruppels voorschrijven. Het gebruik hiervan staat uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u uiteraard vragen stellen aan de apotheker.

Snuiten
U mag uw neus wel ophalen zodat u via uw keel slijm kwijtraakt, maar snuiten mag pas als uw oor genezen is. Uw arts vertelt u wanneer uw oor weer beter is.

Niezen
Als u moet niezen is het belangrijk dat u uw mond open houdt, zodat u geen druk naar uw oren perst.

Water
Tot uw oor genezen is mag er geen water in uw oor komen. Tijdens het douchen en haren wassen kunt u een propje watten met vaseline in uw oor doen of het afdekken met een waterdichte bad- of douchemuts.

Verkoudheid
Probeer verkoudheid te voorkomen. Als u toch verkouden wordt en u (meer) oorpijn krijgt, neemt u dan contact op met de polikliniek.

Vliegen
Tot vier weken na uw ooroperatie mag u niet vliegen, vanwege de drukverschillen in een vliegtuig.

Overige activiteiten (bv. sporten en werken)
Sporten en fysieke arbeid mogen na 4 weken weer worden opgepakt. 

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden. Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Hoe werkt het oor?

Het oor is nodig om geluid te horen. Dit werkt als volgt:

  • Geluid is een luchttrilling en komt het oor binnen via de gehoorgang. Het komt dan aan bij een dun vlies: het trommelvlies.
  • Dit gaat ook trillen en geeft de trilling door aan de gehoorbeentjes. Dit zijn drie kleine botjes die met gewrichtjes aan elkaar vastzitten: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De gehoorbeentjes zitten in de ruimte achter het trommelvlies: het middenoor.
  • De geluidstrilling wordt door de stijgbeugel doorgegeven aan het binnenoor  (slakkenhuis). Dit is het eigenlijke gehoorzintuig. De signalen die door het geluid in het slakkenhuis ontstaan, gaan via een zenuw naar de hersenen.
  • Uiteindelijk komen de signalen aan bij de buitenkant van de hersenen (de hersenschors). Op dat moment hoort u het geluid.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

  • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u veel informatie zoals nieuws en voorlichting over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.
  • Ook op KNO-artsen.nl leest u allerlei informatie over KNO, van anatomie tot ziekte, voor arts en patiënt.

Gerelateerde informatie

Code KNO 06-B

Terug naar boven