Behandelingen & onderzoeken

Ontstolling met een heparinepomp

Heparine is een medicijn dat het bloed direct verdund waardoor er geen bloedstolsels ontstaan. Het medicijn wordt toegediend totdat de bloedverdunnende medicijnen die u voor langere tijd moet gaan gebruiken zijn ingewerkt. Heparine kan alleen via een injectie of infuus in het ziekenhuis worden gegeven en is niet geschikt voor langdurig gebruik thuis.

Meer over ontstolling met een heparinepomp

Waarom krijgt u een behandeling met heparine?

U heeft een behandeling ondergaan om uw bloedvaten doorgankelijk te maken. Of er is een andere reden waarom het belangrijk is dat uw bloed wordt verdund en er geen stollingen ontstaan. U moet daarom medicijnen gaan gebruiken die de bloedstolling remmen. Zo blijft uw bloed ‘dun’. De kans dat er bloedstolsels ontstaan die uw bloedvaten (weer) zouden kunnen verstoppen is hierdoor kleiner. De bloedverdunnende medicijnen gaat u voor een langere tijd en wellicht wel levenslang gebruiken. Hier vertelt uw arts u meer over.

Meer over bloedverdunnende medicijnen en de heparinepomp

De werkzame stof in bloedverdunnende medicijnen heet 'acenocoumarol'. Deze stof is verwerkt in het medicijn met de merknaam Sintrommitis®. Als u veel van de werkzame stof acenocoumarol per dag nodig heeft , kan het zijn dat u het medicijn met de merknaam Marcoumar® krijgt. De werkzame stof in dit medicijn heet 'fenprocoumo'.

Het eerste tablet Sintrommitis® begint pas na anderhalf tot 2 dagen te werken. Het gewenste effect is pas enkele dagen daarna te verwachten. Om deze reden krijgt u, totdat de Sintrommitis® goed genoeg werkt, een heparinepomp.

Wat is een heparinepomp?

Een heparinepomp is een infuuspomp waardoor u via een naaldje in uw arm het medicijn heparine toegediend krijgt. De heparine remt de bloedstolling direct. Zo kunt u de tijd totdat de Sintrommitis® werkt veilig overbruggen. Dit duurt gemiddeld 4 tot 6 dagen.

Misschien vraagt u zich af waarom u Sintrommitis® moet gaan gebruiken als heparine hetzelfde effect heeft en direct werkt. Heparine kan echter alleen via een injectie of infuus worden toegediend en is dus niet geschikt voor langdurig gebruik thuis. Daarom gebruikt u voor de langere termijn de Sintrommitis® tabletten.

Voorbereiding

U hoeft geen voorbereidingen te treffen voor deze behandeling.

Behandeling

In het ziekenhuis

  • Op de afdeling brengt de verpleegkundige een infuus bij u in. Waarna een perfusorpomp wordt aangesloten en volgens een bestaand protocol heparine wordt gestart.
  • Als u een heparinepomp heeft, komt een laborant(e) 2x keer per dag bij u om bloed te prikken. Het bloed wordt onderzocht op twee verschillende waarden:
    • INR: deze waarde geeft aan hoe dun uw bloed is door de tabletten Sintrommitis®.
    • Cepho-test: dit geeft aan hoe dun uw bloed is door de heparine in het infuus.
  • Afhankelijk van deze waarden wordt de pompstand aangepast en het aantal tabletten met u afgestemd.

Wanneer mag u naar huis?

  • Pas als de INR gedurende 2 dagen achtereenvolgens hoger is dan 2.5, mag de heparinepomp worden gestopt. U kunt dan dezelfde dag nog naar huis.
  • Bij ontslag stemmen wij met u af hoeveel tabletten Sintrommitis® u per dag mag slikken. We doen dit voor een aantal dagen. Hierna volgt controle via de Trombosedienst.

Nazorg

Instructie voor thuis

Eenmaal thuis gebruikt u voortaan de met u afgestemde hoeveelheid Sintrommitis® tabletten.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code CHI 49-B

Terug naar boven