Behandelingen & onderzoeken

Nierweefselscan (Nier Cortex DMSA)

Bij dit onderzoek worden de nieren in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera. Een gammacamera zet de radioactieve straling die de stof uitzendt om in beelden. 

Het onderzoek wordt gedaan om de vorm en functie van het nierweefsel in beeld te brengen. Meestal gaat het om littekens die mogelijk ontstaan zijn na een nierbekkenontsteking.

De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. U plast het vanzelf weer uit.

Voorbereiding

Voorbereiding bij kinderen

  • Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar krijgen een infuus op de kinderafdeling.
  • Kinderen die ouder zijn dan 10 jaar krijgen een injectie op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onze afdeling. Als uw kind dat wil, kan de huid van de elleboogplooi met spray verdoofd worden. Uw kind voelt dan niet of nauwelijks iets van de prik.

Dit filmpje op YouTube legt uit aan kinderen wat een scan van het lichaam inhoudt.

Voorbereiding bij kinderen en volwassenen

Het onderzoek bestaat uit twee delen met een pauze van enkele uren ertussen. Tijdens deze pauze mag u het ziekenhuis verlaten en normaal eten en drinken. Het is wel belangrijk om wat meer te drinken dan normaal, ongeveer 10 ml per kg lichaamsgewicht.

Bent u niet in staat om tussendoor het ziekenhuis te verlaten, dan kunt u op de afdeling wachten en eventueel gebruikmaken van een bed. Als u ons dat van tevoren laat weten, zorgen we dat er een bed beschikbaar is. Neem in dat geval wel eten en drinken mee en bijvoorbeeld een boek of tablet.

Begeleider

Als u veel hulp nodig heeft, is het verstandig een begeleider mee te nemen.

Er zijn geen verdere voorbereidingen. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Deze scan wordt gedaan om de vorm en functie van het nierweefsel in beeld te brengen. Meestal gaat het om littekens die mogelijk zijn ontstaan na een nierbekkenontsteking. Het onderzoek gaat als volgt:

  • Op de afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar geeft de laborant u een injectie in de arm. Deze stof heeft geen bijwerkingen.
  • Daarna heeft u een pauze van tenminste 2 uur. U mag in deze tijd de afdeling verlaten. Het is wel belangrijk dat u in deze tijd extra drinkt. Voor volwassenen geldt dat zij ongeveer 0,5 tot 1 liter extra vocht moeten drinken. Bij kinderen is dat afhankelijk van het gewicht; zij moeten ongeveer 10 ml per kg lichaamsgewicht drinken. Voor bijvoorbeeld een kind van 20 kilo is dat dus 200 ml. De laborant vertelt u hoe laat u weer terug moet zijn voor het maken van de foto’s.
  • Na de pauze brengt de laborant u naar de onderzoekskamer om de scan te maken. U gaat op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Uw kleren houdt u gewoon aan, maar sieraden en overige metalen doet u af. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen.
  • Voor de scan draait een camera langzaam om uw buik heen om foto’s vanuit verschillende richtingen te kunnen maken. Op het laatst wordt nog een korte opname gemaakt, waarbij de camera stil staat.
  • In totaal duurt het onderzoek iets meer dan een half uur. Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de opnames zo stil mogelijk blijft liggen. U kunt tijdens de opnames naar een mp3-speler luisteren.
  • Voor kinderen is stilliggen vaak moeilijk. Met behulp van een vacuümkussen of elastische banden wordt voorkomen dat ze bewegen. Tijdens de scan kunnen de ouders/verzorgers voortdurend bij het kind blijven. We adviseren een voorleesboekje of tablet met bijvoorbeeld filmpjes mee te nemen.
  • Als de opnames klaar zijn moet u nog even wachten. We kijken dan of de opnames goed gelukt zijn. De laborant vertelt u wanneer het onderzoek klaar is. U kunt dan naar huis.
  • Duur onderzoek: in totaal duurt het onderzoek zo'n 45 minuten + de pauze van 2 uur).

Nazorg

Geen bijwerkingen

Het nieronderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het ov reizen. U kunt ook eten en drinken zoals u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de medisch specialist.

Gerelateerde informatie

Code NG 14-O

Terug naar boven