Neusschelpverkleining door verhitting (Celon Conchae)
Een aanhoudende neusverstopping vanwege een gezwollen neusschelp, kan behandeld worden door de neusschelp te verkleinen. Dit gebeurt middels verhitting, met de zogenaamde Celon-techniek. Deze behandeling wordt ook wel Celon (radiofrequente thermotherapie) Conchae (van de neusschelpen) genoemd. De behandeling gebeurt op de polikliniek KNO onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose in dagbehandeling.
Wat is een neusschelpverkleining door verhitting?
Bij deze ingreep worden de neusschelpen verkleind met radiofrequente thermotherapie, ofwel verhitting. Door de verhitting verschrompelt het weefsel aan de binnenkant van de neusschelp en neemt het volume af. Doel van de behandeling is om de neus meer open te maken waardoor een betere neuspassage en ademhaling mogelijk is. De behandeling wordt toegepast bij gezwollen neusschelpen door bijvoorbeeld allergie of overgevoeligheid.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Medicijngebruik
- Neem altijd uw actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht kunt u krijgen bij uw apotheek.
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, meld dit dan altijd vooraf aan uw arts.
- Bepaalde medicijnen mag u voor de ingreep niet meer gebruiken. Uw specialist zal dit met u bespreken.
Voorbereiding thuis
Wij adviseren u minstens 24 uur voor de behandeling geen alcoholhoudende drank te gebruiken.
Verhinderd
Bent u verhinderd? Laat het ons dan uiterlijk 24 uur van tevoren telefonisch weten. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen. Ook kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Behandeling
Melden
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek KNO
Behandeling
De ingreep vindt plaats in de behandelkamer. De arts brengt watjes met verdovingsmiddel in uw neus. Deze moeten geruime tijd blijven zitten. De KNO-arts verdooft uw neus vervolgens met een prikje, waarna u opnieuw plaats neemt in de wachtkamer. Daarna prikt hij met een naald in de neusschelpen. Via deze naald wordt de warmte geleid. De verhitting duurt enkele minuten.
Duur van de behandeling
De totale behandeling (inclusief het toebrengen van de verdoving) duurt ongeveer 60 minuten.
Nazorg
Lees meer over de nazorg bij uw behandeling
Naar huis
Na afloop van de behandeling kunt u weer naar huis. Het is verstandig dat u iemand meeneemt om u naar huis te brengen. Tot één uur na de ingreep mag u niet eten en drinken.
Bij- en nawerkingen
Na de ingreep kan er wat bloed uit uw neus komen en vaak is er sprake van wat korstvorming it kan tot zes weken aanhouden.
Adviezen voor thuis
- Gebruik de 1e dag geen hete dranken en heet eten. U moet deze laten afkoelen.
- Snuit de eerste drie dagen uw neus niet. U mag uw neus wel ophalen.
- Start de volgende dag met het spoelen van de neus met zout water (3 tot 5 keer per dag). Bekijk op www.nasofree.nl het instructiefilmpje over hoe u uw neus moet spoelen.
- Plaats de neusdouche in een van uw neusgaten en knijp rustig in de fles terwijl u een 'K'-klank zegt. Hierdoor sluit het zachte gehemelte uw neus af en komt de zoutoplossing zo min mogelijk achter in uw keel. Laat na het knijpen de zoutoplossing uit uw andere neusgat stromen. Spoel de neus zo lang als er korstjes aanwezig zijn. Dit mag zes tot acht weken. Spoelen vermindert korstjes en bevordert de genezing. Als de bijgeleverde zakjes zout in de Starterset van Naso Free op zijn, kunt u zelf een oplossing maken door 1 volle theelepel zout (zonder jodium) met 0,5 liter lauw kraanwater te mengen.
- Breng de eerste 2 weken 3 keer per dag vaseline of STB zalf dun aan op de binnenkant van beide neusvleugels. Met een vinger aan de buitenkant kunt u dit zachtjes inmasseren
- Vermijd de eerste week druk op het hoofd zoveel mogelijk (zwaar tillen, zwaar fysiek werk, sporten, bukken, persen). Niezen via de mond; niet via de neus.
- Bij eventuele pijn kunt u paracetamol gebruiken.
- U mag na de ingreep vier weken niet vliegen.
Resultaat
Het resultaat van de behandeling is binnen 6 tot 8 weken merkbaar. Soms (bij 5% van de patiënten) is het nodig om de behandeling nog een keer te herhalen. De achterliggende oorzaak van de gezwollen neusschelp (allergie, overgevoeligheid) verdwijnt uiteraard niet door deze behandeling.
Vragen en problemen in de eerste 24 uur na de ingreep
Als u in de eerste 24 uur na de behandeling thuis een bloedneus krijgt die binnen tien minuten niet stopt belt u:
- Overdag: Poli KNO, T 088 320 21 00
- In de avonduren of in het weekend: Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00
Vragen
Heeft u vragen, bel dan gerust met de poli KNO op werkdagen tussen 08.00 en 16.15 uur via T 088 320 21 00.
Kosten
In Nederland worden de meeste ziekenhuisbehandelingen rechtstreeks met de zorgverzekeraar afgehandeld. Niet alle ingrepen en behandelingen vallen onder het basispakket en daarbij heeft u een eigen risico.
- Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
- Bent u onverzekerd dan krijgt u zelf de rekening van uw behandeling toegestuurd.
- Voor de vergoeding van ziekenhuiszorg heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of andere specialist.
- Neem altijd uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw verzekeringspas mee bij een bezoek aan het ziekenhuis.
- Meer informatie vindt u hier op onze website.