Behandelingen & onderzoeken

Milt en lever onderzoek

Bij dit onderzoek wordt de functie van de lever en de milt in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een speciale camera. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk. De stof verdwijnt vanzelf via de urine. Dit onderzoek wordt onder andere gedaan bij ontstekingen, leververvetting (cirrose) en scheurtjes in de lever of de milt.

Het maken van de opname is niet pijnlijk. De laborant vertelt de patiënt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Voorbereiding

Röntgenonderzoek met bariumcontrast

In de week voor het onderzoek mag er op de röntgenafdeling geen darmonderzoek met bariumcontrast gedaan zijn. Als u hierover twijfelt, kunt u het beste contact opnemen met uw specialist.

Kleding en sieraden

Bij de scan moeten (grote) spullen van metaal buiten beeld blijven. Het is handig om hier van tevoren rekening mee te houden. Als het nodig is, kunt u uw sieraden en andere waardevolle spullen bij u in de onderzoekskamer neerleggen.

Medicijnen

U kunt alle medicijnen blijven gebruiken zoals u gewend bent.

Eten en drinken

U kunt gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt, contact met ons op.

Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U mag wel kolven. Deze afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Hieronder leest u meer over hoe uw afspraak eruit ziet.

Voor het onderzoek

  • Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
  • Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de toedienruimte.
  • De laborant plaatst een dun plastic slangetje (infuus) in uw arm. De prik die u krijgt, kunt u vergelijken met bloed afnemen.
  • Via het slangetje krijgt u van de laborant de radioactieve stof. Deze stof heeft geen bijwerkingen. U merkt hier niets van.
  • Uw lever en milt nemen de stof in ongeveer 15 minuten op. Tijdens deze 15 minuten zit u in de wachtkamer.

Tijdens het onderzoek

  • Na de wachttijd haalt een laborant u weer op en brengt u naar de onderzoeksruimte. Hier komt u op uw rug op de onderzoekstafel liggen. Uw kleren kunt u gewoon aanhouden, maar sieraden en andere metalen moet u af doen. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen.
  • De camera wordt vlak boven en onder uw buik geplaatst. Er worden vanuit verschillende richtingen foto’s gemaakt van uw lever en milt. Hierbij draait de camera om u heen. Op een gegeven moment schuift de tafel ook een paar keer heen en weer.
  • Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek heel stil ligt.

Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Soms overlegt de laborant met de arts of er ook andere opnamen nodig zijn. De laborant laat u weten wanneer het onderzoek klaar is. Dan kunt u weer naar huis.

Nazorg

Naar huis

Het lever en milt onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt daarom gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u gewoon met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor deze straling. In de 24 uur nadat u de radioactieve stof heeft gekregen, is het daarom beter om niet te lang heel dichtbij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een halfuur op schoot mag houden. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen. We raden u ook om de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code NG 86-O

Terug naar boven