Behandelingen & onderzoeken

Malletvinger

Een malletvinger is een vinger waarbij het eindkootje naar beneden hangt en niet meer gestrekt kan worden. Dit frequent voorkomende letsel ontstaat bijvoorbeeld bij het bedden opmaken of bij volleybal of handbal.  

U kunt de vingertop niet meer strekken/ recht maken. Het laatste kootje is vaak rood en gezwollen en pijnlijk.

Behandeling

Spalkbehandeling

In de meeste gevallen kan een malletvinger conservatief, dat wil zeggen met een spalkje, behandeld worden. Alleen als er een groter stukje bot is afgescheurd heeft een operatie de voorkeur. 

Bij de spalkbehandeling moet de vinger 6-8 weken in gestrekte stand worden gehouden. U mag het topje in deze weken niet één keer buigen! Deze spalk zorgt ervoor de dat peesuiteinden weer aan elkaar kunnen groeien. Het 2e gewricht (PIP-gewricht) moet wel gebogen kunnen worden als u de spalk om heeft, anders zit de spalk niet goed en wordt het 2e gewricht stijf!

Na 6 tot 8 weken begint u met de handtherapeute voorzichtig met het bewegen van het eindgewrichtje. Gedurende de eerste 2 weken na spalkperiode mag u 3 tot 5 keer per dag de spalk af doen om te oefenen. Na deze periode mag het spalkje af gelaten worden. De oefeningen worden stapsgewijs geïntensiveerd. Het is wel raadzaam om tot 12 weken na het begin van de behandeling het spalkje tijdens zware arbeid nog te dragen.

Gaat het topje tijdens de oefenperiode toch weer hangen dan moet u de spalk opnieuw 6 weken dragen. De handtherapeut begeleidt u hierbij.

Operatie

Indien op de foto zichtbaar is dat een groter stukje bot is losgescheurd dan is het nodig  dit operatief op zijn plek terug te zetten. De operatie kan in dagbehandeling onder gedeeltelijke verdoving plaatsvinden. Er bestaan meer manieren om dit stukje bot op zijn plek te zetten. Wij gebruiken hiervoor een schroefje of k-draden. Het doel is de anatomie van het gewricht te herstellen, wat nodig is voor een goede functie. De nabehandeling lijkt op de behandeling met spalk.

Expertise en ervaring

De hand- en polschirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis behandelen klachten aan vinger(s), hand en pols en bieden deskundige begeleiding rondom een operatie en bij revalidatie. Ook geven zij tips en instrumenten om in het dagelijks leven om te gaan met eventuele beperkingen. Hierbij werken wij intensief samen met andere deskundigen, zoals gespecialiseerde handtherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen en reumatologen.

Wij bieden combinatiespreekuren tussen hand- en polschirurgen en hand- en ergotherapeuten. Bij dit spreekuur kan ook een revalidatiearts of reumatoloog aanwezig zijn.

Gerelateerde informatie

Code PCH 24-B

Terug naar boven