Behandelingen & onderzoeken

Maagontledigingsonderzoek

Het maagontledigingsonderzoek wordt uitgevoerd als gedacht wordt dat de maag het voedsel niet goed verder beweegt naar de darmen. Klachten hierbij zijn bijvoorbeeld misselijkheid of een vol gevoel. Het onderzoek wordt ook wel gedaan als vervolgonderzoek na een maagverkleining of gastroplastiek.

Let op: omdat maagontlediging een langzaam proces is, duurt het onderzoek erg lang. Reken erop dat u een dag in het ziekenhuis moet zijn en de volgende dag nog eens 15 minuten. We raden u aan om bijvoorbeeld een boek of tablet mee te nemen.

Voorbereiding

Eten en drinken

Voor dit onderzoek zijn verschillende voorbereidingen nodig:

  • U mag de dag voor het onderzoek niet roken en geen alcohol drinken.
  • We verzoeken u om de avond voor het onderzoek niet te vet te eten (geen fastfood).
  • Vanaf de avondmaaltijd mag u niets meer eten of drinken tot halverwege het onderzoek.
  • Een uitzondering hierop is water. Hiervan mag u kleine beetjes drinken, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen of bij het innemen van medicijnen.

Medicijnen

  • Met bepaalde medicijnen moet u stoppen. Welke dat voor u zijn, wordt bij het maken van de afspraak met u besproken en kunt u terugvinden in de tabel hieronder.
  • Alle andere medicijnen gebruikt u zoals u gewend bent.
Medicijn:Stoppen vanaf:
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Beperkingen

  • De foto’s worden grotendeels staand gemaakt. Geef ruim voor onderzoek door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde als niet in staat bent om korte tijd te staan.
  • Heeft u een voedselallergie? Geef dit dan ook ruim voor het onderzoek door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Bij dit onderzoek brengen we de werking van de maag in beeld met een radioactieve stof. Uw arts heeft aangegeven of het onderzoek met vast of vloeibaar gedaan moet worden. Bij de vaste maaltijd (dit komt het vaakst voor) bevindt de radioactieve stof zich in een pannenkoek, bij een vloeibare maaltijd wordt de radioactieve stof opgelost in een schaaltje pap. De radioactieve stof is geur-, kleur- en smaakloos. De maaltijd lijkt dus in alle opzichten op een normale maaltijd.

Verloop onderzoek

  • Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
  • De laborant roept u uit de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek houdt u uw kleren gewoon aan. Alleen metalen voorwerpen, zoals sieraden, ceintuur/boekriem, sleutels en/of telefoon moet u afdoen. Indien mogelijk vragen u deze voorwerpen niet aan te trekken/mee te nemen.
  • U krijgt vervolgens de pannenkoek of de pap te eten. U kunt kiezen of u suiker, stroop of jam op uw pannenkoek wilt. U moet de maaltijd binnen 5 minuten opeten.
  • Direct na de maaltijd gaat u tussen 2 camera’s staan. Er worden 2 foto’s van uw maag en darmen gemaakt. Dit duurt 1 minuut.
  • Hierna volgen nog 8 van deze foto’s met telkens 15 minuten pauze. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag. Tijdens de pauzes neemt u weer plaats in de wachtkamer.
  • Een uur later wordt opnieuw een foto van 1 minuut gemaakt en een uur later nog een foto van 1 minuut. Tussen deze opnames door kunt u de wachtkamer eventueel verlaten. U mag nog steeds niet eten, alleen af en toe een slokje water is toegestaan.
  • Vier uur na het begin van het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent.
  • De laborant werkt het onderzoek nu uit en overlegt met de arts of deze beelden duidelijk genoeg zijn. Als dat zo is, is het onderzoek klaar. Dit gebeurt niet heel vaak, meestal willen de artsen ook zien hoe het voedsel zich door de darmen beweegt; dit kan namelijk ook invloed hebben op de werking van de maag. Meestal moeten er nog 3 foto’s van de darmen gemaakt worden.
  • De foto’s van de darmen worden 6, 8 en 24 uur (de volgende dag) na de maaltijd gemaakt. Dit is meestal rond 15.00 uur en rond 17.00 uur dezelfde dag en rond 09.00 uur de volgende dag. Bij deze foto’s ligt u op de rug op de onderzoekstafel met de camera’s dicht bij uw lichaam. Deze opnames duren steeds 5 minuten. Tussen deze opnames door mag u de afdeling verlaten en normaal eten/drinken.
  • De laborant vertelt uw wanneer het onderzoek klaar is.

Het onderzoek duurt in principe 1 hele dag en nog een kwartier op de dag daarna.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u alles weer doen zoals u gewend bent. Ook de medicijnen waarmee u eventueel moest stoppen kunt u weer normaal gebruiken.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

Binnen 7 werkdagen is de uitslag bekend bij de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code NG 28-O

Terug naar boven