Longtransplantatie
Contact
Longtransplantaties zijn in Nederland zo'n 35 jaar mogelijk. In 1989 voerden artsen in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein de eerste enkelzijdige longtransplantatie in Nederland uit. In 1990 werd hier de eerste dubbelzijdige longtransplantatie uitgevoerd. Tussen 1991 en 2001 was alleen het UMC Groningen toegerust voor longtransplantaties.
Op dit moment zijn er drie centra voor longtransplantatie:
- Het UMC Groningen
- UMC Utrecht in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein
- Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Op deze pagina snel naar
Meer over longtransplantatie
Wereldwijd vinden 3000 longtransplantaties per jaar plaats, waarvan circa 80 per jaar in Nederland.
Meer informatie over het longtransplantatietraject vind u op de gezamenlijke website van het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein:
http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/longtransplantatie
Verwijzen voor een longtransplantatie kan alleen door de eigen longarts.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats. Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.
Meer informatie
Op deze website
- Lees meer over het St. Antonius Longcentrum
- Lees meer over het specialisme Longgeneeskunde