Behandelingen & onderzoeken

Lipbiopsie

Een lipbiopsie, een speekselklierbiopsie van de onderlip, wordt gedaan als de arts op basis van klachten en onderzoek denkt aan het Sjögren syndroom. Bij dit syndroom werken onder meer de speekselklieren minder goed. Met een lipbiopsie kan dit worden onderzocht.

Het Sjögren syndroom is een bindweefselziekte die valt onder de reumatische aandoeningen. De ziekte veroorzaakt onder meer ontstekingen in (traan- en speeksel)klieren.

Iedereen heeft speekselkliertjes aan de binnenkant van de onderlip. Bij een lipbiopsie verwijdert de dermatoloog een paar van deze kleine speekselkliertjes. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het weggehaalde weefsel wordt vervolgens door de patholoog onder de microscoop onderzocht.

Voorbereiding

Voorbereiding op de lipbiopsie

De lipbiopsie is een korte ingreep en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er zijn geen speciale voorbereidingen voor nodig. U hoeft ook niet nuchter te zijn. U mag voor het onderzoek dus gewoon eten en drinken.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

De lipbiopsie

In de behandelkamer gaat u liggen op de behandeltafel. De dermatoloog verdooft 1 kant van uw onderlip met een injectie. Vervolgens maakt de dermatoloog een klein sneetje aan de binnenkant in uw onderlip en verwijdert een paar hele kleine speekselkliertjes. De arts sluit het wondje met oplosbare hechtingen. Deze lossen binnen circa 1 à 2 weken vanzelf op.

Direct na de lipbiopsie

Direct na de lipbiopsie is uw lip nog verdoofd. Wees daarom de eerste uren voorzichtig met (heet) drinken.

Nazorg

De uitslag

De speekselkliertjes worden naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Uw dermatoloog bespreekt met u het resultaat van het lipbiopt, zodra de uitslag binnen is.

Complicaties

Bij iedere operatie is er enig risico. Dit geldt dus ook voor een kleine ingreep aan de lip. In de praktijk zijn complicaties bij een lipbiopsie echter zeldzaam.

Een complicatie die zelden voorkomt na deze ingreep is dat op de plaats waar in de lip gesneden is, kleine zenuwtjes zijn geraakt. Op die plek kan de lip tintelen of doof aanvoelen. Dit kan een steeds terugkerend of een constant gevoel zijn. Meestal gaat het vanzelf over.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

ReumaNederland (voorheen Reumafonds)

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 21-O

Terug naar boven