Kloofje in de anus verwijderen
Een kloofje in de anus geeft een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang. Dit gaat vaak gepaard met wat bloedverlies. Een kloofje in de anus kan, als andere maatregelen niet helpen, met een kleine operatieve ingreep verholpen worden.
Veruit de meeste patiënten hebben na de ingreep veel minder pijn of zelfs helemaal geen pijn meer.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Uw behandelend arts bespreekt met u welke operatiemethode hij of zij voor u het meest geschikt vindt en of de behandeling poliklinisch, in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname zal plaatsvinden.
Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.
Verdoving (anesthesie)
Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.
Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.
Eten en drinken (nuchter zijn)
Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.
Houd u aan de onderstaande voorschriften:
- Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.
- Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.
Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.
Vervoer regelen
Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.
Kleding
- Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
- Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).
Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.
Behandeling
Ingreep
De operatietechniek die het meest wordt toegepast om een kloofje in de anus te verhelpen is de LIS-techniek (laterale interne sfincterotomie). Daarbij knipt de arts via een klein operatiewondje naast de anus het binnenste deel van de sluitspier aan de zijkant in. Dat kan onder algehele narcose (waarbij u in slaap wordt gebracht) of onder regionale verdoving (verdoving van een deel van het lichaam).
Nazorg
Richtlijnen voor thuis
- Let op dat u uw stoelgang zacht houdt. U krijgt daarvoor een recept voor medicijnen mee naar huis.
- Na de behandeling is de anus afgedekt met een gaasje. U krijgt een recept voor gaasjes mee. Het is verstandig om het gebied rond de anus goed schoon te houden. Vooral na de stoelgang, maar ook tussendoor. 2 x per dag reinigen is meestal voldoende. U kunt het gebied rond de anus gemakkelijk schoonspoelen met de douche.
- Als u pijn heeft, kunt u een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Lees voor de dosering eerst de bijsluiter
Complicaties
Bij elke ingreep is er een kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals trombose (een bloedstolsel in een bloedvat), longontsteking, nabloeding en wondinfectie.
Er bestaat een (geringe) kans op complicaties die specifiek bij deze operatie kunnen voorkomen:
- In en rondom de anus liggen veel bloedvaten. Daardoor kunt u na de behandeling wat bloed verliezen. Bij een LIS wordt meestal het operatiewondje open gelaten om het risico van infectie zo klein mogelijk te houden.
- Doordat u geopereerd wordt aan de sluitspier, kan het zijn dat u minder continent wordt. Continentie van de anus is het vermogen om lucht (winden), vocht (slijm, diarree) en ontlasting onder controle te houden. In het begin kunt u enige controle over de sluitspier kwijt zijn, waardoor u vooral winden en eventueel ook vocht moeilijk tegen kunt houden. Dat wil zeggen dat u, als u een windje of wat vocht voelt aankomen, uw sluitspier bewust moet aanspannen, terwijl dat vroeger moeiteloos en bijna onbewust ging. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Helaas kan het soms voorkomen dat het verlies van deze controle blijvend is. Dit komt echter weinig voor.
Contact opnemen
Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Tot 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.
Na 24 uur na ontslag
- Tijdens kantooruren met de poli Chirurgie, T 088 320 19 00.
- Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten. We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Oorzaak
Waardoor een kloofje in de anus ontstaat, is (nog) niet precies duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kringspier en een daardoor verstoorde bloedvoorziening. Door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier houdt de patiënt onbewust de ontlasting op. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij de volgende stoelgang scheurt het kloofje dan weer open. Zo blijft het hardnekkig bestaan.
Behandelmogelijkheden
Meestal reageert een kloofje in de anus goed op eenvoudige maatregelen, zoals:
Ontlasting zacht houden
In de eerste plaats moet u ervoor zorgen dat de ontlasting zacht wordt. Dit doet u door:
- Voldoende plantaardige vezels te eten (zemelen, bruinbrood e.d.).
- Veel water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag).
- Naar het toilet gaan zodra u aandrang voelt. Als u de ontlasting lang ophoudt, wordt deze hard. Dat verergert de klachten.
Medicijnen in de vorm van zalfjes en zetpillen
U kunt hierbij denken aan de volgende middelen:
- Een crème die de kringspier ontspant. Deze crème kan als bijwerking hoofdpijn geven. Meestal gaat dit over als u de zalf langer gebruikt.
- Om de stoelgang zacht te houden, kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.
- Het kan ook helpen om regelmatig een warm bad te nemen. Dit neemt de verhoogde spanning in de sluitspier weg.
Operatie
- Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan een kleine operatie helpen.
Meer informatie
Website