Behandelingen & onderzoeken

Keelamandelen verwijderen (bij volwassenen)

Het verwijderen van de keelamandelen gebeurt onder narcose. Tijdens de operatie worden de keelamandelen verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel 'pellen' genoemd.

De beslissing om de keelamandelen te verwijderen hangt af van hoeveel last u ervan heeft. Ook speelt het mee hoe vaak u klachten heeft. Het kan zijn dat de klachten niet voldoende verdwijnen door pijnstillers en/of antibiotica. Of juist dat u te vaak medicijnen moet gebruiken.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname

Deze operatie wordt op 2 locaties van het St. Antonius Ziekenhuis uitgevoerd: Utrecht, en Nieuwegein. Waar de operatie plaatsvindt wordt in overleg met de anesthesioloog en uw KNO-arts bepaald. 

Operatie op locatie Utrecht en Nieuwegein

De operatie wordt in principe uitgevoerd in dagbehandeling, uitzonderingen daargelaten (afhankelijk van comorbiditeit). Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken

Het is erg belangrijk dat uw bloed normaal stolt na de operatie. Daarom mag u vóór de operatie geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Het gaat hierbij met name om pijnstillers die acetylsalicylzuur bevatten, zoals Aspirine®, Acetosal®, Ascal® etc. Uw KNO-arts bespreekt met u hoeveel dagen van tevoren u deze medicatie dient te staken."

Wordt u begeleid door de Trombosedienst en gebruikt u dus antistollingsmiddelen? Dan moet u dit melden aan uw KNO-arts. Meld het ook wanneer er in uw familie aangeboren bloedstollingsstoornissen voorkomen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water,appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Vervoer regelen

U mag na de operatie op eigen gelegenheid naar huis, maar u mag niet zelf een auto besturen. Regel daarom voor uw opname hoe u naar het ziekenhuis en weer naar huis komt.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Melden in het ziekenhuis

Twee dagen voorafgaand de operatie ontvangt u een sms met de opnametijd en de afdeling/route waar u zich op de dag van de operatie moet melden. Indien u op locatie Utrecht geopereerd wordt meld u zich bij route 6. Als u in Nieuwegein geopereerd wordt staat in de sms de afdeling vermeld waar u zich moet melden. Het kan zijn dat u aangegeven heeft geen sms van het ziekenhuis te willen ontvangen. In dat geval wordt u door het ziekenhuis gebeld. 

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de eerder aangegeven afdeling/route. Bij aankomst worden uw algemene gegevens en de gegevens van uw contactpersoon gecontroleerd. Vervolgens gaat u naar uw kamer. Hier ligt een operatiehemd voor u klaar. Een collega helpt u, indien gewenst, bij het omkleden. Hierna volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige. U wacht uiteindelijk in de holding totdat u naar de operatiekamer toe gaat.

Narcose

U krijgt een infuus in uw arm en de verdovingsarts (anesthesioloog) brengt u onder narcose. Dit betekent dat u direct in slaap valt. U merkt hierdoor niets van het onderzoek zelf.

Operatie

Abces

Als u een abces heeft, wordt middels punctie of incisie de pus verwijderd en wordt u behandeld middels antibiotica. Nadien kan besloten worden de amandelen te verwijderen, bij voorkeur na 6-8 weken als de infectie tot rust gekomen is, maar zo nodig in het acute stadium. 

Verwijderen van keelamandelen

Het verwijderen van keelamandelen wordt vaak 'amandelknippen' genoemd. Bij kinderen worden de keelamandelen vaak ook in 1 beweging losgemaakt van de onderlaag, maar bij volwassen is dit niet het geval. Bij volwassenen (en kinderen zwaarder dan 30 kilo) zitten de keelamandelen een stuk vaster. Daarom worden bij hen de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken. Dit wordt ook wel 'pellen' genoemd. 

Neusamandel

Meestal verdwijnt de neusamandel vanzelf rond de leeftijd van 12 jaar. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kan de KNO-arts ook de neusamandel bij deze ingreep verwijderen. Dit is dan tijdens uw poliklinisch bezoek door de KNO-arts met u besproken.

Duur operatie

De operatie duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Na de operatie

Na de operatie word u naar de uitslaapkamer en vervolgens naar de verpleegafdeling gebracht. Meestal mag u na een paar uur naar huis, soms is een nacht opname genoodzaakt. 

Nazorg

Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie er sprake van enig risico. Dus ook bij het verwijderen van de amandelen. In dit geval is het belangrijkste risico een nabloeding. Bij een nabloeding ontstaat er een bloeding onder het stolsel. De kans op een nabloeding is de eerste 12 uur na de ingreep het grootst en is bij volwassenen groter dan bij kinderen. Het is vaak voldoende om bij een nabloeding onder plaatselijke verdoving het niet goed afsluitende stolsel te verwijderen, zodat er een nieuw en beter stolsel ontstaat. Heel soms is het nodig om de nabloeding onder narcose te behandelen.

Na de operatie

Pijn in uw keel

Direct na het wakker worden na de operatie heeft u pijn in uw keel en moeite met slikken. De eerste dagen na de operatie kan de pijn wat toenemen, uitstralend naar het oor. Dit wordt na 7 tot 10 dagen minder. U kunt een verpleegkundige om een pijnstiller vragen als u daar behoefte aan heeft. Het is belangrijk dat u veel koud water drinkt; dit kan ook de pijn verlichten. Daarnaast moet u proberen zo min mogelijk uw keel te schrapen.

Bloed

Het kan zijn dat er na de operatie wat vers bloed uit uw keel komt. Ook kunt u donker bloed braken, dit is oud bloed dat tijdens de operatie in uw maag is terechtgekomen. Dit is allemaal niets om u zorgen over te maken. Er kan ook een beetje bloed uit uw neus lopen. Dit kan komen doordat de slang waarmee u tijdens de narcose in slaap werd gehouden, via uw neus werd ingebracht.

Na het verwijderen van de neusamandel kunt u ook een beetje uit uw neus bloeden. Ook dit is normaal.

Advies voor thuis

Pijnstilling

Als u pijn heeft kunt u paracetamol nemen, bij voorkeur in de vorm van een oplostablet of zetpil. Lees voor gebruik de bijsluiter. Daarnaast krijgt u een recept mee voor Diclofenac. Dit gebruikt u dan in aanvulling op de paracetamol bij pijnklachten.

Herstel van de wond

Op de plaats waar de amandelen zaten, vormt zich een grijswitte korst. Deze laat na 7 tot 8 dagen los en verdwijnt spontaan. Uw adem kan er wat weeïg door ruiken. Bovendien kunt u een wat metaalachtige smaak in uw mond hebben. Ook dit gaat vanzelf over.

Voeding

Wij raden u aan de eerste dagen zacht en koel voedsel te eten. Bouillon drinken kan ook, maar dit moet u dan wel eerst laten afkoelen. De meeste mensen vinden na een amandeloperatie melkproducten te plakkerig en vervelend. Dranken met ‘prik’ zijn vaak te prikkelend voor de keel.

Werk

Doet u het een ruime week rustig aan. Hierna bent u in principe hersteld en kunt u weer werken.

Contact opnemen bij forse nabloeding

Mocht u onverhoopt een forse nabloeding krijgen, zoek dan direct contact met uw huisarts of het ziekenhuis.

Geen nacontrole nodig

Nacontrole op de poli is niet nodig, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.

Expertise en ervaring

Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.

Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.

Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over wat amandelen zijn, waar ze zitten en wat hun functie is? Hiervoor verwijzen wij u naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KNO 16-B

Terug naar boven