Behandelingen & onderzoeken

Infuusbehandeling bij ROW

Met Bevacizumab

U komt op de dagbehandeling M3 om behandeld te worden vanwege de ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW). ROW is een erfelijke aandoening van de bloedvaten die ontstaat door een foutje in het genetische materiaal: DNA.

Als de klachten zo heftig aanwezig zijn dat de kwaliteit van leven afneemt, kan er soms gestart worden met Bevacizumab. Dit is een medicijn die u krijgt via het infuus. Bevacizumab remt de werking van VEGF af. Dit zorgt ervoor dat er minder nieuwe bloedvaten worden gemaakt door het lichaam.

Voorbereiding

De verpleegkundigen van de M3 zullen u de eerste keer uitleg geven over de Bevacizumab en alles wat daar bij komt kijken.

Urine meenemen

Het is belangrijk om 1 keer per 3 behandelingen een potje verse urine mee te nemen. Als dit nodig is, hoort u dat van de verpleegkundige. Met hulp van uw urine kunnen er een paar belangrijke waardes worden bepaald.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de dagbehandeling Longziekten M3 via T 088 320 13 36.

Behandeling

Op de dag van uw infusiebehandeling meldt u zich bij de balie op de Dagbehandeling Longziekten M3. U krijgt van de secretaresse een polsbandje met uw gegevens en mag plaatsnemen op een van de paarse behandelstoelen.

De verpleegkundige komt bij u en meet de vitale functies. Daarna prikt hij/zij een infuus geprikt en neemt bloed af. De uitslag hiervan krijgt uw verpleegkundige ongeveer 1 uur later. 

1 keer per 3 behandelingen is het nodig om waarden in uw urine te bepalen voordat er wordt gestart met de Bevacizumab. Wanneer dit nodig is, hoort u dat van de verpleegkundigen. 

Als alle uitslagen bekend zijn, belt de verpleegkundige met de arts om toestemming te vragen voor het starten met de Bevacizumab. Als de arts toestemming geeft, bellen wij de apotheek dat de Bevacizumab gemaakt mag worden. Zodra de apotheek het gemaakt heeft, zullen wij starten met het toedienen van de Bevacizumab.

Het inlopen van de Bevacizumab via het infuus duurt in totaal 30 minuten. Daarna bent u klaar en wordt het infuus verwijderd. Daarna mag u weer naar huis. U krijgt van de secretaresse nog een samenvatting mee van uw bezoek en een vervolgafspraak.

Nazorg

Bijwerkingen

Door de onderstaande bijwerkingen die mogelijk kunnen voorkomen, adviseren wij om de eerste behandeling iemand mee te nemen die u kan begeleiden. De volgende bijwerkingen kunnen optreden tijdens of na de infusiebehandeling:

  • Allergische reactie
  • Hoofdpijn
  • Dyspneu
  • Opvliegers
  • Hypotensie
  • Pijn op de borst klachten
  • Rillingen
  • Misselijkheid en braken

Contact opnemen

Neem contact op met u huisarts of ROW-poli (T 088 320 14 76wanneer u bijwerkingen ervaart en u niet bij ons aanwezig bent op de dagbehandeling.

  • Als de klachten buiten kantoortijden zijn, kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.
  • Als uw klachten heftig zijn en niet kunnen wachten, wordt altijd aangeraden om 112 te bellen.

Wie kunt u tegenkomen op de dagbehandeling?

Roomservice

De roomservice loopt regelmatig bij u langs om koffie en thee aan te bieden. Rond 12:00 uur verzorgen zij de lunch.

Verpleegkundigen

Het team bestaat uit gediplomeerde verpleegkundigen die werken op de verpleegafdeling C2/D3 en M3. 

Maatschappelijk werk

Mocht u behoefte hebben aan een gesprek met een maatschappelijk werker, dan kunt u dit bij één van de verpleegkundigen aangeven. Een maatschappelijk werker kan dan bij u langs komen op de dagbehandeling.

Bezoek

U mag maximaal 1 begeleider meenemen naar de dagbehandeling.

Dagbehandeling M3

We hopen dat u snel vertrouwd raakt met de gang van zaken op onze dagbehandeling. Uw wensen, opmerkingen en tips kunt u altijd aan de verpleegkundigen voorleggen.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:00 uur.

Telefoonnummers

  • Secretaresse dagbehandeling: T 088 320 13 36
  • Verpleegkundige dagbehandeling: T 088 320 98 46
  • ROW-poli: T 088 320 14 76

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code LON 77-B

Terug naar boven