Gehoorgangontsteking (behandelingen)
In vrijwel alle gevallen beperkt een gehoorgangontsteking zich tot de huid van de gehoorgang en is het eenvoudig te genezen met een plaatselijke (lokale) behandeling.
Er zijn, afhankelijk van de aard van de ontsteking en de oorzaak, verschillende manieren van behandelen mogelijk. Na behandeling zijn de klachten vaak binnen 1 tot 2 weken verdwenen.
Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.
Op deze pagina snel naar
Behandeling
Behandeling van acute gehoorgangontsteking
- Stap 1 - Oortoilet: Bij de acute vorm van gehoorgangontsteking is het belangrijk de gehoorgang goed (door een arts) te (laten) reinigen zonder de huid te beschadigen. Dit heet een 'oortoilet'. Zolang dit niet is gedaan, zal iedere behandeling minder effectief zijn. De beste manier om dit te doen, is door te zuigen met een klein stofzuigertje, onder zicht van een oormicroscoop. Als de korstjes niet goed te verwijderen zijn, kan het noodzakelijk zijn om eerst te druppelen.
- Stap 2 - Tampon: Aangezien de gehoorgang bij de acute ontsteking soms sterk vernauwd is, zal het nadruppelen – door de patiënt zelf – niet voldoende zijn. De oordruppel komt dan immers niet voldoende op de plaats van de ontsteking. Daarom wordt na het schoonmaken vaak een tampon (gaasstrookje) diep in de gehoorgang ingebracht met daarop een zure oordruppel of een ontstekingsremmer en antibioticum. Het kan nodig zijn om de gehoorgang een aantal keer per week te reinigen en opnieuw een schone tampon in te brengen.
- Stap 3 - Nadruppelen van het oor: Indien de gehoorgang voldoende ruim geworden is, kan overgegaan worden op druppelen zonder tampon. De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Vaak worden ook oordruppels voorgeschreven die een corticosteroïd bevatten, al dan niet in combinatie met één of meerdere soorten antibiotica.
Behandeling van chronische en droge gehoorgangontsteking
Bij de chronische gehoorgangontsteking veroorzaakt door eczeem en bij een droge gehoorgangontsteking helpen oordruppels met een corticosteroïd vaak al voldoende.
De aanpak van de behandeling komt verder overeen met die bij de acute vorm: 'oortoilet' en het toepassen van oordruppels. De keuze voor het type oordruppels wordt onder andere bepaald door de uitkomst van het kweekonderzoek.
Behandeling van schimmelinfectie gehoorgang
Een schimmelinfectie kan behandeld worden door een grondig oortoilet in combinatie met zure oordruppels of een antischimmelgeneesmiddel, dat plaatselijk via een oordruppel of via een tablet of drankje kan worden toegediend.
In hardnekkige gevallen schrijft de arts een antischimmelcrème voor, die met een tampon (gaasstrookje) wordt ingebracht.
Oordruppels met een corticosteroïd zijn NIET geschikt bij de behandeling van een schimmelinfectie!
Behandeling van bijzondere gehoorgangontstekingen
Steenpuist
In de gehoorgang kan zich ook een steenpuist ontwikkelen. De steenpuist wordt veroorzaakt door een afgesloten/verstopt talgkliertje. Dit veroorzaakt een plaatselijke verdikking in de gehoorgang met hevige pijn en soms met koorts. De steenpuist blijft deze pijn veroorzaken totdat deze wordt opengemaakt ('drainage'). De drainage kan spontaan optreden, maar vaak wordt de steenpuist voor die tijd al opengemaakt door een arts. In veel gevallen schrijft de arts hierbij ook oordruppels en een antibioticumkuur voor.
Necrotiserende otitis externa ('maligne otitis externa')
Bij patiënten met een sterk verminderde weerstand en/of suikerziektepatiënten kan een gehoorgangontsteking zich uitbreiden in het omliggende botweefsel. We noemen dit een 'necrotiserende otitis externa'. Er treedt hevige oorpijn, koorts en een gevoel van ziek zijn op.
Een necrotiserende otitis externa vereist een behandeling met frequent oortoilet, het gebruik van tampons, antibiotica en eventueel een optimale regulering van de suikerziekte. Dit is een gespecialiseerde behandeling die meestal in het ziekenhuis plaatsvindt met een antibioticum (via een injectie of infuus) en een ooroperatie.
Operatie bjj gehoorgangontsteking
Verwijderen van kraakbeen
Een operatie is zelden nodig bij de behandeling van een gehoorgangontsteking. De oorzaak van een steeds terugkerende of slecht te genezen gehoorgangontsteking kan een te nauwe ingang van de gehoorgang zijn. In dat geval kan de arts samen met u kiezen voor een gehoorgangoperatie (een zogenoemde 'meatusplastiek').Bij een gehoorgangoperatie verwijdert de arts kraakbeen uit het buitenste deel van de gehoorgang. Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
Verruimen gehoorgang
In sommige gevallen verruimt de arts ook een deel van de gehoorgang. In dat geval is vaak een algehele verdoving (narcose) noodzakelijk. Na de operatie dient u het oor een week droog te houden. Na een week komt u voor controle terug om de oortampon te verwijderen.
Eventueel bijkomende behandelingen
Pijnstilling
Als de pijn op de voorgrond staat, zal de arts pijnstilling toevoegen aan de plaatselijke behandeling. Meestal volstaan middelen met een pijnstillende en koortswerende werking, die tevens een ontstekingsremmend effect hebben (zogenaamde NSAID’s).
Antibioticumkuur
Er is zelden een antibioticumkuur nodig bij de behandeling van een gehoorgangontsteking. Als de (KNO-)arts besluit dat een antibioticumkuur wel noodzakelijk is, zal hij of zij deze bij voorkeur na het afnemen van een kweek voorschrijven. Als er geen kweek wordt afgenomen - of als u alvast start met het antibioticum voordat de uitslag van de kweek bekend is - schrijft de arts vaak een breedwerkend antibioticum voor, omdat de ontsteking in veel gevallen door meerdere bacteriën tegelijk veroorzaakt wordt.
Expertise en ervaring
Ons team bestaat uit allround KNO-artsen. Elke specialist heeft ruime (academische) ervaring en één of meerdere aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen we op alle gebieden goede zorg aanbieden.
Onze polikliniek behandelt ongeveer 17.000 nieuwe patiënten per jaar. Hiermee zijn we één van de grootste KNO-afdelingen in Nederland.
Wij bieden onze patiënten graag de beste en meest moderne behandelmethoden, waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Nieuwe technieken en ontwikkelingen worden snel geïntegreerd.
Oordruppels en contactallergie
De oordruppels voor een gehoorgangontsteking zijn vaak dezelfde als de oordruppels die gegeven worden bij een loopoor, ontstaan door een middenoorontsteking, en een gat in het trommelvlies.
Belangrijk om te weten voor het gebruik van de oordruppels is dat er een contactallergie kan ontstaan of al bestaat. De klachten van deze allergie zijn dezelfde als die van de gehoorgangontsteking. Hierdoor kan het gebeuren dat men denkt de ontsteking te behandelen, terwijl het ziektebeeld juist door deze druppels wordt onderhouden.
Voor de veel in oordruppels gebruikte stof neomycine geldt dat ongeveer 2% van de bevolking een contactallergie heeft. Indien dit middel vaker gebruikt wordt, zoals bij het 'zwemmersoor', dan stijgt dit percentage zelfs naar 15%.
Voor een bestanddeel van een ander type oordruppel propyleenglycol stijgt het percentage na frequent gebruik zelfs naar 50%. Deze stof bevindt zich ook in veel zogenaamde 'oorsmeeroplossers', die in de reclame als reiniger van de gehoorgang
worden aangeprezen. We adviseren zeer terughoudend te zijn in het gebruik van deze middelen.
Let op: Als de gehoorgangontsteking binnen 1 week niet goed reageert op een behandeling met oordruppels, kan er sprake zijn van een allergische reactie op de oordruppels of oorsmeeroplosser. Neem dan contact op met uw KNO-arts. We willen u vragen ook contact op te nemen indien u koorts ontwikkelt of als u zich ziek voelt.
Voorkomen gehoorgangontsteking
Naast de hierboven beschreven behandelingen is het voorkomen van een ontsteking van groot belang. Hieronder vindt u een aantal adviezen die u kunnen helpen een ontsteking te voorkomen.
- Probeer uw oren zo min mogelijk zelf te reinigen: de gehoorgang reinigt zich over het algemeen vanzelf.
- Vermijd peuteren in de oren.
- Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.
- Gebruik geen lucifers, haarspelden of andere (scherpe) voorwerpen om de gehoorgang schoon te maken.
- Laat na het zwemmen of douchen het water uit de gehoorgang lopen door het hoofd scheef te houden en te schudden; de oren voorzichtig uitdrogen met een tissue of föhn mag ook.
- Als de ontsteking steeds na het zwemmen ontstaat, kunt u voortaan een watje met vaseline, een badmuts of oordopjes gebruiken om de gehoorgang te beschermen.
- Vermijd (cosmetica)producten als u merkt dat deze de huid irriteren.
- Als u vaak klachten van gehoorgangontsteking heeft bij gebruik van een hoortoestel, laat dan bij de audicien controleren of het oorstukje goed past en maak een afspraak bij uw KNO-arts ter beoordeling van uw oor.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.