Geheugenonderzoek in 1 dagdeel
Contact
Patiënten met een vermoeden van geheugenproblemen kunnen zich laten onderzoeken bij de geheugenpoli van het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden. Een team van specialisten doet verschillende benodigde onderzoeken op één dag.
De Geheugenpoli is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen of andere problemen in het denken waarvan de oorzaak moet worden onderzocht. De Geheugenpoli is niet alleen voor ouderen maar ook voor jongere mensen met deze klachten.
Op deze pagina snel naar
Meer over de geheugenpoli
Voor een bezoek aan de Geheugenpoli heeft u een verwijzing nodig. U kunt naar de Geheugenpoli worden verwezen door de huisarts, de psychiater, de neuroloog, de specialist ouderengeneeskunde of de geriater. Als u bent doorverwezen voor onderzoek, krijgt u een uitnodiging waarin staat op welke dag en waar u verwacht wordt. We verzoeken u om vijftien minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn. Houd er rekening mee dat het bezoek enkele uren kan duren om alle onderzoeken uit te voeren. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hiervoor krijgt u een aparte afspraak.
Voorbereiding
Voorbereiding op uw polibezoek
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
De dag van het onderzoek
Eten en drinken
Voor en tussen de onderzoeken mag u gewoon eten en drinken.
Naaste/familielid
Tijdens uw bezoek aan de geheugenpolikliniek is het belangrijk dat u iemand meeneemt uit uw naaste familie of vriendenkring voor begeleiding naar de onderzoeken. Voor het geheugenonderzoek is het van belang om te weten hoe de mensen in uw directe omgeving uw klachten ervaren, hoe zij vinden dat het met u gaat. Als dat echt niet mogelijk is, kunt u het telefoonnummer meenemen van uw partner zodat we die kunnen bellen.
Wat neemt u mee?
- Uw verzekeringsbewijs
- Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
- Een lijst van medicijnen die u regelmatig slikt (verkrijgbaar bij de apotheek)
- Uw eigen medicijnen voor die dag
- Iets om te lezen of te puzzelen voor als u tussen de onderzoeken moet wachten.
- Uw (lees)bril of hoortoestel als u die gebruikt.
- Een mok of beker voor koffie, thee of water.
Onderzoek
Onderzoeken die u krijgt
Gesprek met de neuroloog
De neuroloog bespreekt uw klachten met u en uw begeleider. Daarna krijgt u een lichamelijk onderzoek. Het duurt in totaal ongeveer 30 minuten.
Cognitieve screening bij de neuropsycholoog of psychologisch medewerker
Er wordt een aantal testen afgenomen om een indruk te krijgen van het cognitief functioneren (o.a. aandacht, geheugen, taal, waarneming, concentratie en denktempo) Dit onderzoek duurt 30-45 minuten.
Beeldvormend onderzoek
Er wordt een foto gemaakt van uw hersenen via een CT of MRI onderzoek. U moet hiervoor plat en stil kunnen liggen tijdens de opnamen. In de bijgevoegde folder over de CT of MRI-scan kunt u precies lezen hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd en wat er van u verwacht wordt.
Bloedonderzoek
Soms is het nodig om bloed af te nemen voor onderzoek. Dit bespreekt de neuroloog met u tijdens uw bezoek. Er wordt in dat geval bloed afgenomen om te bepalen of er sprake is van aandoeningen die geheugenproblemen kunnen veroorzaken.
Selectie van onderzoeken
Het kan voorkomen dat niet alle bovenstaande onderzoeken nodig zijn, bijvoorbeeld omdat deze al eerder zijn uitgevoerd. Er zal dan een selectie worden gemaakt die past bij uw situatie.
Neuropsychologisch onderzoek
Soms blijkt na bovenstaande onderzoeken dat een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek nodig is. U wordt hiervoor op een andere dag uitgenodigd, meestal 1-2 weken na uw eerste bezoek aan de geheugenpoli. Bij een neuropsychologisch onderzoek worden eerst de klachten in het denken, de stemming en het gedrag besproken. Vervolgens worden er uitgebreidere testen afgenomen om het cognitief functioneren (o.a. aandacht, geheugen, taal, waarneming, concentratie, tempo) in kaart te brengen. De neuropsycholoog heeft een gesprek met de partner of naaste familie van de patiënt. Het is dus belangrijk dat u iemand meeneemt naar de afspraak. Het neuropsychologisch onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 – 2,5 uur. Uitgebreide informatie over het neuropsychologisch onderzoek is te lezen in de folder “Neuropsychologisch onderzoek”.
Nazorg
Overleg team geheugenpoli
Als alle onderzoeken afgerond zijn, worden de bevindingen in het team van de Geheugenpoli besproken. Bij dit overleg zijn de betrokken specialisten en hulpverleners aanwezig. Ook sluiten hierbij een geriater en verpleegkundig specialist aan. In dit overleg wordt zo mogelijk een diagnose vastgesteld en een voorstel voor behandeling of begeleidingstraject gegeven. Dit bespreekt de neuroloog met u tijdens het nagesprek.
Het nagesprek
Enkele weken na het eerste bezoek heeft u een nagesprek met de neuroloog. In dit gesprek worden de uitslagen met u besproken. Als blijkt dat een ziekte de oorzaak is van uw klachten, zullen de behandelmogelijkheden hiervan worden besproken.
Expertise en ervaring
Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Bijzondere expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Lees meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.