Behandelingen & onderzoeken

Ganglion verwijderen

Een ganglion is een zwelling. Het komt het meest voor aan de pols, maar kan ook optreden op de hand of de voet. Een ganglion kan pijn geven of de beweeglijkheid van de pols verminderen. Dan kan een behandeling nodig zijn.

Alleen als u duidelijke klachten heeft van het ganglion wordt een behandeling overwogen. Een behandeling kan bestaan uit een injectie met ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden), nadat het ganglion eerst met een punctie is leeggezogen. Als het ganglion niet verdwijnt of weer terugkomt, is opereren een mogelijkheid.

Een behandeling met een injectie of een punctie gebeurt op de polikliniek. Voor een operatie is een dagopname noodzakelijk.

Voorbereiding

Voorbereiding behandeling met punctie en injectie

Voor de behandeling met een punctie en injectie is geen voorbereiding nodig.

Voorbereiding behandeling met een operatie

Moet u een operatie ondergaan, dan kan deze plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of onder plexus-verdoving (regionaal). Dit hangt af van de exacte locatie van het ganglion. 

Plaatselijke verdoving

Het verwijderen van het ganglion onder plaatselijke verdoving gebeurt zoveel mogelijk op de polikliniek. Op onze webpagina Poliklinische ingrepen onder plaatselijke verdoving  kunt u meer informatie hierover vinden.

Plexus-verdoving (regionaal)

Het kan zijn dat de behandeling onder plexus-verdoving plaatsvindt. U krijgt dan een injectie in de oksel/schouder. De arm wordt verdoofd, waardoor deze zwaar aanvoelt. Om de bovenarm krijgt u dan een drukmanchet (vergelijkbaar met een bloeddrukmeting). Er stroomt nu tijdelijk geen bloed meer door de arm wat het opereren vergemakkelijkt. Voordeel van deze verdoving is dat het een langdurige pijnstilling geeft en u niet misselijk wordt na de operatie. Als u deze verdoving krijgt, vindt de behandeling in dagopname plaats en moet u nuchter zijn voor de ingreep.

Krijgt u een plexus-verdoving, dan moet u nuchter zijn voor de ingreep!

Het is bij een plexus-verdoving  noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Het is  belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Roken

Roken vertraagt de wond- en botgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken. Uiteraard is het voor uw gezondheid het beste om helemaal te stoppen met roken.

Hart- of longklachten en medicijnen

Heeft u hart- of longklachten of gebruikt u medicijnen (met name bloedverdunners)? Vertel dit dan voor de operatie aan uw behandelend arts.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De arts verwijdert het ganglion via een kleine snee. Zo nodig wordt het verwijderde ganglion onderzocht door de patholoog.

Nazorg

Nacontrole

U krijgt een afspraak voor nacontrole. Meestal is dit ongeveer 1 week na de ingreep.

Verband en hechtingen

Het verband wordt door u zelf na 24 uur verwijderd. Is de wond droog, dan hoeft er geen pleister op.

Belasten van uw hand

Heeft u een behandeling ondergaan aan uw hand? Doe dan 6 tot 8 weken geen zwaar werk met de behandelde hand. Het kapsel is nog niet sterk en door te snel/zwaar belasten kan het ganglion terugkomen.

Complicaties

Complicaties komen bij deze ingreep zelden voor. Wel is er een kans (ongeveer 20 tot 30%) dat het ganglion na de behandeling terugkomt. Operatie of punctie lost namelijk het probleem van een zwakke plek in het kapsel van het gewricht of peesschede niet op.

Andere mogelijke complicaties na operatief verwijderen van een ganglion:

  • Stijve pols door littekenweefsel. Bij elke operatie ontstaat littekenweefsel. Ook als het ganglion weg blijft kan dit plaatselijk toch nog wat klachten geven, zoals een stijf gevoel in de pols.
  • Verminderd of veranderd gevoel rondom het litteken. In het gebied van de hand en pols lopen veel kleine zenuwtakjes naar de huid. Bij het verwijderen van een ganglion kan zo’n zenuwtje beschadigen, waardoor het gevoel rondom het litteken vermindert of verandert.
  • Bij elke operatieve ingreep is er een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. Als de wond flink gaat bloeden of pijnlijk/rood wordt en u krijgt koorts, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.

Wanneer moet u contact opnemen?

Als er tekenen van een wondinfectie optreden (roodheid, pijn, uitvloed uit de wond), dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen voor het inplannen van een (extra) controle.

Tijdens kantooruren

  • Neem contact op met de poli van de specialist die u behandeld heeft.

Buiten kantooruren

  • Tot 24 uur na de ingreep: neem contact op met de Spoedeisende Hulp .
  • Na 24 uur na de ingreep: neem contact op met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten.

We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een cyste (omkapselde holte) die gevuld is met heldere gewrichtsvloeistof. Het ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Meestal zit het aan de rugzijde, soms aan de binnenkant van de pols. Een enkele keer ontstaat een ganglion ook in de handpalm of vingers. Een ganglion is goedaardig en is een symptoom van te hoge druk of kapselzwakte..

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code CHI 63-B

Terug naar boven