Galwegdrainage (Percutane Transhepatische Cholangiografie)
Contact
Bij een galwegdrainage wordt er een slangetje (drain) via de huid geplaatst in de galwegen in de lever. Dit kan noodzakelijk zijn als de gal niet meer via de galwegen naar de dunne darm loopt. Bij het plaatsen van het slangetje maken we gebruik van contrastvloeistof om de galwegen af te beelden.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Eten drinken (nuchter zijn)
Omdat u een roesje of narcose krijgt voor deze behandeling, is het belangrijk dat u een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Nuchter zijn, helpt om ernstige complicaties te voorkomen en klachten, zoals braken en misselijkheid, te verminderen.
Als u niet nuchter bent, kiezen wij er voor uw veiligheid voor om de behandeling niet door te laten gaan.
Wat mag u eten en drinken?
- U mag 6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, 1 of 2 beschuitjes met jam eten.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.
- U mag 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, alleen heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn water en appelsap. Koffie en thee ZONDER melk zijn ook toegestaan.
Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de behandeling
Zwangerschap en borstvoeding
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander als dat nodig is de datum van uw afspraak.
Tijdens de behandeling krijgt u (jodiumhoudend) contrastmiddel. Hele kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven.
Wilt u blootstelling helemaal voorkomen? Stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.
Allergie voor jodium
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan voor een allergische reactie zorgen bij mensen die hier overgevoelig voor zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicijnen nodig is. Vertel het voor het onderzoek ook aan de laborant(e) of radioloog.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Vertel het daarom uw behandelend arts als u bloedverdunners gebruikt.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
- Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.
Sieraden
Tijdens de behandeling mag u geen sieraden dragen. Wij verzoeken u geen sieraden mee te nemen tijdens de opname. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden als de sieraden kwijtraken.
Tijdstip van de behandeling
De duur van het onderzoek of behandeling wisselt erg. We kunnen daarom niet aangeven hoe lang het onderzoek gaat duren of wanneer u klaar zal zijn. Ook krijgen we op onze radiologische behandelkamer vaak spoedaanmeldingen voor behandelingen die niet kunnen wachten. Mocht dit gebeuren dan kan het voorkomen dat uw afspraak wordt uitgesteld. Meestal stellen we uw behandeling uit naar een later tijdstip op dezelfde dag, maar een enkele keer moet de behandeling worden uitgesteld naar een andere dag.
Verhinderd voor uw afspraak?
Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Behandeling
Uw behandeld arts heeft u verteld dat u voor dit onderzoek wordt opgenomen. Meestal is dit tijdens een klinische opname. Op de verpleegafdeling wordt bij u een infuus geprikt en bloed afgenomen om de stollingswaarden en nierfunctie te bepalen en te controleren.
Na de behandeling blijft u nog minstens een nacht opgenomen. Hieronder leest u meer over de behandeling.
Lees meer over de behandeling
Op de afdeling
Op de afdeling Radiologie wordt u in uw bed de röntgenkamer ingereden. Bij de behandeling zijn een radioloog (specialist) en een laborant aanwezig. De interventie radioloog neemt stap voor stap het proces met u door.
Vaak wordt de behandeling onder algehele narcose gedaan. Soms wordt er ook voor sedatie gekozen. U krijgt dan via het infuus hele goede pijnstilling en medicatie om slaperig te worden. In deze folder leest u meer over algehele narcose en sedatie.
Op de röntgenkamer
Op de röntgenkamer komt u op uw rug op de behandeltafel te liggen. Daarna kijken we met een echo (geluidsgolven) hoe de galwegen eruit zien en waar we het beste kunnen prikken.
Daarna geeft de radioloog een plaatselijke verdoving op de plaats waar de drain ingebracht wordt. Deze prik kunt u nog voelen en geeft vaak een branderig gevoel. Als de verdoving is ingewerkt, worden de galwegen aangeprikt. Als het nodig is, worden deze galwegen in beeld gebracht met een beetje contrastmiddel. Het is belangrijk dat u dan zo stil en rustig mogelijk blijft liggen. De radioloog kan u vragen om uw adem in te houden.
Als het slangetje op de juiste plaats ligt, controleren we of de gal goed door de drain naar buiten loopt. Het slangetje wordt vastgezet met een hechting aan de huid en de huid wordt afgeplakt met een speciale pleister. Deze pleister zorgt ervoor dat er geen knik in de drain kan komen. Aan de drain wordt een opvangzak bevestigd voor het opvangen van de gal. Direct na het plaatsen van de drain zult u merken dat de pijn en de druk in de buik/rug afneemt.
Terug naar de verpleegafdeling
Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. U kunt nog wat suf zijn van de pijnstilling en het slaapmiddel. Dit zal langzaam uitwerken.
Duur behandeling
Het plaatsen van de drain duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.
Nazorg
Na het plaatsen van de drain heeft u bedrust. De verpleegkundige van de afdeling controleert regelmatig uw bloeddruk en polsslag en kijkt of de afvoer via de drain goed doorloopt.
Eten en drinken
U mag na het onderzoek, in overleg met uw afdelingsarts, weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat u in de eerste 48 uur na de behandeling veel drinkt. Dit is belangrijk, want zo plast u de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit.
Naar huis
Als u alleen bent opgenomen voor de behandeling op de Radiologie, mag u meestal de volgende dag weer naar huis, behalve wanneer er een duidelijk reden is om u langer opgenomen te houden. Dit bespreekt de arts van te voren met u.
Onder de douche
Met het slangetje kunt u normaal bewegen en onder de douche gaan.
Eerste 24 uur
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet.
Volgende afspraak
Een afspraak voor uw eerstvolgende polikliniek-bezoek krijgt u thuisgestuurd.
Expertise en ervaring
Dit is een onderzoek van het specialisme Radiologie. De radiologen gebruiken 4 soorten onderzoek om afwijkingen in uw lichaam goed in beeld te brengen: röntgenonderzoek, echografie, CT-scan en MRI-onderzoek.
De radiologen van het St. Antonius hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-leveraandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. Ze gebruiken hierbij de nieuwste radiologische technieken en behandelingen. Onze specialisten zijn ook betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen de A-opleiding voor Radiologie.