Drainage
Contact
Bij een drainage wordt een afvoer gemaakt met behulp van een dun slangetje (drain). Dit kan noodzakelijk zijn als de normale afvoergang is afgesloten en/of om bij een abces of ascites het ontstekingsvocht te kunnen laten weglopen.
De drain wordt onder plaatselijke verdoving in uw lichaam gebracht.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Eten en drinken
Vanaf 3 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken en/of roken.
Overgevoeligheid/allergie
Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Soms wordt voor het onderzoek namelijk een jodiumhoudend contrastmiddel ingebracht via een bloedvat in de arm.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
- Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.
Sieraden
Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.
Uw afspraak verzetten of afzeggen
Kunt u niet? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, uiterlijk 48 uur voor uw afspraak. Dan kunnen wij in uw plaats een andere patiënt helpen. In Mijn Antonius kunt u veel afspraken zelf verzetten of afzeggen. Lukt dat niet? Neem dan altijd telefonisch contact op met de poli.
Behandeling
Op de afdeling Radiologie wordt u in uw bed de röntgenkamer ingereden. Bij de behandeling zijn een radioloog (specialist) en een laborant aanwezig. De laborant neemt stap voor stap de procedure met u door. Voordat de drain wordt ingebracht, wordt de plaats (nier/galblaas/abces/ascites/cyste) in beeld gebracht. Dit kan met een aantal mogelijkheden, namelijk met echografie, röntgenstraling of CT (computer tomografie). Het is afhankelijk van voorgaande onderzoeken hoe de plaats voor de drain bij u in beeld wordt gebracht.
U krijgt een plaatselijke verdoving op de plek waar de drain ingebracht wordt. Deze prik is even pijnlijk. Als de verdoving is ingewerkt, wordt de nier/galblaas/abces/ascites/cyste aangeprikt en zo nodig 'gekleurd' met een beetje contrastmiddel. De drain wordt ingebracht en er wordt gecontroleerd of het vocht goed door de drain naar buiten loopt. De drain wordt vastgeplakt met een speciale pleister. Deze pleister zorgt ervoor dat er geen knik in de drain kan komen. Aan de drain wordt een opvangzak bevestigd voor het opvangen van het vocht. Direct na het plaatsen van de drain zult u merken dat de pijn en de druk in de buik/rug afneemt.
Sclerosering van een cyste
Komt u, na drainage, ook voor sclerosering? Dan komt spuit de radioloog via de drain alcohol 96% of glucose 40%, in de cyste. De alcohol wordt 20 minuten in de cyste gelaten. Daarna laat de radioloog de alcohol weglopen in de opvangzak van de drain.
Duur onderzoek
Het plaatsen van de drain duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.
Nazorg
Na het plaatsen van de drain heeft u bedrust. De verpleegkundige van de afdeling controleert regelmatig uw bloeddruk en polsslag en kijkt of de afvoer via de drain goed doorloopt. Soms wordt spoelvloeistof door de drain ingebracht om het abces (of de nier) snel leeg en schoon te spoelen. Dit wordt pas tijdens de behandeling door de radioloog bepaald.
Expertise en ervaring
Dit is een onderzoek van het specialisme radiologie. De radiologen gebruiken vier soorten onderzoek om afwijkingen in uw lichaam goed in beeld te brengen: röntgenonderzoek, echografie, CT-scan en MRI-onderzoek. De radiologen van het St. Antonius hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-leveraandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. Ze gebruiken hierbij de nieuwste radiologische technieken en behandelingen. Onze specialisten zijn ook betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen de A-opleiding voor radiologie.