Behandelingen & onderzoeken

Dotteren halsslagader met plaatsen stent

Als één van de halsslagaders vernauwd is, biedt het dotteren van de halsslagader uitkomst. 

Meestal plaatst de interventiecardioloog ook meteen een stent. Dat is een metalen buisje om het bloedvat open te houden. De vernauwing verdwijnt daardoor.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw opname (zonder operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (zonder operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Opname

U wordt een werkdag voor de behandeling opgenomen op de verpleegafdeling. Daar wordt bloed geprikt en een ECG (hartfilm) gemaakt. Ook spreekt u de zaalarts en de neuroloog en krijgt u een aantal onderzoeken, waaronder een duplexonderzoek en TCD-moitoring. Hieronder kunt u hier meer over lezen.

Onderzoeken

Duplexonderzoek

Na opname krijgt u een duplexonderzoek. Met geluidstrillingen meet de laborant uitwendig de snelheid waarmee het bloed door de bloedvaten in de hals stroomt. Uw arts kan zo eventuele vaatafwijkingen opsporen. Het onderzoek is pijnloos.

Tijdens het duplexonderzoek plaatst de laborant een geluidskop op uw hals. De geluidskop zendt geluidsgolven uit en vangt die ook weer op. Wanneer het apparaat op de hals is geplaatst drukt de laborant de bloedvaten in uw hals enkele seconden dicht. Dit gebeurt zowel links als rechts en kan even vervelend aanvoelen. Het is een test om te zien of het juiste bloedvat onderzocht wordt.

TCD-monitoring

Naast het duplexonderzoek krijgt u een TCD-monitoring. De afkorting TCD staat voor transcraniële doppler. Dit houdt in dat met een geluidskop de snelheid gemeten wordt waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt. De laborant beweegt hiervoor een geluidskop over uw hoofd. Zo zoekt de laborant de plaats waar de meting het best verricht kan worden. Meestal is deze plaats schuin boven het oor.

De laborant tekent de plaats aan met een blauw potlood en dekt die af met een doorzichtige sticker. Deze markering moet blijven zitten tot na de behandeling. Dat betekent dat de sticker niet nat mag worden tijdens het douchen/baden. Dit onderzoek duurt ongeveer 60-90 minuten.

Liezen scheren

Een dag voor de behandeling worden uw liezen geschoren.

Nuchter

  • Als u voor 12.00 uur aan de beurt bent, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond ervoor (vanaf 24.00 uur) niet meer mag eten en drinken. Dit is omdat er contrastvloeistof gebruikt wordt tijdens de behandeling. Hier kunt u misselijk van worden.
  • Als u na 12.00 uur aan de beurt bent, mag u nog een licht ontbijt. Dit houdt in een beschuit met jam en een kopje thee.

U hoort de avond voor de ingreep van de verpleegkundige hoe laat u geholpen wordt en welke medicijnen u nog mag innemen.

Sieraden

Uw sieraden moeten voor de ingreep af.

Gehoorapparaat en/of gebitsprothese

Een gehoorapparaat of gebitsprothese mag u inhouden tijdens de ingreep.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

Voorbereiding

  • U wordt in operatiekleding met bed naar de afdeling gebracht. U kunt van tevoren een rustgevende tablet krijgen.
  • Daarna stapt u over op een onderzoekstafel.
  • Vervolgens worden er steriele doeken over u heen gelegd (uw operatiekleding gaat dan uit).
  • U krijgt een infuus in uw arm.

Behandeling

  • De arts verdooft de huid in de lies.
  • Daarna prikt hij of zij de slagader van de lies aan en brengt een katheter in.
  • De arts schuift de katheter via uw lichaamsslagader (aorta) naar uw hals. De meeste mensen vinden dit niet pijnlijk. Wel kunt u het warm krijgen omdat er via de katheter contrastvloeistof in het behandelgebied komt.
  • Met behulp van röntgenapparatuur wordt de contrastvloeistof zichtbaar en worden foto’s gemaakt. Met de foto’s kan de arts bepalen op welke plaats de halsslagader vernauwd is. Voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u stil blijft liggen.
  • Tijdens de ingreep vindt er, net als een dag voor het onderzoek, TCD-monitoring plaats. De laborant verwijdert de sticker bij uw oor en plaatst de geluidskop op de gemarkeerde plek. Deze geluidskop zit in een klein frame dat eruit ziet als een soort brilmontuur en steunt op uw neusrug.
  • Tijdens de behandeling krijgt u een knijpbeestje in uw hand om opdrachten mee uit te voeren. Dit is om de hersenfuncties tijdens de behandeling te controleren.
  • Voordat de arts de stent plaatst, wordt de halsslagader iets opgerekt met een ballonkatheter.
  • Hierna wordt de stent geplaatst. De stent is ongeveer 2 centimeter lang en heeft een doorsnee van 7 tot 10 millimeters. De stent blijft definitief in de slagader zitten en voorkomt een nieuwe vernauwing van de slagader.
  • Na de behandeling wordt de katheter verwijderd.
  • Het ontstane wondje wordt dan gesloten met een drukverband of een angioseal (zie onder).
  • Na de behandeling hoort u hoe lang u bedrust moet houden. Dit is meestal 2 tot 6 uur.

Wat is een angioseal?

Een angioseal is een plugje dat ervoor zorgt dat het aanprikgaatje wordt afgesloten. Het wordt via de slagader in de lies ingebracht. Door de angioseal voorzichtig terug te trekken wordt de insteekopening van de slagader gesloten met een soort ankertje. Daarna wordt een klein sponsje aangebracht en is het wondje gesloten. De angioseal lost binnen 90 dagen op; de insteekopening is dan genezen. Het is belangrijk dat deze plek tijdens deze 90 dagen liever niet aangeprikt wordt.

Dag na de behandeling

De dag na de behandeling brengt u een bezoek aan de neuroloog voor een lichamelijk onderzoek. De zaalarts bespreekt met u de verdere gang van zaken. Als er geen bijzonderheden zijn, mag u de dag na de ingreep rond het middaguur naar huis.

Nazorg

Leefregels voor thuis

Bloedverdunners

Voor de behandeling bent u gestart met medicijnen die het bloed verdunnen, Ascal® en Plavix®. U mag pas stoppen met deze medicijnen als de arts daarvoor toestemming geeft.

Wondje in uw lies

Tijdens de behandeling bent u in de liesslagader geprikt. Hierdoor kan soms een nabloeding ontstaan. Om te voorkomen dat het wondje in uw lies weer gaat bloeden, moet u het de eerste tijd na de ingreep wat rustiger aan doen.

Lopen en traplopen

Wij adviseren u de eerste dag na uw ontslag niet te veel te lopen. Kleine stukjes in en om huis zijn geen probleem. Wij raden u aan het traplopen zoveel mogelijk te beperken. De dagelijkse activiteiten die u uitvoerde voor de behandeling kunt u meestal de derde dag na de ingreep zonder problemen weer hervatten.

Douchen en in bad

Vanaf de eerste dag na ontslag kunt u weer douchen en/of een bad nemen.

Autorijden en fietsen

De eerste 3 dagen kunt u beter niet zelf autorijden of fietsen.

Sporten

Wij adviseren u 1 week na ontslag weer met sporten en/of zwaar lichamelijke arbeid te beginnen.

Seks

U kunt vanaf de derde dag na de ingreep weer seksueel contact hebben.

Contact opnemen

Contact opnemen

Neem contact op met uw huisarts wanneer er een toenemende zwelling in de lies ontstaat en/of uw lies gaat bloeden. Druk in dat geval stevig op uw lies.

Controlebezoek

3 maanden na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt u voor controle verwacht bij de neuroloog. Er wordt dan weer een duplexonderzoek van de bloedvaten in de hals gedaan.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Cardiologie,  T 088 320 11 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Cardiologie , T 088 320 11 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code CAR 14-B

Terug naar boven