Behandelingen & onderzoeken

Dorstproef

Soms maakt het lichaam teveel urine aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij een dorstproef wordt deze oorzaak onderzocht.

De hoeveelheid urine die het lichaam aanmaakt is afhankelijk van verschillende systemen. Vooral de wisselwerking tussen de hersenen en nieren is van belang. In de hersenen maakt de hypofyse, een klier in de hersenen, hormonen aan om de urineproductie te regelen. De hersenen horen daarbij te reageren op het vocht in het lichaam.

Meer over dorstproef

Uw lichaam maakt heel veel urine aan. Om te begrijpen waarom, doen we een dorstproef. Hierbij stopt u maximaal 24 uur met drinken. Hier zou de hypofyse normaal gesproken op reageren door hormonen aan te maken die ervoor zorgen dat uw lichaam minder urine aanmaakt.

Tijdens de proef controleren we uw urine en bloed op verschillende waarden om te kijken of dit proces ook in uw lichaam plaatsvindt. Met ‘waarden’ bedoelen we hoeveelheden van bepaalde stoffen in uw bloed en urine.

Voorbereiding

Kleding

Neem makkelijke kleding mee naar het ziekenhuis. Verder is het belangrijk dat u tijdens de proef steeds dezelfde kleding draagt. Tijdens het onderzoek wegen we u namelijk meerdere keren. Door dezelfde kleding te dragen weten we zeker dat een verschil in uw lichaamsgewicht niet komt doordat u andere kleding aan hebt.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem deze dan mee als u voor het onderzoek naar het ziekenhuis komt. U mag tijdens de proef geen medicijnen gebruiken. Alleen als u dit met uw arts heeft afgesproken, mag u uw medicijnen wel gewoon innemen.

Alcohol

Drink in de 24 uur voor de proef geen alcohol.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Voorbereiding in het ziekenhuis

U komt op de dag van het onderzoek op de afgesproken tijd naar de afdeling. Daar wordt u opgevangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige neemt een korte vragenlijst met u door. Ze noteert uw gewicht en lengte en controleert uw bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Daarna brengt ze een infuus bij u in. Dit is een dun plastic buisje dat met een naaldje in een bloedvat in uw hand of arm wordt geprikt. Totdat de proef begint mag u nog eten en drinken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

De dorstproef

De dorstproef begint om 08.00 uur ’s ochtends. U mag voor de dorstproef begint een licht ontbijt nuttigen zonder thee of koffie. Zodra de proef is begonnen, mag u niet meer eten, drinken of roken totdat de proef is afgelopen.

Aan het begin van de proef gebeurt er het volgende:

  1. U wordt gewogen.
  2. U plast op een po. De verpleegkundige noteert hoeveel u geplast hebt en brengt wat urine voor onderzoek naar het laboratorium.
  3. De verpleegkundige neemt via het infuusnaaldje wat bloed bij u af.
  4. De verpleegkundige vraagt u met een cijfer aan te geven hoeveel dorst u hebt. Een 0 betekent dat u geen dorst hebt, een 1 betekent dat u een beetje dorst hebt en bij een 2 hebt u veel dorst.

De stappen 1, 2 en 4 herhalen we ieder uur. Daarnaast nemen we iedere 2 uur wat bloed af. Bij uw bed hangt een lijst waarop de verpleegkundige de voortgang van de proef bijhoudt.

Hoe lang duurt de proef?

De proef duurt maximaal 24 uur. Afhankelijk van de waardes in uw bloed en urine en uw gewicht bepaalt de arts of u misschien eerder met de proef mag stoppen.

Medicijnen

Het kan zijn dat uit het urine- en bloedonderzoek tijdens de proef blijkt dat uw lichaam een probleem heeft met het aanmaken van bepaalde hormonen. U krijgt dan medicijnen via het infuus. Twee uur daarna wordt nogmaals bloed afgenomen en wordt uw urine nog een keer opgevangen voor onderzoek.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken en kunt u naar huis.

De uitslag

U komt voor de uitslag van het onderzoek terug naar de poli. Voordat u na afloop van het onderzoek naar huis gaat, plannen we hiervoor een afspraak in. Uw internist vertelt u dan wat er uit het onderzoek is gekomen.

Expertise en ervaring

De internisten van het St. Antonius behandelen klachten zoals (langdurige) koorts, gewichtsverlies, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, aderverkalking, infecties en vele andere ziekteverschijnselen en aandoeningen. 

Ook zijn de internisten gespecialiseerd in deelspecialismen, zoals:

  • stofwisselingsstoornissen, afwijkingen in de hormoonhuishouding, schildklieraandoeningen en diabetes (endocrinologie);
  • diabetes (diabetologie);
  • kanker (oncologie);
  • ouderengeneeskunde (geriatrie);
  • ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren, bloedarmoede (hematologie);
  • nierziekten en nierfunctiestoornissen (nefrologie);
  • vaatziekten en cholesterolproblemen (vasculaire geneeskunde).

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Voor meer informatie over de dorstproef, kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Endocrinologie.

Gerelateerde informatie

Code INT 62-O

Terug naar boven