Behandelingen & onderzoeken

Defaecografie

Een defaecografie is een onderzoek waarbij foto’s worden gemaakt van het laatste stukje van de darm: de endeldarm. De foto’s worden gemaakt terwijl de patiënt contrastvloeistof (bariumpap) uit de darm drukt. 

Voorbereiding

Hieronder leest u hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Overleg met uw behandelend arts wanneer u een dieet volgt of als er andere redenen zijn waarom u zich niet aan onderstaande voorbereidingen kunt houden.

Graag van tevoren aangeven

  • Bent u zwanger? Breng uw arts dan voor het onderzoek hiervan op de hoogte. Het is beter om uw ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen.
  • Hebt u al eens een allergische reactie gehad op een röntgencontrastmiddel? Meld dit dan aan de laborant en de radioloog.
  • Het onderzoek kan niet worden uitgevoerd wanneer u in uw menstruatieperiode zit. Mocht de datum voor het onderzoek hierin vallen, dan kunt u telefonisch een nieuwe afspraak maken. 

Laxeermiddel en bariumpap

Als uw arts u voor een defaecogram naar de Radiologie heeft verwezen, krijgt u bij de poli een recept mee voor een setje laxeermiddelen en een beker Bariumcontrastpoeder. Met dit recept kunt u de medicatie ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis. 

U gebruikt de medicatie op de dag van het onderzoek als volgt:

  • Laxeermiddel: ongeveer 2 uur voordat u van huis vertrekt brengt u het laxeermiddel Microlax in via de anus. Het laxeermiddel werkt vrij snel, binnen 10 minuten zult u aandrang krijgen. Blijf na het inbrengen van het laxeermiddel in de buurt van een toilet.
  • Bariumpap: ongeveer 1 uur voorafgaand aan het onderzoek drinkt u thuis een beker bariumpap. U maakt deze bariumpap als volgt klaar:
    • U schenkt ongeveer 100 milliliter water bij het poeder in het witte potje.
    • U draait de deksel op het potje en schudt heel goed (niet roeren).
    • U drinkt deze pap op. 

U kunt gewoon naar het toilet gaan. Dit heeft geen invloed op de pap die u heeft gedronken.

Eten en drinken

U hoeft geen speciaal dieet te volgen voor dit onderzoek.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Voor de reis naar het ziekenhuis kunt u ter bescherming van uw kleding gebruikmaken van incontinentiemateriaal (verkrijgbaar bij drogist of apotheek).
  • Neemt u een lang hemd of t-shirt mee. Dit kunt u dragen tijdens het onderzoek.
  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
  • Een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees meer over vergoeding van uw zorg.

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Verhinderd voor uw afspraak?

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

De radiologisch laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. Bij de onderzoekkamer is een toilet aanwezig. Voor het onderzoek ontbloot u uw onderlichaam. De rest van uw kleding kunt u in principe aanhouden. We raden u echter aan het meegebrachte hemd aan te trekken. 

U gaat op uw linkerzij op de onderzoektafel liggen. De radioloog of uitvoerend laborant brengt een plastic buisje (canule) in uw anus in. Via dit buisje laat de laborant bariumpap in uw darmen lopen, gevolgd door dikker contrastmiddel. Dit kan u een ‘vol’ gevoel geven. Bij vrouwelijke patiënten wordt een beetje contrast in de vagina ingebracht. In de bilnaad wordt een meetlintje geplakt.

Vervolgens gaat u op een speciaal toilet zitten. De laborant helpt u plaatsnemen op dit toilet. De contrastmiddelen die bij u zijn ingebracht moeten weer worden uitgedrukt. Dit uitdrukken van het contrastmiddel wordt met het röntgenapparaat op beeld opgenomen. De radioloog of uitvoerend laborant geeft u hiervoor duidelijke aanwijzingen. De contrastvloeistof die in de vagina is ingebracht, loopt er tijdens het persen vanzelf uit. 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich schoonmaken. Blijf de eerste 20 minuten echter wel in de buurt van een toilet. Het kan zijn dat u plots weer aandrang krijgt doordat een deel van de dunne bariumpap nog in de darm aanwezig is.

Wij adviseren u na het onderzoek een half uur in het ziekenhuis te blijven voor het geval dat u nog klachten krijgt.

Nazorg

Witte ontlasting

Uw ontlasting kan nog enkele dagen na het onderzoek wit van kleur zijn door de bariumpap. Dit is onschuldig en gaat na enkele dagen weer over.

Verstopping

De bariumpap veroorzaakt soms verstopping (obstipatie). Daarom raden wij u aan de eerste dagen na het onderzoek enkele glazen vocht extra te drinken. 

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar u onder behandeling bent.

Meer informatie

Vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

Gerelateerde informatie

Code BT 08-O

Terug naar boven