Behandelingen & onderzoeken

Controle werking epiduraalpomp

Bij dit onderzoek wordt de werking van het pompsysteem in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen en is niet schadelijk.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen bijzondere voorbereidingen nodig. U kunt normaal eten en drinken en ook uw medicijnen nemen zoals u gewend bent. 

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Bij dit onderzoek brengen wij de functie van de epiduraalpomp in beeld. Omdat de pomp een trage loopsnelheid heeft, worden de opnames over verschillende dagen uitgespreid om de werking ervan volledig in beeld te krijgen. Het onderzoek gaat als volgt:

Dag 1

Op de afgesproken tijd op dag 1 meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar spuit de verpleegkundige of anesthesist van de afdeling Pijnbestrijding de radioactieve stof in het reservoir van de epidurale pomp. Rolstoelgebruikers kunnen daarbij in principe in hun rolstoel blijven zitten. Daarna kunt u naar huis.

Dag 2, 3 en 4

Op deze dagen gaat u weer naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar maakt de laborant opnames van uw romp. Uw kleren kunt u gewoon aanhouden, maar sieraden en overige metalen moet u af doen. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen. U komt op uw rug op een onderzoekstafel te liggen en de laborant plaatst de camera zo dicht mogelijk bij uw lichaam. Er worden nu twee of drie opnames van elk 10 minuten gemaakt. In totaal bent u elke dag ongeveer 45 minuten bij ons op de afdeling.

De laborant vertelt u wanneer het onderzoek klaar is. Dan kunt u weer naar huis.

Na de laatste opnames bepaalt de verpleegkundige of de anesthesist van de afdeling Pijnbestrijding of de radioactieve vloeistof uit het reservoir van de pomp gehaald moet worden. Het kan namelijk voorkomen dat een klein deel van de vloeistof in het reservoir is achtergebleven en niet helemaal is afgevoerd. 

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Het onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden/fietsen/lopen/met openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent. De uitslag zal binnen 7 werkdagen bekend zijn bij de specialist.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Code NG 83-O

Terug naar boven