Behandelingen & onderzoeken

Botscan (skelet)

Bij een botscan worden de botten en gewrichten in beeld gebracht. Het onderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij mensen die pijnklachten in de botten hebben of mogelijk een ontsteking of uitzaaiingen in de botten.

Voorbereiding

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hiermee na het onderzoek 24 uur stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Verloop onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de functie van de botopbouw weer te geven. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof in een bloedvat gespoten. Deze stof is ongevaarlijk en u voelt er niets van.

Het onderzoek verloopt als volgt:

  • Injectie: nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. De laborant spuit een radioactieve vloeistof in via een bloedvat in uw arm. De prik die hiervoor nodig is, is ongeveer vergelijkbaar met de prik voor bloed afnemen. In sommige gevallen wordt direct na het inspuiten van de radioactieve vloeistof al een korte scan gemaakt. Deze scan bestaat uit het maken van 2 of 3 foto’s, waarbij elke foto 2 minuten duurt. In sommige gevallen is deze scan niet nodig en wordt alleen de radioactieve vloeistof ingespoten, zonder dat daarbij foto’s worden gemaakt.
  • Pauze: na de injectie heeft u een pauze van ongeveer 3 tot 6 uur. Het lichaam heeft deze tijd nodig om de stof vanuit het bloed in de botten op te nemen. Het is belangrijk dat u minstens één liter vocht drinkt. Het maakt niet uit wat u drinkt en u kunt ook gewoon naar het toilet gaan. Verder mag u eten wat u gewend bent. U mag het ziekenhuis tussendoor verlaten. Het is beter voor de opname van de stof dat u (indien mogelijk) in beweging blijft, bijvoorbeeld door wat te wandelen.
  • Toilet: op het afgesproken (tweede) tijdstipt komt u weer terug naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Voordat de scan gemaakt wordt, vraagt de laborant u om nog een keer naar het toilet te gaan om te plassen. Het is voor het maken van de foto’s belangrijk dat de blaas goed leeg is. Een deel van de radioactieve vloeistof verlaat het lichaam namelijk via de urine. Het is daarom belangrijk dat u geen urine op uw huid of ondergoed morst en uw handen goed wast.
  • Scan: tijdens het maken van de scan komt u op een onderzoekstafel te liggen. U mag daarbij de (meeste) kleding gewoon aanhouden. Wij vragen u alleen de broekriem, sieraden, sleutels en overige metalen af te doen voor de scan. De camera komt vlak boven het lichaam te staan. Afhankelijk van het te onderzoeken gebied schuift de camera langzaam over uw hele lichaam heen of worden er verschillende opnamen gemaakt die steeds 5 minuten duren. U voelt hier helemaal niets van. In totaal duurt dit ongeveer 20 tot 30 minuten. Daarna wordt er in sommige gevallen ook nog een scan gemaakt, waarbij de camera langzaam om u heen draait. Dit duurt dan nog ongeveer 20 minuten.
  • Totale tijd: in totaal duurt de scan (in de middag) ongeveer 30  tot 60 minuten. Houd er wel rekening mee dat u een groot deel van de dag kwijt ben, omdat u in de ochtend voor de injectie komt en in de middag voor de scan moet terugkomen.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal met volwassenen omgaan. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u gewoon kinderen verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

De uitslag zal binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend zijn bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken.

De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Gerelateerde informatie

Code NG 11-O

Terug naar boven