Botoxinjecties bij overmatig zweten (hyperhidrose)
Contact
U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een behandeling met botox. Deze behandeling krijgt u, omdat u last hebt van overmatig zweten van uw oksels.
Botox bevat de stof botuline-toxine. Deze stof blokkeert de zenuwen van de zweetklieren. Hierdoor stopt u tijdelijk met zweten. Hoe lang de botox werkt, verschilt per persoon. Gemiddeld is dit ongeveer 6 maanden.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Het is handig om een oud, donker T-shirt mee te nemen, zodat uw goede kleding geen vlekken krijgt na de behandeling. Als u dat wilt, kunt u een verdovende crème (Emla) gebruiken. De behandelaar bij de intake kan hiervoor een recept geven.
Wanneer behandelen we niet met botox?
U kunt beter geen behandeling met botox nemen als u:
- Zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.
- (Mogelijk) allergisch bent voor botox of een van de bestanddelen.
- Spierproblemen heeft.
- Antibiotica of spierverslappers gebruikt.
- Eerder problemen had na een botoxbehandeling.
- Een okseloperatie heeft gehad.
Behandeling
De botoxbehandeling gebeurt op de polikliniek Dermatologie. Meld u alstublieft 10 minuten van tevoren, zodat alles klaargezet kan worden. Een doktersassistent brengt u naar de behandelkamer. Soms tekent de behandelaar eerst een raster op uw oksel om het juiste gebied te bepalen. Daarna wordt de botox met een dun naaldje in de huid gespoten, wat kort gevoelig kan zijn. De hele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Nazorg
U kunt na de behandeling gewoon uw dagelijkse dingen doen. Het is wel beter om de eerste dag niet te veel te sporten. Binnen een week merkt u het effect van de botox.
Bijwerkingen
Bijwerkingen komen bijna nooit voor. Soms ontstaan er kleine blauwe plekjes of voelt de behandelde plek wat slap aan, maar dit gaat vanzelf over en is niet gevaarlijk. Heel soms begint iemand op een andere plek meer te zweten.
Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.