Behandelingen & onderzoeken

Borstreconstructie met rugspier (latissimus dorsi lap)

De latissimus dorsi (LD) flap is een standaardmethode voor borstreconstructie, die voor het eerst werd gebruikt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De LD-flap wordt meestal gecombineerd met een implantaat. 

Deze methode wordt met name toegepast als er te weinig huid is overgebleven of als de huid en onderliggende borstspier van slechte kwaliteit zijn. Bijvoorbeeld na bestraling, of als ook de grote borstspier tijdens de borstamputatie is weggehaald. De benodigde huid en het onderhuidse vet worden dan van de rug gehaald. Omdat de huid bloedvoorziening nodig heeft, blijft deze vast zitten aan de LD-spier.

De LD-methode geeft de plastisch chirurg extra opties en meer controle over het esthetische aspect van de gereconstrueerde borst. Deze rugspierflap kan bijdragen tot een meer natuurlijke vorm van de borst in vergelijking met alleen een implantaat. Daarnaast zorgt de spier voor een goede bedekking van de prothese, waardoor deze minder zichtbaar en voelbaar is en het beschermt de prothese tegen bestraling als de patiënt dit postoperatief moet ondergaan.

Meer over borstreconstructie met rugspier (latissimus dorsi lap)

In sommige gevallen, bij patiënten met een klein borstvolume, kan de latissimus dorsi flap alleen worden gebruikt als de primaire reconstructie. Een prothese is dan niet nodig. En bij patiënten die een goede onderhuidse vetlaag op de rug hebben, kan een extended latissimus dorsi flap gebruikt worden waarbij ook vet van de rug op de spier wordt meegenomen. Hiermee kan een borst van een volle b-cup gemaakt worden zonder prothese.

De latissimus dorsi flap kan ook worden gebruikt bij patiënten die al bestralingen hebben gehad en niet in aanmerking komen voor andere autologe procedures.

U bent niet een ideale kandidaat voor de LD-flap reconstructie als u:

  • Geen extra littekens wenst op uw lichaam behalve bij uw borst.
  • Eerder een thoracotomie heeft gehad aan dezelfde kant.
  • Deelneemnt aan extreme competitieve sporten, zoals bergbeklimmen, zwemmen en turnen.

Behandeling

Op het moment van de operatie ligt u op uw zij en wordt de spier op de rug losgemaakt via een incisie op uw rug. De spier, met eventueel een deel huid, wordt vervolgens onder uw oksel door naar de voorzijde geklapt om de borst daar te reconstrueren. De latissimus dorsi rugspier flap is zeer betrouwbaar, omdat de spier op zijn eigen bloedvaten gesteeld blijft. De LD-flap geeft zacht weefsel en een volledige bedekking van een onderliggende implantaat.

Afhankelijk van de patiënt, zal het litteken van de LD-flap donor site op de rug diagonaal of horizontaal geplaatst worden. De chirurg zal proberen de incisie horizontaal onder uw bh-band te plaatsen.

De ingreep duurt doorgaans 2 tot 3 uur. Daarna ligt ligt 2 tot 4 dagen in het ziekenhuis. Het eerste herstel duurt 6 weken.

Patiënten hebben in het algemeen geen grote langdurige fysieke beperkingen van het nemen van de latissimus spier. Topsporters zullen mogelijk wel wat krachtsvermindering  merken, omdat ze 1 van de 5 rotatorcuffspieren van de schouder missen.

Activiteiten van het dagelijks leven en de meeste oefeningen kunnen na 6 weken langzaam worden hervat zonder een significant verlies. Wel moet u rekenen op een volledig herstel na ongeveer een half jaar, maar dit geldt voor alle soorten reconstructies.

Daarnaast zult u lange tijd de spier onder uw oksel voelen als een soort balletje, omdat deze naar voren geklapt is en daar nu ligt. Dit gevoel went.

Vervolgoperaties

Vervolgoperaties na een latissimus dorsi flap reconstructie kunnen na ongeveer 3 maanden worden gedaan. Deze ingrepen kunnen zijn: expander/implantaat wisselen, verbeteren van de borstsymmetrie, een tepel- of tepelhofreconstructie.

Zoals bij elk type reconstructie wordt gewacht met vervolgoperaties tot de chemotherapie voltooid is.

Expertise en ervaring

De plastische chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in zowel kinder- als volwassenenchirurgie.

Op de polikliniek in het St. Antonius Ziekenhuis de plastische chirurgen ruim 4.600 patiënten per jaar. Daarnaast komen ruim 5.600 patiënten per jaar naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we een van de grootste perifere praktijken in Nederland.

Team en samenwerking

Het team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in een of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Gerelateerde informatie

Code PCH 27-B

Terug naar boven