Behandelingen & onderzoeken

Besnijdenis bij volwassenen (circumcisie)

Bij een besnijdenis verwijdert de arts de voorhuid van de penis. Deze ingreep vindt plaats in het ziekenhuis. De behandeling kan poliklinisch gedaan worden. Soms is een dagopname nodig.

Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis kan de voorhuid niet over de eikel terugschuiven. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en pijn tijdens de seks. Als de voorhuid van de penis vernauwd is, is deze ook moeilijker schoon te maken. Hierdoor kan de penis gaan ontsteken. Soms knelt de vernauwde voorhuid de penis af. Hierdoor kunnen zwelling en stuwing ontstaan. Deze klachten kunnen worden verholpen door de voorhuid van de penis te verwijderen.

Voorbereiding

Verdoving

Met uw arts heeft u besproken welke vorm van verdoving u krijgt.

  • Op de polikliniek is deze ingreep alleen mogelijk onder plaatselijke verdoving. In dat geval hoeft u niet nuchter te zijn.
  • Wordt u onder algehele narcose geholpen, dan dient u wel nuchter te zijn. Hieronder leest u wat dit betekent.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Medicatie

Als u medicijnen gebruikt, meld dit dan aan uw arts. In overleg met uw arts en de anesthesist (verdovingsarts) overlegt u of het gebruik van bloedverdunnende medicijnen eventueel moet stoppen.

Pijnstilling

Zorg dat u paracetamol in huis heeft voor na de ingreep.

Kleding

Neem een strakzittende onderbroek mee naar het ziekenhuis. Na de ingreep trekt u deze aan om uw penis en balzak voldoende steun te geven.

  • Zorg ervoor dat u paracetamol in huis heeft.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Werk

Als u werkt, adviseren wij u om de dag van de ingreep en een paar dagen erna, vrij te nemen. U kunt dan na de behandeling voldoende rust nemen. Dit bevordert een goede wondgenezing.

Zorgverzekeraar

Vraag zelf bij uw zorgverzekeraar na of de behandeling in uw geval wordt vergoed.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Opname

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de verpleegafdeling. U wordt ontvangen door een verpleegkundige. Op het tijdstip van de ingreep brengt een vrijwilliger u naar de operatiekamer.

Ingreep

  • Op de operatiekamer krijgt u de afgesproken verdoving toegediend. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik of onder algehele narcose. De vorm van verdoving heeft u vooraf in overleg met uw arts gekozen. 
  • Tijdens de operatie verwijdert de arts de te nauwe voorhuid rondom de penis. De voorhuid bevindt zich daarna achter de eikel.
  • De arts maakt gebruik van oplosbare hechtingen om de wondrand vast te maken. Deze hechtingen lossen na verloop van tijd vanzelf op. U hoeft dus niet bij de arts terug te komen voor het verwijderen van de hechtingen.
  • Na de ingreep dekt de arts de wond af met steriele gazen. De penis wordt verbonden met een vettig gaas of er wordt vaseline op aangebracht. 

Duur ingreep

In totaal duurt de ingreep ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Naar huis

  • Na de ingreep mag u dezelfde dag naar huis. Zo nodig krijgt u een afspraak mee voor een poliklinische controle;
  • U mag zelf nog geen autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u kan ophalen.

Leefregels en adviezen voor thuis

  • Na de ingreep is het belangrijk dat u uw penis omhoog legt, richting navel. Hiervoor gebruikt u een strakzittende onderbroek; geen boxershort. Dit is nodig om zwelling en een kloppend gevoel in uw penis te voorkomen.
  • Het gaasje dat de arts na de operatie heeft aangebracht, mag u een dag na de operatie zelf verwijderen. Het kan zijn dat het gaasje om de operatiewond vastplakt. Als u het droog verwijdert, kan dit pijnlijk zijn. Daarom kunt u het gaasje beter eerst goed nat maken, bijvoorbeeld onder de douche.
  • Gebruik een eenvoudige pijnstiller, zoals paracetamol, tegen de pijn. Lees voor gebruik altijd goed de bijlsuiter.
  • U kunt gewoon douchen, maar het is beter om in de eerste week niet te zwemmen.
  • Zolang er vochtafscheiding uit de penis komt, mag u er niet mee zwemmen of naar de sauna gaan. Dit om het risico op infectie te verminderen.
  • De eikel zal in het begin gevoelig zijn en moet ' wennen' aan het bloot liggen. De eerste dagen na de ingreep kan het prettig zijn om wat vaseline hierop aan te brengen.
  • Sommige mannen hebben last van een nachtelijke en een ochtenderectie. Dit kan in het begin na de operatie pijnlijk zijn. Dit kan soms ook gepaard gaan met wat bloed- en/of vochtverlies uit de wond, schrik hier niet van, bij twijfel raden wij u aan contact op te nemen met de poli Urologie.
  • De eerste week na de operatie is uw penis nog gezwollen en blauw/rood van kleur.
  • Tot ongeveer 14 dagen na de ingreep kunt u last hebben van vochtafscheiding uit de wond. Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen vanzelf. Er ontstaat geen nieuwe huidlaag, wel kan er huidschilfering ontstaan doordat de huid moet ‘wennen’.
  • Afhankelijk van uw werkzaamheden kunt u na enkele dagen weer aan het werk. Met sporten kunt u na 2 weken weer beginnen.
  • In de eerste 4 weken na de ingreep raden wij u af om seks te hebben. Na ongeveer 4 weken is de wond genezen. Dan kunt u weer seks hebben.
  • De verkorting van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving.

Complicaties na de operatie

Bij iedere operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties. Na deze operatie kunt u eventueel last krijgen van een nabloeding of een wondinfectie. Dit komt gelukkig zelden voor. Andere mogelijke complicaties zijn:

  • toenemende pijn;
  • pus uit de wond;
  • aanzienlijk dikker worden van de penis;
  • meer dan 38°C koorts.

Bij één of meer van deze verschijnselen, neemt u direct contact op met de poli Urologie.  ‘s Avonds en in het weekend kunt u terecht bij de huisartsenpost.

Contact opnemen

De eerste 10 dagen na uw ontslag kunt u ons bellen voor vragen die te maken hebben met uw behandeling/opname/operatie. U kunt dan de volgende nummers bellen:

  • Tijdens kantooruren (8.00 - 16.15 uur) met de poli Urologie,  T 088 320 25 00
  • In de avond en nacht met de Afdeling F2 Urologie, T 088 320 62 92

Een verpleegkundige zal u dan te woord staan. Indien nodig, zal hij/zij overleggen met de arts. Na deze 10 dagen kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code URO 88-B

Terug naar boven