Baarmoederslijmvlieskanker (onderzoeken)
Contact
Als uw huisarts vermoedt dat er sprake is van baarmoederslijmvlieskanker (endometriumcarcinoom) zal deze u voor verder onderzoek verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog stelt u eerst enkele vragen. Daarna volgen diverse onderzoeken om een definitieve diagnose te kunnen stellen.
Wanneer er een verdenking is op baarmoederslijmvlieskanker is vaak nader onderzoek nodig aan te tonen of er wel of niet sprake is van deze ziekte. Als de ziekte is aangetoond is soms extra onderzoek nodig om uitbreiding van de ziekte te bepalen.
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Voorbereiding op uw polibezoek
Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek (opent in een nieuwe tab) toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Afzeggen
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt.
Onderzoek
Inwendig onderzoek
Bij dit onderzoek kijkt de gynaecoloog in de vagina en naar de baarmoedermond en voelt inwendig de ligging en grootte van de organen onder in de buik, waaronder de baarmoeder en eierstokken.
Lees meer over dit onderzoek.
Echoscopie en curettage (weefselonderzoek)
Daarnaast meet de gynaecoloog met een inwendige (vaginale) echo de dikte van het baarmoederslijmvlies. Normaal is dit niet dikker dan 4 mm. Een dikte van 5 mm of meer is afwijkend. De gynaecoloog probeert dan met een dun slangetje of staafje wat weefsel uit de baarmoeder te halen (mini-curettage) om dit op het laboratorium verder te laten onderzoeken.
Soms lukt het niet om op de polikliniek wat weefsel te verwijderen. Dan wordt besloten om op een ander moment met een kijkertje poliklinisch in de baarmoeder te kijken (hysteroscopie).
De uitslagen wijzen uit of er sprake is van een kanker of niet. Meestal is er echter sprake van een niet snel groeiende kanker en hoeft er geen aanvullende onderzoek plaats te vinden. Dan moet een operatie gepland worden.
Wanneer er sprake is van een sneller groeiende tumor dan zal er soms extra onderzoek gedaan moeten worden. Dit kan dan bestaan uit:
- routine bloedonderzoek;
- röntgenfoto van de longen;
- soms een CT-scan van de buik;
- een echo van de buikorganen.
Hierna stelt de gynaecoloog is een behandelplan voor u op.
Expertise en ervaring
Specialistisch team
De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.
Aandachtsgebieden
Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).
Persoonlijk en betrokken
Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.
Meer informatie
Websites
Patiëntenvereniging Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënten, bereikbaar voor telefonisch contact.