Anti-hormonale therapie - behandeling
Contact
In overleg met uw internist-oncoloog of verpleegkundig specialist krijgt u anti-hormonale therapie. Dit is een behandeling van kanker met medicijnen.
Anti-hormonale therapie is alleen zinvol bij een hormoongevoelige tumor. In ongeveer 75-80% van de gevallen is borstkanker hormoongevoelig. Anti-hormonale therapie duurt minimaal 5 jaar en kan als het nodig is verlengd worden.
Op deze pagina snel naar
Meer over anti-hormonale therapie
*Bron afbeelding: AstraZeneca
Medicijnen
Er zijn bij anti-hormonale therapie verschillende soorten medicijnen mogelijk. Al deze medicijnen remmen de aanmaak of de werking van bepaalde hormonen, waardoor de tumor kan stoppen met groeien. Elk medicijn beïnvloedt de hormonen op een andere manier. U krijgt specifieke informatie mee met uitleg over de medicijnen die u krijgt, inclusief uitleg over de werking en eventuele bijwerkingen.
Voorbereiding
Anticonceptie
We adviseren u om de eerste 2 jaar na de behandeling voor borstkanker niet zwanger te worden. Nu kan het zijn dat u door de door de hormoontherapie niet meer menstrueert. Maar dat wil niet altijd zeggen dat u niet zwanger kunt worden. Het is daarom belangrijk om voor goede anticonceptie te zorgen. U kunt alleen geen anticonceptiepil of mirena-spiraal gebruiken. De hormonen daarin kunnen er namelijk voor zorgen dat hormonengevoelige kankercellen die mogelijk zijn achtergebleven worden gestimuleerd tot groei. In plaats van de anticonceptiepil, kunt u een koperspiraal laten plaatsen of niet-hormonale anticonceptiemiddelengebruiken, zoals condooms.
Heeft u een kinderwens? Bespreek dan met uw arts of verpleegkundig specialist vanaf welk moment u zwanger kunt worden.
Behandeling
In overleg met uw arts of verpleegkundig specialist krijgt u medicijnen die het beste bij u en uw situatie passen. U krijgt de medicijnen als pillen om in te nemen en/of via een injectie. In de specifieke informatie over uw medicijnen leest u meer over de bijwerkingen van de medicijnen die u krijgt.
Het is erg belangrijk dat u uw medicijnen precies volgens voorschrift inneemt. Kies daarom een vast tijdstip dat u goed uitkomt. Bij het ontbijt bijvoorbeeld, of voordat u naar bed gaat.
Het kan zijn dat anti-hormonale therapie met een andere behandeling wordt gecombineerd. Met radiotherapie (bestraling) bijvoorbeeld. U krijgt hier dan van uw arts of verpleegkundig specialist uitgebreid uitleg over.
Belangrijk: Geef altijd aan uw huisarts en apotheek door dat u anti-hormonale therapie krijgt.