Nieuwsoverzicht Anesthesiologie

St. Antonius geeft pijnbehandeling bij patiënt in verzorgingstehuis

Kwetsbare patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis

Lennart Wasmoeth
Lennart Wasmoeth op weg naar verzorgingstehuis voor pijnbehandeling

Het St. Antonius is gestart met een ambulant palliatief pijnteam (APPT) dat pijnbehandelingen bij patiënten buiten het ziekenhuis kan geven. Hierbij komt de specialist naar de patiënt toe in plaats van andersom. Een mooi voorbeeld van hoe het St. Antonius vanuit de opgave voor zorgtransformatie werkt aan het anders organiseren van zorg. 

Anesthesioloog en pijnspecialist Lennart Wasmoeth reisde afgelopen week af naar Zorgcentrum Weddesteyn (Careyn) in Woerden. Daar plaatste hij bij een mevrouw die daar woont de zogenaamde PENG blokkade. Een pijnstillende behandeling waarbij de heup gevoelloos wordt gemaakt met behulp van een prik met verdovende vloeistof in het zenuwnetwerk van de heup. Het is een behandeling die vaak gegeven wordt aan mensen die een heupfractuur hebben en hier niet meer aan geopereerd kunnen of willen worden. De behandeling zorgt ervoor dat de patiënt aanzienlijk minder pijn heeft.

Kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen

Deze pijnbehandeling buiten het ziekenhuis is in eerste instantie bedoeld voor zeer kwetsbare ouderen die wonen in verzorgingshuizen in de regio Utrecht. Wasmoeth: “Normaal gesproken komen patiënten voor deze behandeling naar het ziekenhuis, maar voor deze kwetsbare patiënten én hun naasten is dat vaak te belastend. Op deze manier voorkomen we een rit met de ambulance naar het ziekenhuis, wat voor de patiënt ingrijpend en pijnlijk is, en kunnen we toch het comfort van pijnverlichting bieden. Een dochter van een patiënt vertelde me dat ze daarom ook zo blij was met deze oplossing. Fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan meer kwaliteit van leven.”

Passende en efficiënte zorg

Het geven van dit soort behandelingen buiten het ziekenhuis bij de patiënt is niet alleen fijn voor patiënt en naaste, maar bespaart ook kosten. Denk aan ambulanceritten naar het ziekenhuis, diagnostiek en behandeling in het ziekenhuis en (langdurige) opname in het ziekenhuis. “De komende tijd willen we het aantal (soorten) pijnbehandelingen en verschillende ouderenzorglocaties in de regio Utrecht daarom graag verder uitbreiden.” aldus Wasmoeth.

Meer informatie

Er is uitgebreid onderzoek verricht door de Anesthesiologie en het Centrum voor Traumageriatrie naar de inzet van pijninterventies bij kwetsbare ouderen, zowel naar het effect van de PENG-blokkade als naar de behoefte van verpleeghuizen om deze behandeling op locatie toe te passen. 

De polikliniek Pijnbestrijding in het St. Antonius Ziekenhuis is één van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Lees er meer over op onze website

Terug naar boven