Behandelingen & onderzoeken Anesthesiologie

Ruggenmergstimulatie (proefstimulatie)

Ruggenmergstimulatie is een manier van pijnbestrijding waarbij de zenuwen in het ruggenmerg gestimuleerd worden met kleine elektrische prikkels. Andere benamingen zijn zenuwstimulatie of Elektrische Spinale Epidurale Stimulatie (ESES). 

Bij deze behandeling wordt in de epidurale ruimte, dichtbij het ruggenmerg, een elektrode geplaatst. Deze brengt elektrische signaaltjes over, die ervoor zorgen dat pijnsignalen worden verminderd voordat ze de hersenen bereiken.

Meer over ruggenmergstimulatie

Ruggenmergstimulatie heeft als extra werking dat de bloedvaten verwijden in het gebied waar gestimuleerd wordt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van dat gebied. De implantatie van een ruggenmergstimulatiesysteem veroorzaakt geen schade aan het ruggenmerg of de zenuwen.

Voorbereiding

Oproep

  • U ontvangt 2 weken voor de ingreep van ons telefonisch een oproep voor de ingreep.
  • Wij sturen u ook een brief hierover. 
  • Uw opname vindt plaats op de dagbehandeling. 
  • De meeste patiënten mogen dezelfde dag naar huis

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt moet u daar een week voor de ingreep mee stoppen.

Voorbereiding op uw opname

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (bij operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Houding

De ingreep gebeurt op de operatiekamer. U ligt daarbij op uw buik met een kussen onder het bekken, zodat de rug iets bol komt te liggen. Zo is de te behandelen plek goed bereikbaar. Het is heel belangrijk om stil te blijven liggen.

Verdoving

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving, zodat tijdens de operatie de elektrode nog een keer kan worden getest. Bij de verdoving krijgt u voldoende pijnstilling en eventueel een licht slaapmiddel om rustig te worden.

Implantatie

Bij de implantatie van het systeem wordt de elektrode in het lichaam geplaatst. Hiervoor wordt een kleine snee van ongeveer 3 cm gemaakt in het midden van de rug. Van hieruit wordt de elektrode via een verlengstekker door de huid heen naar buiten geleid naar de linker of de rechter flank. Hier kan de uitwendige stimulator aan de elektrode worden aangesloten.

Duur behandeling

De ingreep duurt ongeveer 1 uur.

Nazorg

Direct na de ingreep

  • Direct na de ingreep verblijft u korte tijd op de uitslaapkamer
  • Daarna gaat u terug naar de afdeling.
  • De pijnconsulente komt langs om informatie te geven over de bediening van de stimulator en u te leren hoe u met de stimulator moet omgaan.
  • U krijgt een afspraak mee voor wondcontrole een week later op de poli. Ook wordt er een röntgenfoto ter controle gemaakt. 
  • In principe kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Let op: Houd u er rekening mee dat u na de operatie een aantal dagen last heeft van de operatiewonden. Deze pijn voelt als een blauwe plek. 

Definitieve plaatsing of niet

Na 1 week zal het effect van de stimulatie op de pijn door de pijnconsulent worden beoordeeld.  Afhankelijk van het effect zal overgegaan worden tot definitieve plaatsing van een batterij of zal besloten worden het systeem te verwijderen.

Leefregels na de ingreep

Rustig aan doen

  • De eerste 6 weken moet u rustig aan doen. Dit om te voorkomen dat de elektrode verschuift.
  • Na 6 weken kunt u langzaam uw dagelijkse activiteiten weer opbouwen.

Autorijden

Bij het autorijden moet u de stimulator altijd uitzetten. De sterkte van de tintelingen kan af- en toenemen afhankelijk van de verandering van uw houding. Hierdoor kan het gebeuren dat als u over een hobbel rijdt, u ineens een extra piek in de stimulatie krijgt. Dit kan uw reactie beïnvloeden. Daarom is het gebruik van de stimulator niet veilig in het verkeer.

Duiken

U mag niet dieper dan 10 meter duiken.

Magneten

Het systeem is van metaal en wordt daardoor beïnvloed door magneten. Houd rekening met bepaalde apparaten zoals detectiepoortjes in winkels of luchthavens, andere detectiesystemen, lasapparatuur en hoogspanningsleidingen. Deze zijn niet gevaarlijk voor u, maar u kunt er wel last van hebben doordat de stimulatie wordt beïnvloed.

Pacemaker/MRI

Bepaalde medische ingrepen en apparatuur kunnen uw stimulatiesysteem beschadigen. Dit geldt bijvoorbeeld voor pacemakers. Alleen onder strikte voorwaarden mag u een onderzoek met MRI (Magnetic Resonance Imaging) ondergaan. De MRI maakt gebruik van een sterk magneetveld, dat reageert op het metaal van de stimulator. Overleg met uw arts of er mogelijk alternatieven zijn voor onderzoek of behandeling.

Verschuiven elektrode

De kans dat de elektrode verschuift blijft altijd aanwezig. Houd daar rekening mee.

Risico's en complicaties

Kans op infectie

De zenuwstimulator die bij u wordt ingebracht is een voor het lichaam vreemd voorwerp. De kans op een infectie is klein, maar wel aanwezig. Neem contact op met de poli Pijnbestrijding als u last krijgt van:

  • koorts;
  • zwelling, roodheid, pusvorming;
  • hoofdpijn;
  • pijn bij het buigen van de nek;
  • niet lekker voelen;
  • allergische reactie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 21-B

Terug naar boven