Verpleegkundige vervolgopleidingen

Opleiding tot longverpleegkundige

Doelgroep

De opleiding tot Longverpleegkundige is geschikt voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen, werkzaam met patiënten met een longaandoening in alle sectoren van de gezondheidszorg. De opleiding start één keer per jaar in het najaar.

Inhoud

De opleiding is opgebouwd uit drie kernmodules waarin de longpatiënt met astma of COPD of de aan longen gerelateerde ziektebeelden influenza en COVID-19 centraal staan.

  • Kernmodule 1 (K-MOD 1): diagnostische fase
  • Kernmodule 2 (K-MOD 2): behandelfase van de verschillende aandoeningen/ziektes
  • Kernmodule 3 (K-MOD 3): aandacht voor de patiënt met een chronische longaandoening. Er is ook aandacht voor de palliatieve fase en het langdurige contact met deze groep zorgvragers.

Naast het volgen van de thema's volgt de student één overstijgende leeractiviteit (EOL) naar keuze, gericht op een overstijgend competentiegebied. Er is keuze uit:

  • EOL Kennis & Wetenschap
  • EOL Maatschappelijk handelen
  • EOL Leiderschap & Professionaliteit

Kosten

Bekijk de actuele prijslijst van de Langdurig zorg opleidingen

De opleiding is afgestemd op het expertisegebied van de longverpleegkundige (V&VN, 2014).

Wil je buiten de ziektebeelden in de kernmodules, jouw kennis op het gebied van longaandoeningen vergroten? Kies dan voor een specifieke module:

  • S-MOD 1: Zorg verlenen aan een zorgvrager met een specifieke longaandoening en ziektebeelden TBC, Cystic fibrose, pneumothorax en meer. Experts van het St. Antonius ILD Expertisecentrum, nationaal- en internationaal erkend als expertisecentrum voor interstitiële longziekten (ILD), geven in deze module les. 
  • S-MOD 2: Zorg verlenen aan zorgdrager met een oncologische aandoening. 
  • S-MOD 3: specifieke module longchirurgie
  • S-MOD 4: NIV (Niet-Invasieve-Ventilatie)
  • FO-MOD 5: functie-overstijgende module waar de zorgvrager met (risico op) bedreigde vitale functie de hoofdrol speelt. 

Elke specifieke module bestaat uit twee lesdagen en daarnaast praktijkopdrachten.

Let op! Wil je een specifieke module volgen, dan moet je op jouw werkplek de praktijkopdrachten behorende bij de module kunnen uitvoeren. Kan dit niet en wil je toch graag de module volgen, neem dan contact op met de opleider Valérie Petit

Opzet van de opleiding

Voorafgaand aan de opleiding is er een informatiebijeenkomst waarbij uitleg wordt gegeven over de opzet van de opleiding en de digitale leeromgeving. 
Meerdere keren per schooljaar organiseert de Academie een (online) bijeenkomst voor werkbegeleiders uit de praktijk om ondersteuning te bieden op het gebied van toetsing in de praktijk. 

Toetsing
Zowel het praktijkdeel als het theoriedeel wordt getoetst. Het theoriedeel wordt getoetst met formatieve kennistoets(en), de resultaten geven inzicht in waar jij staat op het gebied van kennisbeheersing. Beheers je nog niet alles op voldoende niveau, dan ga je extra aan de slag met de hiervoor beschikbare leermiddelen. Het praktijkdeel wordt ontwikkelingsgericht getoetst met Korte Praktijk Beoordelingen (KPB) en vaardigheidstoetsen (VT). Met ontwikkelingsgerichte toetsen wordt de ontwikkeling van de beroepscompetenties en beroepsactiviteiten gevolgd. Observatie- en beoordelingsmomenten vinden verspreid over de opleidingsperiode plaats. Aan het einde van de opleiding dienen alle toetsopdrachten op het niveau van zelfstandige uitvoering beheerst te worden.

Leer-/werkplek
Bij aanmelding van de opleiding gaat de St. Antonius Academie ervan uit dat er voldoende opleidingsvoorwaarden in de praktijk aanwezig zijn om de leer- en toetsopdrachten in de praktijk te behalen. Indien van toepassing, organiseert de zorginstelling zelf een vervangende stage. Mocht blijken dat de praktijk niet voldoende toegerust is, dan zal een advies op maat gegeven worden om het diploma te kunnen behalen.

Diploma
Het diploma wordt verkregen als aan alle opleidingseisen is voldaan. Bij het niet kunnen voldoen aan alle opleidingseisen en voorwaarden dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Certificaat: wanneer alleen de lesdagen gevolgd zijn en de kennistoets(en) met goed resultaat zijn afgerond.
  • Bewijs van deelname: wanneer alleen de lesdagen zijn bijgewoond.
    Voor studenten uit het bedrijfsleven die het diploma willen ontvangen gelden dezelfde uitgangspunten.

Toelatingseisen

Om de opleiding te kunnen volgen is het noodzakelijk als verpleegkundige BIG-geregistreerd te zijn. 
Daarnaast heeft de student tijdens de opleiding een praktijkleerplaats met een leer-/arbeidsovereenkomst waarbij minimaal 24 uur per week gewerkt wordt. De praktijkleerplaats dient voldoende leermogelijkheden te bieden om de competenties van de longverpleegkundige te kunnen behalen.

Praktische informatie

Duur

De longopleiding heeft een omvang van 17 lesdagen. Deelnemers kunnen bij aanmelding aangeven of zij specifieke modules of functie-overstijgende modules kunnen volgen. Het onderwijs is zo gepland dat het mogelijk is alle modules te volgen

Scholingsdagen

Accreditatie

Het theoriedeel van de Longopleiding is voor 102 punten geaccrediteerd in het Kwaliteitsregister V&V.

Studiebelasting

Deze theorieopleiding heeft een studiebelasting op de Academie van 102 uur (102 SBU). 1 SBU staat voor 1 klokuur. De studiebelasting buiten de lesdagen op de academie is vastgesteld op 8 uur per week, afhankelijk van de al aanwezige kennis en ervaring.

Meer weten?

In het nieuwe digitale leerplatform vind je de lessen en voorbereidingen snel en gemakkelijk terug. Test je kennis met de toetsen over de anatomie en fysiologie en neem de regie over je eigen leerproces! Meer uitdaging nodig? Bekijk dan welke onderdelen facultatief aangeboden worden en ga hiermee aan de slag!

Reserveren van opleidingsplaatsen

Wil je een opleidingsplaats reserveren? Reserveer dan nu een plek via academie@antoniusacademie.nl

  • Als de reservering drie maanden vóór de informatiebijeenkomst niet is omgezet in een inschrijving, vervalt de reservering automatisch.
  • Een reservering wordt een inschrijving op het moment dat de St. Antonius Academie een digitale aanmelding van de student heeft ontvangen en de student is toegelaten tot de opleiding

Onderwijs- & examenreglement

De St. Antonius Academie beschikt over een onderwijs- en examencommissie (OEC).
Voor onze verpleegkundige vervolgopleidingen heeft de commissie een onderwijs- en examenreglement (OER) opgesteld. Dit reglement is van kracht voor alle verpleegkundige vervolgopleidingen die vanaf september 2023 van start gaan.

Een aanvraag voor vrijstellingen, inclusief de bewijslast waarvoor vrijstelling wordt aangevraagd, moet worden ingediend bij de onderwijs- en examencommissie via:
academie-examencommissie@antoniusziekenhuis.nl of tijdens de digitale aanmelding. De procedure voor het aanvragen van vrijstellingen staat in het onderwijs- en examenreglement beschreven.

Inschrijven

Op dit moment kun je je alleen aanmelden voor deze opleiding door een mail te sturen naar academie@antoniusacademie.nl. Zodra onze nieuwe inschrijfmodule gereed is ontvang je een nieuwe link waarmee je alle benodigde gegevens aan ons kunt doorgeven om te starten met de opleiding.

Inschrijven

Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden

Privacyverklaring

De St. Antonius Academie respecteert je privacy en gaat volgens de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om met jouw persoonsgegevens. Lees meer in onze privacyverklaring.

Contactpersoon Academie

Valérie Petit
v.petit@antoniusacademie.nl
Terug naar boven