Opleiding Radiologie
Onze radiologen oefenen het vak in de volle breedte uit en hebben in het bijzonder veel ervaring met de diagnostiek van mammacarcinoom, radiologie van longziekten, maag-darm-leverradiologie, musculoskeletale radiologie en interventieradiologie. Daarnaast doen zij wetenschappelijk onderzoek om onderzoeks- en behandelmethoden steeds verder te verbeteren.
Er zijn achttien radiologen werkzaam op de afdeling. Zij werken binnen het ziekenhuis vrijwel met alle specialismen samen. Met het specialisme nucleaire geneeskunde is er nauwe samenwerking binnen de opleiding radiologie.
Inhoud
Tijdens de opleiding komt u in aanraking met verschillende aandachtsgebieden van de radiologie, namelijk: thoraxradiologie, hoofd-/halsradiologie, musculoskeletale radiologie, cardiovasculaire radiologie, abdominale radiologie, kinderradiologie, neuroradiologie, mammaradiologie, interventieradiologie en nucleaire geneeskunde. Ook het ontwikkelen van de juiste competenties voor een medisch specialist speelt een belangrijke rol binnen de opleiding.
U doet de benodigde kennis en ervaring op door cursussen te volgen en stages te lopen in een klinische setting. Hierbij kijkt u eerst mee met de specialist, werkt u met de specialist samen om uiteindelijk stap voor stap (onder begeleiding en supervisie) zelfstandig de taken te leren uitvoeren. Er zijn dagelijkse en wekelijkse onderwijsmomenten waarbij radiologen, maar ook AIOS casuïstiek inbrengen.
De opleidingen van beide specialismen radiologie en nucleaire geneeskunde zijn geïntegreerd tot de opleiding beeldvormende diagnostiek, opleidend tot algemeen radioloog met één of twee differentiaties. De eerste helft van de opleiding staat in het teken van de algemene radiologie. In de tweede helft verdiept u zich in één of twee differentiaties en daarnaast ontwikkelt u uw competenties in de algemene radiologie verder. De differentiaties zijn cardiothoracale, abdominale, interventie-, neuro-/ hoofd-hals-, musculoskeletale, mamma-, kinder- of nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie.
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de opleiding Radiologie moet u in het bezit zijn van een artsendiploma. Daarnaast gaat onze voorkeur uit naar iemand met wetenschappelijke en klinische ervaring.
Praktische informatie
Trainer(s)
De opleider van de afdeling Radiologie is dr. H.W. van Es, radioloog. Plaatsvervangend opleider is drs. J.C. Fanggiday.
Duur
De opleiding tot radioloog duurt in totaal vijf jaar. Het St. Antonius Ziekenhuis verzorgt jaar 1, 2, 4 en 5 van de opleiding. Het derde jaar volgt u in het UMCU.
Meer weten?
Binnenkort lees je in het lokale opleidingsplan van de medische vervolgopleiding Radiologie meer over de opleiding.