Aandoeningen

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

De mannelijke vruchtbaarheid wordt bepaald door de kwaliteit, hoeveelheid, beweeglijkheid en vorm van zijn zaadcellen. 

Aan de hand van een medische vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een inschatting van de leefgewoonten, wordt bekeken welke behandelingsmogelijkheden er zijn als natuurlijke bevruchting uitblijft.

Onderzoeken

Om te verklaren wat de mogelijke oorzaak is van de verminderde vruchtbaarheid, vinden verschillende onderzoeken plaats.

Behandelingen

Als ondanks het naleven van de leefregels een natuurlijke bevruchting uitblijft, zijn er diverse fertiliteitsbehandelingsmogelijkheden.

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Het zaad wordt in het laboratorium bewerkt, waarbij zoveel mogelijk beweeglijke zaadcellen verzameld worden. Deze zaadcellen worden vlak voor de verwachte eisprong met een spuitje in de baarmoeder gebracht.

In vitro fertilisatie (IVF)

In het laboratorium worden zaadcellen en een eicel bij elkaar gebracht
(‘reageerbuisbevruchting’). Hiervoor is altijd een hormoonbehandeling van de vrouw noodzakelijk. Als een bevruchting is opgetreden wordt het embryo via de schede in de baarmoeder geplaatst.
 

Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Als de zaadcel bij IVF de eicel niet bevrucht, of als er extreem weinig zaadcellen
aanwezig zijn, kan een zaadcel onder de microscoop in de eicel worden geïnjecteerd (ICSI- methode). Als de het embryo bevrucht is wordt zij via de schede in de baarmoeder geplaatst.

Kunstmatige inseminatie via een donor (KID)

Zaad van een bekende of onbekende donor kan met een spuitje in de schede in de buurt van de baarmoedermond worden ingebracht.

Overige keuzes

Als er geen behandeling mogelijk is, of u kiest ervoor te stoppen met de behandeling dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Uw partner kan proberen zwanger te worden met het sperma van een donor.
  • Mogelijkheid van adoptie kan overwogen worden.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Emotionele belasting/ondersteuning

Paren kunnen een moeilijke tijd hebben bij het maken van deze beslissingen. Het verwerken van een onvervulde kinderwens kan soms zo zwaar zijn dat u het gevoel heeft het even niet zelf te kunnen.

Misschien vindt u het nuttig om met een vertrouwenspersoon te praten. In ons ziekenhuis kunnen we u hiervoor medisch maatschappelijk werk/psychologische begeleiding aanbieden. Een maatschappelijk werker/psycholoog kan gesprekken met u voeren om u te steunen tijdens dit moeilijke proces.

Ook kunnen we u verwijzen naar een coach voor emotionele ondersteuning.

Leefomstandigheden

Uw leefomstandigheden kunnen van invloed zijn op de zaadkwaliteit.

  • Overmatig alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag) zorgt voor een duidelijk verminderde zaadkwaliteit.
  • Roken en drugs kunnen ook een verminderde zaadkwaliteit tot gevolg hebben (de kans op een bevruchting kan wel 50% lager zijn als een man rookt).
  • De frequentie van klaarkomen, kan soms ook bijdragen aan een verminderd aantal zaadcellen per zaadlozing. Door te weinig of te veel klaarkomen kan de kwaliteit van het zaad ook verminderen.
  • Het werken met chemische of radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, lood, ioniserende straling (bijv. röntgen) kan net als medicijngebruik, van invloed zijn op de zaadkwaliteit.
  • Stress kan een oorzaak zijn van tijdelijk verminderde zaadproductie.
  • Te weinig vitamine C in de voeding kan eveneens een verminderde kwaliteit opleveren.
  • Ongezonde voeding een grote invloed kan hebben op de zaadkwaliteit.
  • Soms is de zaadkwaliteit tijdelijk slechter, bijvoorbeeld als u koorts heeft gehad. Geeft dit daarom dan ook altijd aan.

Temperatuur zaadballen

Een te hoge temperatuur in de zaadballen zorgt voor een slechtere zaadkwaliteit. De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn, dit is lager dan de lichaamstemperatuur (37 graden). Door bijvoorbeeld het dragen van te strakke (onder)broeken, een heet bad, sauna, varicocèle (spatader in de balzak) of een zittend beroep kan de temperatuur verhoogd zijn.

Meer informatie

Website deGynaecoloog

Bekijk ook het filmpje 'Onvervulde kinderwens' en het filmpje 'Rookvrij zwanger worden'.

Website Freya

www.freya.nl

Gerelateerde informatie

Code GYN 310-A

Terug naar boven