Aandoeningen

Vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing wordt gedefinieerd als sneller klaarkomen dan gewenst, vaak binnen 1 minuut nadat de penis in de vagina is gegaan.

Dit is een vervelende klacht die spanning in de seksuele relatie kan geven. Er is behandeling mogelijk.

Bekijk ook ons filmpje over 'Problemen bij klaarkomen'.

Meer over vroegtijdige zaadlozing

De beleving van snel klaarkomen speelt vaak mee. Sommige mannen vinden 1 minuut niet te snel, terwijl andere mannen 10 minuten nog te snel vinden. Uit onderzoek onder mannen blijkt dat 1 minuut of minder, vaak als te snel worden ervaren. 

De oorzaak voor vroegtijdige zaadlozing is niet goed bekend. Soms kan het te maken hebben met een mindere controle van de man over het orgasme en klaarkomen.

De vroegtijdige zaadlozing kan altijd al aanwezig zijn. Dus vanaf dat de man seksueel actief wordt. Het kan ook later ontstaan. 

Soms kan het te maken hebben met een lang voorspel, waardoor de spanning stijgt en de controle over het klaarkomen minder is. Het kan ook door overgevoeligheid van de huid van de eikel komen.

Symptomen

Mannen met vroegtijdige zaadlozing merken dat hun zaadlozing sneller komt dan gewenst. Meestal is dit binnen een minuut. Het zaad zelf is van normale consistentie en de kracht waarmee het naar buiten komt is normaal. Dit kan te maken hebben met mindere controle over de zaadlozing.

Eerste consult

Na de doorverwijzing van uw huisarts of een uroloog van een ander ziekenhuis krijgt u het eerste consult bij de verpleegkundig specialist van St. Antonius Mannenzorg. In dit gesprek worden alle klachten uitgevraagd.

Behandelingen

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk bij deze aandoening.

Dapoxetine

Dit medicijn kan de zaadlozing uitstellen. Dit medicijn moet een uur voor de seks worden ingenomen. Dit medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars vanuit de basiszorgverzekering.

Paroxetine

Dit is een antidepressivum, die ook de zaadlozing kan vertragen. Soms wordt dit middel 'off-label' gebruikt (dat wil zeggen niet voor dit effect geregistreerd, maar het werkt wel in de praktijk). Dit middel wordt wel vergoed door de verzekeraar.

Lidocaïnezalf

Dit is een zalf die verdovend werkt. Deze wordt 1 uur tot 3 kwartier voor de seks op de eikel aangebracht. Voorafgaand aan de seks moet de zalf weer verwijderd worden, omdat anders het verdovende effect ervan ook ontstaat bij de partner. Door de verdoving van de huid van de eikel voelt de man minder goed en kan hij de zaadlozing uitstellen.

Stop-start methode

Dit zijn oefeningen in het leren uitstellen van de zaadlozing. Lees hier meer.

Expertise en ervaring

Binnen de urologie is mannenzorg een van de speerpunten. Bij St. Antonius Mannenzorg zijn mevrouw J.P. Verkerk-Geelhoed (verpleegkundig specialist) en Dr. J.H. Beck (uroloog) gespecialiseerd in seksuele klachten.

Gerelateerde informatie

Code URO 86-A

Terug naar boven