Aandoeningen

Overstimulatiesyndroom (OHSS)

Het overstimulatiesyndroom (OHSS) is een complicatie die kan ontstaan na het stimuleren van de eierstokken met hormonen. 

Bij deze aandoening komen tijdens de hormoonstimulatie bovengemiddeld veel eiblaasjes tot ontwikkeling, waardoor er verschilende klachten kunnen ontstaan.

Symptomen

Door de groei van veel eiblaasjes ontstaan er veel bloedvaten rondom de eierstokken. Door de trigger met het HCG-hormoon kunnen er stoffen vrijkomen waardoor deze bloedvaten vocht gaan lekken. Dit vocht komt vervolgens in de vrije buikholte. Het bloed in de bloedvaten gaat door het vochtverlies juist indikken.

Door dit proces kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • opgezette buik met een opgeblazen gevoel
  • pijn in de maagstreek
  • misselijkheid en/of braken
  • minder plassen
  • toename in gewicht en buikomvang
  • klachten van benauwdheid of kortademigheid

Onderzoeken

Als de arts vermoedt dat u een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van het overstimulatiesyndroom, zal hij de nodige maatregelen treffen. Het kan zijn dat u dan vaker op controle moet komen na de punctie. Met echo's en bloedonderzoek kan gekeken worden of en hoe ernstig het overstimulatiesyndroom aanwezig is.

Behandelingen

Het overstimulatiesyndroom is niet te genezen, maar is iets wat spontaan over zal gaan. In uitzonderlijke gevallen is ondersteuning met een infuus, en dus een ziekenhuisopname van enkele dagen nodig. Daarnaast proberen we met de juiste dosering hormoonstimulatie het risico op overstimulatiesyndroom zo laag mogelijk te houden.

Aandachtspunten

Het overstimulatiesyndroom is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u op een tweetal dingen letten, namelijk:

  • Drink iedere dag tenminste twee liter vocht
  • Doe rustig aan

U moet zich in de 2 weken na de punctie dagelijks wegen.

Wanneer contact opnemen?

OHSS is, ondanks strenge controles tijdens de IVF-behandeling, niet altijd te voorkomen. Als u klachten heeft die zouden kunnen passen bij het overstimulatiesyndroom dan verzoeken we u te bellen met het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken

Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Ontstaan overstimulatiesydroom

Het overstimulatiesyndroom (OHSS) ontstaat alleen in aanwezigheid van zwangerschapshormoon (HCG-hormoon). Dit HCG-hormoon (Ovitrelle of Pregnyl) wordt gebruikt om de eisprong op te wekken, 36 uur voordat een follikelpunctie plaatsvindt.

Zo kan OHSS voorkomen na toediening van dit hormoon, maar ook later in de behandeling als er een zwangerschap ontstaat en daardoor het HCG-hormoon aanwezig is.

De kans op het overstimulatiesyndroom of Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom neemt toe naarmate er meer eicellen uitrijpen door de hormoonstimulatie. Om de kans op OHSS te voorkomen, is het daarom soms noodzakelijk om de follikelpunctie te annuleren, het HCG-hormoon niet toe te dienen en/of geen embryo terug te plaatsen na de follikelpunctie. Alle embryo's zullen dan ingevroren worden en in een later stadium terug worden geplaatst in de baarmoeder.

Digitale Poli

Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum biedt, naast de gebruikelijke zorg, ook een Digitale Poli op de website: https://www.digitalepoli.nl/.

Deze Digitale Poli is een besloten, online ontmoetingsplek voor patiënten, partners en zorgverleners van het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum. Hiermee willen we de zorg nog beter afstemmen op uw wensen en de communicatie tussen u en het behandelteam verder verbeteren. We nodigen u daarom van harte uit om u aan te melden.

Gerelateerde informatie

Code GYN 52-A

Terug naar boven