Aandoeningen

Geelzucht (hyperbilirubinemie) bij pasgeborenen

Veel pasgeborenen kleuren in de eerste dagen na de geboorte geel. Er wordt gesproken over normale (fysiologische) geelzucht als de gele kleur ontstaat tussen dag 2 en dag 7 na de geboorte.

Dit geel zien is tijdelijk en verdwijnt over het algemeen weer na enkele dagen. Bijna de helft van alle pasgeboren baby's krijgt een gele kleur in hun eerste levensweek. Die gele huidskleur wordt veroorzaakt door de galkleurstof dat zich in lichaam ophoopt, bilirubine.

Meer over geelzucht bij pasgeborenen

Bilirubine komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. Deze worden de eerste dagen na de geboorte voor een deel afgebroken. De lever zorgt ervoor dat de bilirubine uit het bloed gehaald wordt. Omdat er opeens nu een overvloed aan afvalstoffen ontstaat, kan de lever deze verwerking niet altijd bijhouden. De gele verkleuring, ook wel geelzucht genoemd is normaal gesproken binnen een week weer weg.

Te vroeg geboren

Bij kinderen die te vroeg geboren zijn, gaat het proces langzamer. Dat komt omdat hun lever nog niet goed werkt.  Het bilirubine gehalte in het bloed stijgt en zal bij een te hoog gehalte worden opgeslagen in de huid, waardoor de gele kleur ontstaat. In sommige gevallen levert het een gevaar voor de gezondheid van uw baby op. Te vroeg geboren kinderen zijn gevoeliger voor de bilirubine dus vatbaar voor eventuele schade.

Oorzaken

Mogelijke oorzaken van geelverkleuring bij pasgeborenen zijn:

  • vroeggeboorte;
  • verschil van bloedgroep tussen moeder en kind (b.v. rhesusantagonisme);
  • een infectie;
  • een bloeduitstorting veroorzaakt bij de geboorte waardoor teveel rode bloedcellen worden afgebroken;
  • een hoog hemoglobinegehalte waardoor een verhoogde afbraak van rode bloedcellen optreedt.

Symptomen

  • Bilirubine dringt door in de huid, waardoor de gele verkleuring ontstaat.
  • Gele verkleuring van het oogwit.
  • Soms kan je baby moeilijk wakker worden voor de voeding, valt tijdens de
    voeding eerder in slaap en kan het moeite hebben om de juiste hoeveelheid te drinken.
  • Je baby kan juist ook onrustig zijn en sterker reageren op prikkels.
  • De urine kan donker van kleur zijn. 

Onderzoeken

Iedere dag, soms meerdere keren per dag, wordt er bij je baby wat bloed afgenomen via een prikje in de hiel, om het bilirubinegehalte te controleren. Dan wordt ook het bloedgehalte en de bloedgroep gecontroleerd.

Bij een te hoge waarde volgt een behandeling met fototherapie. Afhankelijk van de hoogte van het bilirubine wordt de fototherapie gestopt. Dan wordt na enige tijd nog een keer bloed afgenomen om te controleren tot het bilirubinegehalte laag blijft.

Duur

Hoe lang de fototherapie duurt, verschilt per kind. Het ligt eraan hoe snel het bilirubinegehalte daalt. In een enkel geval daalt het bilirubinegehalte onvoldoende. Een wisseltransfusie is dan noodzakelijk. Hierbij wordt het bloed van de baby in kleine hoeveelheden afgenomen en vervangen door donorbloed.

Behandelingen

De gele verkleuring van de huid ontstaat door een opeenhoping van galkleurstof (bilirubine). We kunnen het lichaam helpen met de afbraak van deze stof. Fototherapie is de meest voorkomende en effectieve behandeling.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen.

We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Hyperbilirubinemie (geelzucht) wordt behandeld op bij St. Antonius Geboortezorg. Dit is afhankelijk van de duur van de zwangerschap en de leeftijd van jouw baby. Beide afdelingen beschikken over een multidisciplinair team (neonatoloog, kinderarts gespecialiseerde kinder-/neonatologieverpleegkundigen, fysiotherapeut, maatschappelijk werker).

Er is een nauwe samenwerkingsrelatie met het WKZ te Utrecht. Hierdoor is onze kennis en ervaring groot. Tevens streven we continu naar innovatie. Het St. Antonius Ziekenhuis is sinds 2002 in het bezit van een post-IC status. Wat ons mogelijkheid geeft om hoogcomplexe zorg te bieden aan onze patiënten.

Hygiëne en infectiepreventie

Hygiëne is van groot belang daar waar zieke of te vroeg geboren baby's liggen. Pasgeborenen zijn erg kwetsbaar. Daarom is het belangrijk om te weten of bezoekers verkouden zijn of diarree hebben. Ook is het belangrijk om te weten of bezoek in contact is geweest met kinderziektes zoals waterpokken.

Wanneer ouders of andere bezoek bijvoorbeeld in contact is gekomen met waterpokken, moeten beschermende maatregelen genomen worden. Wil je dit melden aan één van de verpleegkundigen op de afdeling?

Voordat je de kamer binnengaat & op de kamer

Voordat je de kamer binnengaat

Laat je jas achter op de gang. Verwijder sieraden en was je handen grondig met water en zeep en droog daarna je handen goed af; sieraden kun je in een handtas mee naar binnen nemen.

Op de kamer

Ontsmet bij het betreden van de kamer eerst je handen met de blauwe ontsmettingsvloeistof uit de fles aan de muur.

Verkouden?

De verpleegkundige kan je vragen extra maatregelen te treffen om infectie te voorkomen, bijvoorbeeld het dragen van een mondmasker. Wil je er zelf voor zorgen  dat het bezoek op de hoogte is van de hygiënevoorschriften op de afdeling?

Bezoek

Bezoek door overige familieleden en vrienden is alleen mogelijk onder jouw begeleiding. Ons advies aan jullie is om bezoek te doseren. Broertjes en zusjes zijn altijd welkom. Andere kinderen (niet broer of zus) kunnen je kind helaas niet bezoeken. Voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder gelden dezelfde regels als voor volwassen bezoekers.

Meer informatie

Vereniging voor ouders van couveusekinderen

www.couveuseouders.nl

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code GEB 38-A

Terug naar boven