Aandoeningen

Flauwvallen

Iemand die flauwvalt, verliest korte tijd het bewustzijn. Er is tijdelijk onvoldoende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen en de hartslag verlaagt. Door de zwaartekracht valt iemand op de grond en door de liggende houding herstelt de bloedtoevoer naar de hersenen.

In de meeste gevallen is sprake van een onschuldige vorm van flauwvallen. Het is eigenlijk een veiligheidsmechanisme. Flauwvallen veroorzaakt geen blijvende schade. Het kan vervelend en beangstigend zijn.

Meer over flauwvallen

Hoe ontstaat een flauwvalreactie?

Een flauwvalreactie ontstaat doordat het onwillekeurige zenuwstelsel (op dit deel van het zenuwstelsel heeft u geen invloed) onvoldoende reageert op bepaalde bloeddrukschommelingen. Normaal gesproken worden de hartslag en bloedvaten aangepast bij een veranderende bloeddruk. Bij sommigen is deze aanpassing niet optimaal. Dat kan reden zijn tot flauwvallen zonder dat sprake is van een ziekte.

Flauwvalreacties zijn vaak leeftijdsgebonden, maar ook omstandigheden kunnen van invloed zijn.

Waardoor kunt u flauwvallen?

  • emotionele gebeurtenissen;
  • na lang en stil rechtop staan;
  • een warme omgeving;
  • direct na inspanning;
  • direct na het eten of als u langere tijd niet heeft gegeten;
  • tijdens de menstruatie;
  • na een slechte nachtrust;
  • bij ziekte, misselijkheid of koorts.

Symptomen

Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut. Iemand is dan vaak bleek, zweterig en misselijk. Het is verstandig om even te blijven liggen, de benen iets hoger dan het hoofd te leggen en na een paar minuten voorzichtig overeind te komen. Verdwijnen de flauwvalverschijnselen niet, neem dan contact op met de huisarts.

Behandelingen

Voorkomen van flauwvallen

Meestal weten mensen in welke omstandigheden ze gevoelig zijn voor flauwvallen en passen zich daarop aan. Bijvoorbeeld tijdens het bloedprikken gaan liggen in plaats van staan of zitten.  Als u een flauwvalreactie voelt aankomen, kunt u het beste op uw hurken gaan zitten of gaan liggen. Als dat niet mogelijk is, kruis dan uw benen en span daarbij de buik-, been- en bilspieren aan.

Belangrijk:

  • drink veel en gebruik wat extra zout; 

  • vermijd overmatig alcoholgebruik; 

  • zorg voor een goede conditie.

Expertise en ervaring

Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen.  Bijzondere  expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code NEU 12-A

Terug naar boven