Aandoeningen

Dunne darm bloedingen

Dunne darm bloedingen kunnen veroorzaakt worden door afwijkende bloedvaatjes (angiodysplasieën), dunne darmtumoren, ontstekingen.

Meer over oorzaken

De meeste belangrijke oorzaken van dunne darmbloedingen zijn:

  • Afwijkende bloedvaatjes (angiodysplasieën) in het maag-darmstelsel
  • Dunne darmtumoren
  • Ontsteking, bijvoorbeeld ziekte van Crohn, na bestralingstherapie

Angiodysplasieën

Deze afwijkende bloedvaatjes hebben de eigenschap dat ze gemakkelijk beschadigen en bloeden. Vaak gaat het om meerdere vaatjes, soms verspreid door het maagdarmkanaal. Meestal veroorzaken deze afwijkingen pas op latere leeftijd klachten of pas na het starten met bloedverdunners.

Het is niet duidelijk of angiodysplasieën aangeboren zijn, of dat ze pas op latere leeftijd ontstaan. Angiodysplasieën lijken vaker voor te komen bij patiënten met een chronische nieraandoening of vernauwing in de aorta klep (aortastenose).

Angiodysplasie
Angiodysplasieën

Symptomen

Bloedverlies uit de dunne darm wordt niet altijd opgemerkt. Dit komt omdat bloed uit de dunne darm zich vermengt met de ontlasting en ook veranderd door darmvertering. Het is dus niet altijd zichtbaar.

Bloedverlies wordt daarom vaak opgemerkt door bloedarmoede (ijzergebrek) en de klachten die daardoor ontstaan. De ontlasting is meestal plakkerig en diep zwart gekleurd bij matig bloedverlies vanuit de dunne darm. 

Ernstig bloedverlies in de darmen kan gepaard gaan met verlies van rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock.

Onderzoeken

Om afwijkingen aan de bloedvaten of andere oorzaken van bloedverlies in de dunne darm op te sporen is  een onderzoek met een video capsule onderzoek (camerapil) mogelijk. U slikt een capsule door waarin een minuscuul klein cameraatje zit. Deze camera maakt video-opnames van het maagdarmkanaal. Dit onderzoek wordt in principe alleen maar gedaan bij patiënten met onverklaarbaar bloedverlies wanneer een gastroscopie en coloscopie niets hebben uitgewezen.

Soms is radiologisch onderzoek nodig. Vooral bij verdenking op tumoren.  

Behandelingen

  • Bij bloedarmoede kan een ijzerinfuus of bloedtransfusie nodig zijn. Hiermee worden de angiodysplasieën niet behandeld, maar uw conditie verbetert hierdoor meestal snel.
  • Om de bloedingen te stoppen, kunnen verschillende endoscopische behandelingen uitgevoerd worden. Dit zijn behandelingen die uitgevoerd worden met behulp van een endoscoop.
  • De bloedende bloedvaten worden ‘dicht geschroeid’ met elektrische stroom of laserstralen. Dit wordt elektrocoagulatie of lasercoagulatie genoemd.
  • In sommige gevallen plaatst de arts een metalen clipje op het bloedende vat waardoor de bloeding stopt.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Het dunne darm en coeliakie centrum heeft (als eerste en enige in Nederland) een STZ erkenning als een topklinisch zorgcentrum.

Gerelateerde informatie

Code MDL 81-A

Terug naar boven