Aandoeningen

Diabetische voet

Voetproblemen bij suikerziekte (diabetes)

Mensen met suikerziekte (diabetes) kunnen voetafwijkingen en voetwonden krijgen. Dit wordt ook wel ‘diabetische voet’ genoemd. De diabetische voet komt vaak voor en ontstaat meestal 10 tot 15 jaar na het begin van diabetes. Door diabetes kunnen bloedvaten beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Ook kunnen zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Dit vermindert het gevoel in de voeten, waardoor patiënten niet merken dat ze een wond hebben.

Bij een diabetische voet kunnen verschillende voetvormafwijkingen ontstaan. Door deze afwijking kunnen plekken met eeltvorming, rode plekken of wonden ontstaan. Deze voetwonden kunnen soms slecht of niet genezen. Bij verwaarlozing of onvoldoende behandeling kan dit uiteindelijk leiden tot amputatie van een teen, een deel van de voet of zelfs het gehele (onder)been.

Meer over oorzaken

Gevoelsvermindering (neuropathie)

We spreken van ‘neuropathie’ als de zenuwbanen zijn aangetast. Bij neuropathie kunnen mensen minder gevoel in de benen en voeten hebben. Ook kunnen mensen hevige pijn (scheuten, krampen) in de voeten en benen krijgen. De klachten bij zo’n gevoelsafname zijn niet altijd even duidelijk en kunnen per persoon verschillen. Soms lijkt het alsof u door rul zand of op een hoog tapijt loopt, maar het kan ook zijn dat u bijna niets merkt. Tijdens een onderzoek kan dan toch blijken dat het gevoel in uw benen of voeten is afgenomen, net als het waarnemen van warmte en kou.

Gevoelsvermindering is gevaarlijk, omdat u zich dan ongemerkt kunt verwonden of verbranden. Wanneer u dat te laat in de gaten heeft, kunnen wonden en infecties ontstaan.

Als de zenuwbanen van de zweetkliertjes zijn aangetast, worden uw voeten opvallend droog. Daardoor kunnen kloofjes ontstaan die kunnen ontsteken.

Vaatproblemen

Als gevolg van diabetes kunnen veranderingen ontstaan in de grote en in de kleine bloedvaten, bijvoorbeeld in de toppen van de tenen. De vaatwand wordt soms dikker en stugger. Hierdoor kan het bloed minder makkelijker door de bloedvaten stromen. Als er te weinig bloed naar bijvoorbeeld de teen stroomt, kan de teen zwart worden en afsterven. Dit noemen we ‘gangreen’. In deze fase is de teen meestal niet meer te redden.

Naast de kleinere bloedvaten kunnen ook in de grotere vaten van het onderbeen problemen met de doorstroming ontstaan. Hierdoor kan de hele voet gevaar lopen. Heeft u regelmatig last van kramp in de onderbenen tijdens het lopen, waardoor u even moet stoppen of laat u de benen graag afhangen om de pijn in de benen te verminderen, vertel het uw arts. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Veranderde stand van de voeten

Door vaatproblemen en neuropathie kan uiteindelijk de stand van de voeten ook veranderen. Mensen krijgen bijvoorbeeld een platvoet, spreidvoet of klauwteen. De veranderde stand van de voeten zorgt ervoor dat de druk op de voeten ook anders wordt: er komt meer druk te staan op plekken van de voet waar dit eigenlijk niet hoort. Hierdoor kunnen eeltvorming, blaren en wonden ontstaan.

Combinatie van bovenstaande oorzaken

De voeten worden extra kwetsbaar bij een combinatie van een verstoorde bloedsomloop, neuropathie en veranderde voetstand. U merkt dan bijvoorbeeld niet snel genoeg dat uw schoenen te klein zijn of dat er een steentje in uw schoen zit. De kans bestaat dat u gewoon blijft doorlopen en er ongemerkt een wondje ontstaat.

Symptomen

Bij een diabetische voet kunt u de volgende klachten hebben:

  • Koude voeten
  • Tintelende voeten, pijnscheuten
  • Minder gevoel in de voeten
  • Wondjes die moeilijk genezen
  • Verkleuringen aan tenen en voet
  • Rode, gezwollen voet (bij de Charcot-voet)

Behandelingen

De behandeling van een diabetische voet gebeurt op een speciaal spreekuur: het diabetische voetenspreekuur.

Op het diabetische voetenspreekuur werkt een team van verschillende specialismen: wondverpleegkundigen, wondconsulenten, vaatchirurgen, physician assistant, verpleegkundig specialist, revalidatieartsen, schoenmakers, gipsverbandmeester en vaatlaboranten. Na de onderzoeken, overlegt het team samen met u welke behandeling(en) u nodig heeft. Mogelijke behandelingen vindt u hieronder.

Meer informatie

  • Meer informatie over diabetische voet vindt u in de folder Diabetische Voetzorg.
  • Als u meer wilt weten over diabetes vindt u informatie op de website van het Diabetesfonds.

Gerelateerde informatie

Code VCH 22-AD

Terug naar boven