Darmpoliepen
Contact
Bij een poliep is er sprake van afwijkende weefselgroei vanuit de darmwand. Darmpoliepen zitten op het slijmvlies van de darm; meestal de dikke darm. In de dunne darm komen ze veel minder vaak voor.
Omdat poliepen vaak geen klachten geven, hebben veel mensen poliepen zonder het te weten. Ongeveer 5 tot 20 % van alle mensen boven de 50 jaar heeft darmpoliepen.
Op deze pagina snel naar
Meer over darmpoliepen
Poliepen hebben verschillende vormen en kunnen er uitzien als een paddenstoel of een steeltje, maar ze kunnen ook zo plat als een knoop zijn. De grootte varieert van een speldenknop tot enkele centimeters doorsnee.
De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Poliepen die tijdens een darmonderzoek worden gevonden worden daarom zo mogelijk direct verwijderd. Pathologisch onderzoek toont aan of de poliep goed- of kwaadaardig is.
Lees meer over oorzaken van darmpoliepen
Oorzaken
Het is niet bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen wel en anderen geen darmpoliepen krijgen. Wel weten we dat mensen boven de 50 jaar een grotere kans hebben. Verder zijn er aanwijzingen dat de volgende factoren een rol spelen:
• eten van veel dierlijke vetten en rood vlees
• roken en overmatig gebruik van alcohol
• overgewicht en weinig lichaamsbeweging
• erfelijkheid
Symptomen
Darmpoliepen geven meestal geen klachten, maar klachten die kunnen voorkomen zijn:
- Bloed bij de ontlasting
- Veranderd ontlastingspatroon
- Zeer onregelmatige stoelgang
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Buikpijn
Lees meer over de symptomen
Deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere (onschuldige) aandoeningen. Als u bloed opmerkt in uw ontlasting, dan is het verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts.
Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan als ze langer dan 2 weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.
Onderzoeken
Er zijn verschillende onderzoeken waarmee de arts poliepen in de darm kan opsporen. De meest voorkomende onderzoeken zijn:
Behandelingen
Poliepen in de dikke darm worden tijdens een coloscopie of sigmoïdoscopie verwijderd. Dit is meestal pijnloos en u heeft er weinig tot geen last van. De arts laat de verwijderde poliep vervolgens onderzoeken in een laboratorium. Daar wordt vastgesteld om wat voor soort poliep het gaat.
Na deze behandeling blijft u misschien langere tijd onder controle. De kans is namelijk aanwezig dat zich na verloop van tijd nieuwe poliepen ontwikkelen. Of deze controle nodig is en na hoeveel tijd, hangt samen met:
- het soort poliep
- het aantal gevonden poliepen
- de grootte van de poliep
- de aanwezigheid van erfelijke factoren
- andere ziektes of aandoeningen
- de leeftijd van de patiënt
Leefregels
Een gezonde leefstijl bevordert een goede darmwerking en uw algehele gezondheid. Dit verkleint ook de kans op darmpoliepen. Daarom adviseren we u:
- eet vezelrijk, gezond en gevarieerd
- drink voldoende
- beweeg regelmatig en zorg voor een gezond lichaamsgewicht
- rook niet en drink alcohol met mate
Expertise en ervaring
U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.
Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staat centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kanker-, hepatitis- en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.